21/3/09

ΛΕΥΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡ-ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μήπως τα λευκά σπιτάκια του Αιγαίου κρύβουν το μυστικό για την αντιμετώπιση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη;

Οι λευκές ταράτσες τους, λέει ο Χάσεμ Ακμπάρι, επιστήμονας με έδρα το Εθνικό Εργαστήριο Λόρανς Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, είναι η απάντηση στο πρόβλημα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μπόλικος ασβέστης...
Οι κάτοικοι της Μεσογείου εδώ και αιώνες γνωρίζουν ότι το λευκό χρώμα στα σπίτια αντανακλά τη θερμότητα
Η πρόταση του Ακμπάρι είναι να βαφτούν λευκοί οι δρόμοι και οι ταράτσες των μεγαλουπόλεων.
Και είναι πεπεισμένος ότι βρήκε ίσως την ευκολότερη λύση για την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η ιδέα του βασίζεται σε αρχές που είναι γνωστές από αιώνες στις χώρες της Μεσογείου.

Αν αρκετό μέρος του μαύρου τοπίου των πόλεων γίνει λευκό, υποστηρίζει, θα μετατραπεί σε ένα γιγάντιο κάτοπτρο, που θα αντανακλά αρκετό ηλιακό φως, ώστε να καθυστερήσει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Έτσι ο Ακμπάρι έχει αρχίσει μια εκστρατεία για να βάψουμε τον κόσμο λευκό, για να αντικατασταθούν τα σκούρα υλικά, που χρησιμοποιούνται στους δρόμους και τις ταράτσες με άλλα περισσότερο ανακλαστικά.

Ακούγεται απλό, όμως μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα “Guardian”, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κτίρια που έχουν λευκές σκεπές παραμένουν δροσερά το καλοκαίρι.
Έτσι μπορεί να μειωθεί η θερμότητα που συσσωρεύεται στις δομημένες περιοχές και ο κόσμος που ζει και εργάζεται στα κτίρια αυτά μπορεί να περιορίσει τη χρήση των ενεργοβόρων μηχανημάτων κλιματισμού.

Στη λογική αυτή η Καλιφόρνια έχει υποχρεώσει από το 2005 τους ιδιοκτήτες αποθηκών και άλλων εμπορικών οικημάτων με επίπεδες οροφές να τις βάφουν άσπρες.
Δρόμοι και ταράτσες καλύπτουν συνολικά πάνω από το μισό της επιφάνειας των αστικών περιοχών, οι οποίες εκτείνονται στο 2,4% της χερσαίας επιφάνειας της Γης.

Αν αλλάξει το χρώμα τους, υπολογίζει ο Ακμπάρι, η ποσότητα του ηλιακού φωτός, που ανακλάται από τον πλανήτη μας, θα αυξηθεί κατά 0,03%.
Αυτό, προσθέτει, θα ψυχράνει τη Γη αρκετά, για να ακυρώσει την αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από 44 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα- όση δηλαδή είναι η αναμενόμενη αύξηση στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την επόμενη δεκαετία.

Η πρόταση αυτή, επισημαίνει ο ίδιος, δε θα λύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά μπορεί να είναι ένα απλό και αποτελεσματικό όπλο για να καθυστερήσουν οι συνέπειές της.

Το γεγονός ότι οι μέρες με ομίχλη και καταχνιά είναι σήμερα λιγότερες στην Ευρώπη εξηγεί εν μέρει γιατί οι θερμοκρασίες στη Γηραιά Ήπειρο αυξήθηκαν με τέτοια ταχύτητα τα 30 τελευταία χρόνια.

Οι καθαρότεροι ουρανοί, λόγω της καιρικής αλλαγής και η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνέβαλαν κατά περίπου 5%- 10% στην άνοδο των θερμοκρασιών στη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τον Γκιρτ Γιαν φαν Όλντενμποργκ, ερευνητή στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας.

«Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξήθηκαν με διπλάσια ταχύτητα από αυτή που προβλεπόταν από τα κλιματικά μοντέλα τις τελευταίες δεκαετίες. Η λιγότερη ομίχλη σημαίνει περισσότερη λιακάδα στο έδαφος και εξ ου υψηλότερες θερμοκρασίες», υποστηρίζεται από τον ίδιο.

Ο Φαν Όλντενμποργκ και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν δεδομένα από 342 μετεωρολογικούς σταθμούς και αεροδρόμια στην Ευρώπη και μέτρησαν τα επίπεδα της ομίχλης και της καταχνιάς από το 1976, για να εξηγήσουν γιατί η άνοδος των θερμοκρασιών στην Ευρώπη υπερέβη τις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Νature Geoscience», διαπίστωσαν ότι οι ημέρες με ορατότητα μικρότερη των δυόμισι χιλιομέτρων είναι σήμερα οι μισές από όσες ήταν πριν από 30 χρόνια (κατά μέσον όρο 10 αντί 20).

Ο Άκμπαρι λέει πως η ιδέα του δεν αντικαθιστά τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά τις συμπληρώνει.
«Μπορούμε να δώσουμε στην ατμόσφαιρα το χρόνο να αναπνεύσει» υποστηρίζει στην “Guardian”.
«Δε βλέπω κανένα μειονέκτημα σε αυτή την ιδέα. Ωφελεί όλους και δεν χρειάζονται σκληρές διαπραγματεύσεις, για να πραγματοποιηθεί», υποστηρίζει ο ίδιος.

Άλλωστε η επιφάνεια των δρόμων δε χρειάζεται να είναι εντελώς λευκή και να τυφλώνονται οι οδηγοί από το φως.

Τα ανακλαστικά υλικά, εξηγεί ο Ακμπάρι, δε χρειάζεται να είναι λευκά.

Τα φωτεινότερα χρώματα, όπως το γκρίζο, έχουν επίσης αποτέλεσμα.

Εξάλλου το Ινστιτούτο Ερευνών για τα Δημόσια Έργα στην Ιαπωνία έχει πειραματιστεί με μπογιές ασφάλτου που έχουν χρωστικές ύλες, οι οποίες αντανακλούν 86% του υπέρυθρου φωτός, βοηθώντας έτσι να κρατιέται η επιφάνεια δροσερή, ενώ αντανακλούν μόλις 23% του ορατού φωτός, ώστε να μην τυφλώνουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι :

  • 50% ή και περισσότερο της συνολικής επιφάνειας των αστικών περιοχών, καλύπτεται από δρόμους και ταράτσες
  • 2,4% της χερσαίας επιφάνειας της Γης καλύπτεται από πόλεις
  • 0,03% θα αυξηθεί η ποσότητα του ηλιακού φωτός, που ανακλάται από τη Γη, αν βαφτούν λευκοί δρόμοι και ταράτσες στις μεγαλουπόλεις
  • 44 δισεκατομμύρια τόνοι CΟ 2 είναι η αναμενόμενη αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών κατά την επόμενη δεκαετία. Με 0,03% αύξηση του ηλιακού φωτός, ακυρώνεται η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλεί αυτή η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα
  • 10%-20% του ηλιακού φωτός ανακλούν οι σκοτεινές ταράτσες και εκπέμπουν το υπόλοιπο ως θερμική ενέργεια
  • 50% ή και περισσότερο ανακλούν οι λευκές επιφάνειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.