10/5/09

Το πράσινο θεραπεύει

"Η πόλη βλάπτει σοβαρά το μυαλό".

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα επιστημονικής μελέτης που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Ρsychological Science».

Αστικά πάρκα, δέντρα ακόμη και ένα μπαλκόνι με γλάστρες μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητες της μνήμης και τα επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης.

«Ο θόρυβος και τα καυσαέρια όταν περπατάμε στους δρόμους της πόλης δεν επιτρέπουν τη σωστή ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονές μας και επομένως την καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου μας. Τα πολλαπλά σύγχρονα ερεθίσματα, που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα επεξεργαστούμε εγκεφαλικά, ακόμη και οι καθυστερήσεις στις μετακινήσεις μάς προκαλούν ανησυχία και άγχος. Όλα αυτά δεν επιτρέπουν στο μυαλό μας να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», επισημαίνει η κ. Μάγδα Τσολάκη, νευρολόγος- ψυχίατρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Ο εγκέφαλός μας αφενός δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες, αφετέρου θέλει ειδικές συνθήκες για να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Όμως, όταν χρειάζεται να επιστρατεύει την προσοχή του, που αυτό απαιτείται για κάθε τι που γίνεται στην πόλη, καταναλώνεται η περισσότερη δύναμή του. Σκεφτείτε ότι σε μια βόλτα με το αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης πρέπει να προσέχουμε τα φανάρια, το διπλανό μας από αριστερά, από δεξιά, τους πεζούς, το ρολόι μας, τον τροχονόμο, να σκεφτόμαστε τις συνέπειες μιας κάποιας αργοπορίας», σημειώνει η κ. Τσολάκη.

«Οι περιβαλλοντικοί ρύποι, η έλλειψη πρασίνου και οξυγόνου και η έλλειψη ανοιχτών γραμμών και επιφανειών δημιουργούν συνθήκες στρες στον εγκέφαλο. Το στρες είναι η κατάληξη φυσιολογικών διαδικασιών στον εγκέφαλο και συνδέεται με την έκκριση

της ορμόνης κορτιζόλη, η οποία έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τη μνήμη, τη μάθηση και την προσοχή», λέει στα η κ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου, μια βόλτα στη φύση μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της ανθρώπινης μνήμης κατά 20%.

Πράγμα το οποίο δε συμβαίνει σε μια βόλτα στην πόλη, η οποία απαιτεί, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, διαρκή εγρήγορση και προσοχή.

Το μυαλό, τονίζουν, είναι μια μηχανή που προσπαθεί να ανιχνεύσει πιθανές απειλές και το αστικό περιβάλλον αναγκάζει τον άνθρωπο να το χρησιμοποιεί διαρκώς για αυτόν το λόγο.

Έπειτα από έναν περίπατο στην πόλη η ικανότητα μνήμης μειώνεται σημαντικά και περιορίζεται η ικανότητα αυτοελέγχου.

Η κ. Βάρβογλη συμπληρώνει ότι η πόλη δεν έχει αρνητική επίδραση μόνο στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά και στην ψυχολογία των κατοίκων της: «Το στρες, τα προβλήματα συγκοινωνίας, οι στενοί και άσχημοι χώροι, η δυσκολία ανεύρεσης ελεύθερου χρόνου, αλλά και τρόπου εύκολης πρόσβασης σε φίλους δημιουργούν αρνητική διάθεση, η οποία μπορεί να καταλήξει σε δυσθυμία, δηλαδή χρόνια ελαφριά κατάθλιψη, την οποία μάλιστα το άτομο δεν αντιλαμβάνεται απαραιτήτως».

Η επαφή με τη φύση και η γυμναστική μπορούν να «αποτοξινώσουν» το μυαλό από το στρες και τον θόρυβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.