10/5/09

ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΦΑΛΑΙΝΕΣ

Εκατοντάδες χάρτινες φάλαινες παρέδωσαν ακτιβιστές της Greenpeace στις 17 Φεβρουαρίου του 2009 στην Ιαπωνική πρεσβεία στην Αθήνα.

Οι χάρτινες φάλαινες είχαν μηνύματα υποστήριξης και διαμαρτυρίας πολιτών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την άδικη σύλληψη δύο Ιαπώνων ακτιβιστών της οργάνωσης στο Τόκιο, οι οποίοι ξεσκέπασαν σκάνδαλο για λαθρεμπόριο κρέατος φάλαινας.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες γίνονται σε δεκάδες χώρες στον κόσμο, ζητώντας δικαιοσύνη για τις φάλαινες και την έναρξη μιας ουσιαστικής έρευνας γύρω από το «ερευνητικό φαλαινοθηρικό πρόγραμμα» της Ιαπωνίας.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2009 έλαβε χώρα στο Αομόρι της Ιαπωνίας η ακροαματική διαδικασία ενάντια στους δύο Ιάπωνες ακτιβιστές.

Αποτελεί ένα νομικό στάδιο πριν τη δίκη που αναμένεται να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού του 2009.

Τα δύο μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται για την κλοπή ενός κουτιού με κρέας φάλαινας από το φαλαινοθηρικό πλοίο “Nisshin Maru” (Νίσιν Μάρου), που συνοδευόταν από πλαστά έγγραφα.

Οι Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι, γνωστοί και ως «Tokyo 2», ξεκίνησαν τις έρευνες μετά από πληροφορίες που έδωσε στην οργάνωση μέλος του πληρώματος του πλοίου “Nisshin Maru”.

Το Μάιο του 2008, η τετράμηνη έρευνα της Greenpeace στην Ιαπωνία αποκάλυψε κύκλωμα λαθρεμπορίας κρέατος από φάλαινες, που είχαν θανατωθεί για «επιστημονική έρευνα».

Το κύκλωμα περιλάμβανε μέλη του πληρώματος του πλοίου “Nisshin Maru” του φαλαινοθηρικού στόλου, πάνω στο οποίο οι φάλαινες τεμαχίζονταν και τοποθετούνταν σε κουτιά.

Η έρευνα απέδειξε πως μέλη του πληρώματος έπαιρναν, σαν προσωπικές αποσκευές, τα κουτιά που περιείχαν τα καλύτερα κομμάτια κρέατος φάλαινας και τα διακινούσαν λαθραία στην αγορά.

Η Greenpeace απέκτησε ένα από τα κουτιά με το κρέας φάλαινας.

Τα συνοδευτικά του έγγραφα είχαν πλαστογραφηθεί, ώστε να γράφουν πως περιείχε «χαρτόνι», αλλά στην πραγματικότητα το κουτί περιείχε 23,5 κιλά κρέατος φάλαινας εξαιρετικής ποιότητας και αξίας 3.000 δολαρίων.

Κρίνοντας πως το κουτί αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο εγκλήματος, οι Σάτο και Σουζούκι αποφάσισαν να παραδώσουν το κουτί στο γραφείο του Εισαγγελέα του Τόκιο στις 8 Μαΐου 2008.

Οι δύο ακτιβιστές της οργάνωσης ένιωσαν την υποχρέωση να δράσουν, επειδή είχαν στα χέρια τους την απόδειξη ενός εγκλήματος κι επειδή θεώρησαν πως το ιαπωνικό κοινό είχε το δικαίωμα να ενημερωθεί, εφόσον το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες.

«Η Ιαπωνία πρέπει να προστατεύσει τις φάλαινες και όχι τους φαλαινοθήρες. Η δήθεν ερευνητική φαλαινοθηρία χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους και φαίνεται να τροφοδοτεί το παράνομο εμπόριο», δηλώνει η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Τα δύο στελέχη της Greenpeace ενημέρωσαν τον εισαγγελέα του Τόκυο ότι είχαν στην κατοχή τους το κουτί, του εξήγησαν πώς το βρήκαν και προσφέρθηκαν να το παραδώσουν στο γραφείο του.

Στη συνέχεια διοργάνωσαν συνέντευξη τύπου, για να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία που είχαν ανακαλύψει και παρέδωσαν το κουτί στον εισαγγελέα, ο οποίος λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η έρευνα του ζητήματος.

Ωστόσο 36 μέρες αργότερα το γραφείο του εισαγγελέα διέκοψε τις έρευνες.



Την ίδια μέρα η αστυνομία συνέλαβε το Σάτο και το Σουζούκι, καθώς επίσης εισέβαλε στο ιαπωνικό γραφείο της Greenpeace και κατάσχεσε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και αρχεία.

Οι Σάτο και Σουζούκι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση για 26 μέρες μέχρι να τους απαγγελθεί η κατηγορία της κλοπής.

Στη διάρκεια αυτών των ημερών, ανακρίθηκαν επανειλημμένες φορές και υπό δύσκολες συνθήκες, παρόλο που είχαν δώσει εθελοντικά όλες τις πληροφορίες στις ιαπωνικές αρχές πριν από τη σύλληψή τους.

«Παραδώσαμε στον Ιάπωνα πρέσβη νέα στοιχεία υπεράσπισης, τα οποία βασίζονται στους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Γιουνίτσι και Τόρου ασκούσαν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, όπως


διασφαλίζεται από τη Διεθνή Διακήρυξη για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Αντί να τιμωρούν αυτούς που ψάχνουν την αλήθεια, οι ιαπωνικές αρχές πρέπει να ερευνήσουν τις πραγματικές συνθήκες και δραστηριότητες γύρω από το δήθεν επιστημονικό φαλαινοθηρικό πρόγραμμα», υποστήριξε η Άντζελα Λάζου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία επικύρωσε τη Διεθνή Διακήρυξη για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα το 1979.

Το Άρθρο 19 της Διακήρυξης αναγνωρίζει την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία μετάδοσης των πληροφοριών, καθώς επίσης και το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να αναζητούν και να λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.