10/5/09

ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΥΠΟ-ΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ

Το πρώτο και απολύτως επιτυχές πείραμα «υποβοηθούμενης μετανάστευσης» στη Βρετανία έδειξε ότι ορισμένα ζώα και φυτά μπορεί να μεταφερθούν σε ψυχρότερα κλίματα, για να επιζήσουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Πολλά είδη στον κόσμο μετακινούνται εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Πολύ συχνά όμως η μετακίνησή τους γίνεται με βραδείς ρυθμούς», δηλώνει ο Κρις Τόμας, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ.

Συνεπώς, όπως υποστηρίζει, η υποβοηθούμενη μετανάστευση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της άγριας ζωής και να αποτρέψει την εξαφάνιση πολλών ειδών.

Το πείραμα της επιστημονικής ομάδας του Κρις Τόμας έγινε με δύο είδη πεταλούδων, οι οποίες περισυνελέγησαν στη Βόρεια Αγγλία το 1999 και το 2000 για να οδηγηθούν 65 χιλιόμετρα βορειότερα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι πληθυσμοί και των δύο ειδών έζησαν χωρίς πρόβλημα στο νέο τους περιβάλλον τα επόμενα χρόνια.

Ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Γιορκ λέει ότι η υποβοηθούμενη μετανάστευση μπορεί να εφαρμοσθεί οπουδήποτε.

Από τα τροπικά δάση της Αυστραλίας έως τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.