10/5/09

ΘΑΒΟΥΝ ΣΤΑ 1000 ΜΕΤΡΑ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Βαθιά στο υπέδαφος βρίσκεται κρυμμένη μία από τις λύσεις για τη σωτηρία της ατμόσφαιρας από τα θερμοκηπικά αέρια.

Μία παγκόσμια έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Νature», έδειξε ότι το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύεται στο υπέδαφος και μένει αναλλοίωτο για χιλιάδες χρόνια.

Αυτή η μέθοδος θεωρείται ως μία από τις ασφαλέστερες, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.



Εφαρμόζεται ήδη σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ενώ πιθανοί στόχοι είναι οι βιομηχανίες τσιμέντου, αλουμινίου και χάλυβα.

Έπειτα από χρόνια δοκιμών και πιλοτικών εφαρμογών, οι επιστήμονες

μαθαίνουν πώς να παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα στα εργοστάσια και να το αποθηκεύουν κάτω από τη γη, όπου μετατρέπεται σε ακίνδυνο αέριο.

Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν οι ειδικοί είναι πώς θα καταφέρουν να παγιδεύσουν το αέριο κατά τη διαδικασία παραγωγής


ενέργειας, πριν αυτό απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την ασφαλή αποθήκευσή του στο υπέδαφος.

Για να σιγουρευτούν ότι το διοξείδιο του άνθρακα δε διαρρέει ξανά στην ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες μελέτησαν φυσικά σχηματισμένες υπόγειες αποθήκες αερίου.

Διαπίστωσαν ότι το αέριο παραμένει για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, καθώς διαλύεται χωρίς επιπτώσεις στις υπόγειες δεξαμενές νερού και δεν ξαναβγαίνει στην επιφάνεια.

Έτσι, θεωρούν πως μπορούν να αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα βαθιά κάτω από τη γη, όπου δε θα αποτελεί κίνδυνο, για όσο καιρό ακόμα ο άνθρωπος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ενέργειας.

«Η έρευνα αποδεικνύει ότι το φυσικά αποθηκευμένο διοξείδιο του άνθρακα είναι ασφαλές για εκατομμύρια χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια μέθοδο με τεχνητά μέσα», λέει ο Στούαρτ Γκιλφίλαν από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.



«Μπορούμε να βασιστούμε σε αυτή την πρακτική μέχρι να αναπτύξουμε καθαρές πηγές ενέργειας που δε βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα»,, τονίζει ο ίδιος.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση χημικών ισοτόπων του ηλίου και του διοξειδίου του άνθρακα σε εννιά πεδία φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα.


Τα πεδία αυτά γεμίζουν διοξείδιο του άνθρακα εδώ και εκατομμύρια χρόνια, καθώς αυτό πηγάζει υπόγεια από γειτονικά ηφαίστεια.

Η αναλογία των ισοτόπων στα πεδία δείχνει στους επιστήμονες αν έχει διαρρεύσει διοξείδιο του άνθρακα στην επιφάνεια μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Ο καθηγητής Κρις Μπαλεντάιν από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξηγεί ότι η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τεχνητές αποθήκες αερίου.

«Έτσι θα μπορούμε να διαπιστώσουμε, αν το διοξείδιο του άνθρακα, που προέρχεται από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας μένει στο υπέδαφος ή διαρρέει στην επιφάνεια - πληροφορία εξαιρετικά κρίσιμη για μελλοντικές εφαρμογές», τονίζει ο ίδιος.

Φαίνεται πως το διοξείδιο παραμένει θαμμένο στο υπέδαφος στις φυσικές δεξαμενές αερίου, επειδή διαλύεται στα υπόγεια ύδατα.

«Όταν το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στο νερό, γίνεται πιο πυκνό και βυθίζεται. Ήδη ξέρουμε ότι πετρέλαιο με αέριο παραμένουν

αποθηκευμένα στο υπέδαφος για εκατομμύρια χρόνια. Τώρα μαθαίνουμε ότι το ίδιο γίνεται και με το διοξείδιο του άνθρακα μέσα στο νερό», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Λένε ότι το διοξείδιο του άνθρακα πρέπει να μείνει αποθηκευμένο για 10.000 χρόνια, αν θέλουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις των θερμοκηπικών αερίων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τονίζει ο Κρις Μπαλεντάιν.

Αρχικά, οι ειδικοί φοβούνταν ότι το αέριο μπορεί να βγει στην επιφάνεια, σχηματίζοντας πηγή ανθρακούχου νερού κι έτσι να διαρρεύσει ξανά στην ατμόσφαιρα.

Όμως, ανακάλυψαν ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν ορυκτοποιείται κι έτσι δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για περισσότερα από 10 χρόνια, η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου αποσπά διοξείδιο του άνθρακα από το φυσικό αέριο και το αποθηκεύει σε βάθος 1.000 μέτρων στο υπέδαφος.

Υπολογίζεται ότι από το 1996 έχει απαλλάξει την ατμόσφαιρα από 10 εκατομμύρια τόνους βλαβερού αερίου, οι οποίοι έχουν παραμείνει άθικτοι κάτω από τη γη.

Οι Νορβηγοί εξετάζουν τακτικά τις υπόγειες δεξαμενές με μία μέθοδο, που μοιάζει με υπερηχογράφημα της γης.

Όλα αυτά τα χρόνια το διοξείδιο έχει καταλάβει τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή ελάχιστο ποσοστό της έκτασης που έχουν στη διάθεσή τους.

Στην Αμερική, το υπουργείο Ενέργειας έχει υπολογίσει πως οι υπόγειοι χώροι αποθήκευσης με πωρόλιθο ή αλατούχους υδροφόρους ορίζοντες, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, χωρούν 3,9 δισεκατομμύρια τόνους αερίου.

Λίγο λιγότερη είναι η ποσότητα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από τις 1.700 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας.

Σε δοκιμές, που έχουν γίνει στο Τέξας, οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να ξαναβγάλουν στην επιφάνεια το διοξείδιο του άνθρακα, που έθαψαν στο υπέδαφος.

Αντίστοιχες δοκιμές γίνονται σε πετρελαιοφόρα περιοχή στην Αλγερία από την Β.Ρ. και τους Νορβηγούς συνεργάτες της.

Κάθε χρόνο αποσπούν το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο περιέχεται στο φυσικό αέριο, το συμπιέζουν, το υγροποιούν και αποθηκεύουν ένα εκατομμύριο τόνους στον υδροφόρο ορίζοντα.


Το κόστος ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Θεωρούμε ότι η μέθοδός μας θα χρησιμοποιείται παντού σε λίγα χρόνια. Η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα θα εξελιχθεί σε μεγάλη βιομηχανία, όπως έγινε και με το φυσικό αέριο», λένε οι ειδικοί.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ολοένα και περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, από την Κίνα μέχρι την Αμερική, χτίζονται με την προσθήκη εγκαταστάσεων για την απόσπαση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.