21/3/09

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Κορυφαίοι επιστήμονες κατέληξαν στο ποια είναι τα πιο πολύτιμα είδη του πλανήτη.

Είναι πέντε είδη του ζωικού και του φυτικού βασιλείου από τα οποία, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, εξαρτάται απολύτως η λειτουργία του οικοσυστήματος.

Χωρίς αυτά η ζωή στη Γη δε θα ήταν η ίδια- ενδεχομένως να μην υπήρχε.
Κι όμως τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ποιο είναι το πιο απαραίτητο είδος για την επιβίωση του πλανήτη;
Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου 2009 στη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία του Λονδίνου.

Πέντε κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες έκαναν από μια επιλογή ο καθένας.

Χωρίς τα πρωτεύοντα θηλαστικά, τις μέλισσες, το πλαγκτόν, τις νυχτερίδες και τα μανιτάρια, η ζωή στον πλανήτη δε θα ήταν όπως τη γνωρίζουμε.
Σκοπός, όμως, των πέντε επιστημόνων δεν είναι να ανακηρύξουν τον «αναντικατάστατο», όπως είναι ο τίτλος της ημερίδας, αλλά να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης στα είδη της πανίδας και της χλωρίδας που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Και είναι πολλά: περισσότερα από 16.000 απειλούνται με εξαφάνιση, 869 δεν υπάρχουν πια- 183 είδη προστίθενται κάθε χρόνο στη μακάβρια λίστα, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Σε κίνδυνο βρίσκονται και πολλά είδη από τους «Αναντικατάστατους 5».

Με τα πρωτεύοντα θηλαστικά μοιραζόμαστε το 90% του DΝΑ μας, αλλά ο λόγος που τα κάνει απαραίτητα στο οικοσύστημα είναι ότι με τα περιττώματά τους μεταφέρονται οι σπόροι των φυτών.

Κι όμως, σχεδόν το ένα τρίτο απειλείται με εξαφάνιση, ενώ γίνονται ελάχιστα πράγματα για να αποτραπεί το κακό.

Το πλαγκτόν τρέφει από μικροοργανισμούς έως φάλαινες και παράγει το μισό του οξυγόνου στον πλανήτη. Το ίδιο, όμως, «καταβροχθίζεται» από τη μόλυνση.
Οι μέλισσες, τόσο απαραίτητες στη διαδικασία γονιμοποίησης της χλωρίδας, έχουν χάσει τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού τους- αν και χωρίς αυτές ο άνθρωπος θα πέθαινε από την πείνα.

Σε ότι αφορά τις νυχτερίδες, μολονότι χωρίς αυτές ο πλανήτης θα πνιγόταν στα έντομα, το 20% απειλείται με εξαφάνιση.

Το αναντικατάστατο είδος που δεν φαίνεται ακόμη να κινδυνεύει είναι τα μανιτάρια.

Ο επιστήμονας που τα επέλεξε είναι ο Λιν Μπόντι, καθηγητής Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
Όπως δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας στην «Daily Τelegraph», αν δεν υπήρχαν τα μανιτάρια «οι άνθρωποι θα ζούσαν ακόμη στο νερό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.