Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν περιμένει.
Επιταχύνεται με τριπλάσια ταχύτητα από όση είχαν εκτιμήσει οι επιστήμονες αρχικά, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στην εφημερίδα “Independent”.
Μελέτη της αμερικανικής εθνικής ακαδημίας Επιστημών δείχνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν 3% ετησίως αυτή τη δεκαετία, σε σύγκριση με αύξηση 1,1% ετησίως τη δεκαετία του 1990.
Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας διαπιστώνει ότι τα 50 τελευταία χρόνια οι αρκτικοί πάγοι μειώνονται με ρυθμό 7,8% ανά δεκαετία, έναντι 2,5% που υπολόγιζαν οι επιστήμονες της διακυβερνητικής διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.
Έχοντας αυτά τα δεδομένα είναι πλέον σαφές ότι ο πλανήτης καλείται να αντιμετωπίσει σε συλλογικό επίπεδο τις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
Αυτό το θέμα μπήκε στο στόχαστρο της συνόδου των ηγετών της G8.
Συνοπτικά, τα κυριότερα αποτελέσματα της συνόδου των ηγετών της ομάδας των οκτώ περισσότερο προηγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, που συνεδρίασαν στο Χάιλιγκενταμ, στη γερμανική ακτή στη Βαλτική, από 6 - 8 Ιουνίου 2007, μπορούν να σχηματοποιηθούν σε τρεις βασικoύς άξονες:
- Ένα συμβιβασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη,
- μια προσφορά αντιπυραυλικής άμυνας από τον πρόεδρο Πούτιν που αιφνιδίασε τον πρόεδρο Μπους και
- μια υπόσχεση για τη διάθεση 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του ΑΙDS στην Αφρική.
Για το ζήτημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη οι ηγέτες της G8 αρκέσθηκαν σε μια δήλωση προθέσεων, διακηρύσσοντας ότι θέλουν να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου- χωρίς να θέσουν όμως κανένα συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο στόχο.
Η προεδρεύουσα της συνόδου Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επεδίωκε να δεσμευτεί η G8 να μειώσει κατά 50% τις παγκόσμιες εκπομπές των αερίων αυτών ως το 2050, ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου.
Τέτοια δέσμευση δεν υπήρξε, ωστόσο η Μέρκελ έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία», αφού ο Μπους, που δε θέλει ούτε να ακούσει για επιβολή δεσμεύσεων στη βιομηχανία, δέχθηκε να περιληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου αναφορά στο στόχο αυτό, με την προσθήκη ότι «θα μελετηθεί σοβαρά».
Το γεγονός ότι ο Μπους επέτρεψε να υπάρξει έστω και η αναφορά, θεωρήθηκε από μερικούς αποχαιρετιστήριο δώρο στον Τόνι Μπλερ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιφνιδίασε κατά τη διάρκεια της συνόδου τον πρόεδρο Μπους, αποδεχόμενος την προσφορά του τελευταίου να συνεργαστούν για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά με τους δικούς του όρους.
Συγκεκριμένα πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξουν κοινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν- αντί του συστήματος που θέλουν να αναπτύξουν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη (στην Πολωνία και την Τσεχία).
Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της συνόδου δήλωσε πως είναι έτοιμος να εξετάσει το θέμα, όμως οι “New York Times” έγραψαν πως το προτεινόμενο σύστημα, το οποίο θα προφυλάσσει από πυραυλική επίθεση από το Ιράν, «θέτει σοβαρά διπλωματικά και τεχνικά ζητήματα».
Ωστόσο, το γεγονός πως προτάθηκε από τον Πούτιν και δεν απορρίφθηκε αμέσως από τον Μπους, ο οποίος το χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα πρόταση», φανερώνει επιθυμία από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τα επιθετικά σχόλια, που έχουν οξύνει τους τελευταίους μήνες τις σχέσεις τους.
Επίσης οι ηγέτες της G8 δεσμεύθηκαν, την τελευταία ημέρα της συνόδου, να διαθέσουν 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του ΑΙDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης, κυρίως στην Αφρική.
Οι ηγέτες της G8 δέχονταν πιέσεις, για να τηρήσουν υποσχέσεις προς την Αφρική, που είχαν αναλάβει το 2005 και ουδέποτε υλοποίησαν.
Από τα 60 δισεκατομμύρια, που αποφάσισαν να διαθέσουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα καταβάλουν τα μισά και οι εταίροι τους στην G8 τα υπόλοιπα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνοδος πλαισιώθηκε από πολυποίκιλες διαμαρτυρίες.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace επιχείρησε να προσγειώσει στο χώρο της συνόδου αερόστατο με την επιγραφή «G8- Δράστε τώρα».
Τρία ελικόπτερα της αστυνομίας το πλησίασαν και υποχρέωσαν τα δύο μέλη της οργάνωσης να το προσγειώσουν 20 χιλιόμετρα μακρύτερα.
Οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης, με το λήξιμο των εργασιών, ανακοίνωσαν ένα θετικό απολογισμό της δράσης τους εναντίον της Συνόδου Κορυφής της G8 στο Χάιλιγκενταμ.
«Είμαστε περισσότερο από ικανοποιημένοι», δήλωσε η Λέα Φόιγκτ της ένωσης «Βlock G8».
«Καταφέραμε να μπλοκάρουμε την G8 στο δρόμο, σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, υποχρεώνοντας τους οργανωτές της να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο Β», δηλαδή να μεταφέρουν με πλοία και ελικόπτερα τους ηγέτες στο χώρο διεξαγωγής της συνόδου (τον οποίο είχαν περιβάλει με ένα φράκτη μήκους 12 χιλιομέτρων).
Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές πήραν μέρος σε αποκλεισμούς δρόμων και περίπου 18.000 έμειναν στους καταυλισμούς, που είχαν στήσει οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης.
«O κόσμος πρέπει να απομονώσει τον Μπους για το κλίμα», έγραφε ο πρύτανης των Βρετανών οικολόγων Τζέφρι Λιν.
Η αλήθεια όμως είναι, όπως έγινε σαφές στη Σύνοδο Κορυφής της G8, ότι ο Μπους είναι εκείνος που απομόνωσε την Ευρώπη για το κλίμα.
Ο Καναδάς, η Κίνα, ακόμη και η Ιαπωνία έχουν δείξει ενθουσιασμό για την πρόταση του Μπους να παρακαμφθεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και να επιδιωχθεί μια πολυμερής συμφωνία με αμοιβαία αποδεκτούς στόχους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εντελώς ξεχωριστή από τη διαδικασία του Κιότο.
Μπορεί να φαίνεται παράξενο στους Ευρωπαίους το ότι η χώρα που φιλοξένησε την πρώτη διάσκεψη του Κιότο αποδέχεται την αμερικανική πρόταση.
Η αιτία είναι η Κίνα.
Αν μια χώρα νιώθει απειλούμενη από τον κινεζικό ανταγωνισμό, αυτή είναι η Ιαπωνία.
Δεν επιθυμεί να αναλάβει δεσμεύσεις για την ενέργεια, ενώ η Κίνα θα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει.
Ο Τόνι Μπλερ έδειξε ότι ξέρει το πραγματικό πρόβλημα: «Υπάρχουν δύο πολιτικές πραγματικότητες. Η μία είναι ότι η Αμερική δε θα υπογράψει μια παγκόσμια συμφωνία αν δεν την υπογράψει και η Κίνα και η άλλη ότι η Κίνα δε θα υπογράψει μια συμφωνία που θα εμποδίζει την οικονομική της ανάπτυξη. Αν δε βάλεις αυτούς τους βασικούς παίκτες να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν, μπορείς μεν να καταλήξεις σε μια συμφωνία τύπου Κιότο, αλλά δε θα περιλαμβάνει τις χώρες που εκπέμπουν το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα».
Ο Μπλερ δεν υπερβάλλει όταν λέει ότι η Κίνα δε θα κάνει τίποτα που θα παρεμποδίζει την εκπληκτική της ανάπτυξη: κάθε εβδομάδα ανοίγει και από ένα νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί με άνθρακα.
Ωστόσο η συμφωνία της Βαλτικής χαιρετίστηκε ως σημαντική πρόοδος από τους ηγέτες της ομάδας των οκτώ, καθώς ήταν πιο φιλόδοξη απ΄ ό,τι πολλοί περίμεναν.
Παρότι απομονωμένες έναντι των Ευρωπαίων, της Ιαπωνίας και του Καναδά, οι Η.Π.Α. κατάφεραν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε αναφορά σε αριθμητικό και μετρήσιμο στόχο, όσον αφορά το χρόνο κατά τον οποίο θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και το κατά πόσον θα πρέπει να μειωθούν.
Τελικά οι οκτώ πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, που μόνες τους εκπέμπουν το 40% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη, αναγνώρισαν στο Χάιλιγκενταμ ότι «οι εκπομπές πρέπει να σταματήσουν να αυξάνονται και στη συνέχεια να μειωθούν με ουσιαστικό τρόπο».
Αλλά η «ουσιαστική μείωση» που αναφέρεται, δεν προβλέπεται να επιτευχθεί σε κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Αναφέρονται επίσης στα συμπεράσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης Εμπειρογνωμόνων για την Εξέλιξη του Κλίματος (ΙΡCC), όπως επιθυμούσε η γερμανική προεδρία της Συνόδου.
Ο Ο.Η.Ε. χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ θετικό αποτέλεσμα», όμως η Greenpeace εξέφρασε την απογοήτευσή της για το συμβιβασμό αυτό.
«Είναι πολύ λίγο», δήλωσε ο Γεργκ Φέντερν, ειδικός της οικολογικής οργάνωσης σε θέματα που αφορούν το κλίμα.
«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι δεσμευτικοί στόχοι. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι επιτυχία, απλώς μεταφέρουμε τα προβλήματα στο μέλλον», τόνισε ο ίδιος.
Οι ροκ σταρ Μπόνο (του συγκροτήματος U2) και Μπομπ Γκέλντοφ έκαναν επίσης μια ύστατη προσπάθεια να αναγκάσουν τους ηγέτες της ομάδας των οκτώ να τιμήσουν τις υποσχέσεις για βοήθεια που είχαν δώσει στην Αφρική το 2005, στη Σύνοδο Κορυφής του Γκλενίγκλς.
Αμφότεροι είχαν ιδιαίτερες συναντήσεις με τους ηγέτες της G8.
«Έχει να κάνει με το σύστημα αξιών μας. Έχει να κάνει με το αν μπορούμε να παραβιάζουμε μια υπόσχεση», δήλωσε ο Μπόνο σε συνέντευξη Τύπου στο Ροστόκ, όπου 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια συναυλία του ιδίου, του Γκέλντοφ και Αφρικανών τραγουδιστών.
Αθετήσατε τις υποσχέσεις σας για την Αφρική», κατηγόρησε τους ηγέτες της G8 ο ροκ σταρ του συγκροτήματος U2 Μπόνο
Μέσα στα απροσδόκητα της Συνόδου ήταν ωστόσο η πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε πως θα άρει την αντίθεσή του στην ανάπτυξη ενός αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας, εφόσον το ραντάρ του συστήματος εγκατασταθεί στο Αζερμπαϊτζάν.
Το σχέδιο των Η.Π.Α. είναι να αναπτυχθούν 10 πύραυλοι ανάσχεσης στην Πολωνία και ένα ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία.
Ο Μπους δεν αναφέρθηκε στην εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε ο Ρώσος πρόεδρος, είπε μόνον ότι ο Πούτιν «είχε ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις».
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα στις κατοικία της οικογένειας Μπους στο Μέιν.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως συμφώνησε με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο πλαίσιο για μια απλουστευμένη συνθήκη για τη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Σαρκοζί θέλει να υπάρξει, όχι ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα, αλλά μια απλουστευμένη συνθήκη, την οποία οι χώρες να μπορούν να επικυρώσουν χωρίς να κάνουν δημοψήφισμα.
Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες στη σύνοδο κορυφής της G8 πήραν και θεαματική τροπή.
Με ένα κυνηγητό στη Βαλτική ανάμεσα σε ταχύπλοα του Λιμενικού και σε φουσκωτά σκάφη της Greenpeace, τα οποία είχαν παραβιάσει τη θαλάσσια ζώνη ασφαλείας.
Τα φουσκωτά της Greenpeace, εφοδιασμένα με ισχυρές εξωλέμβιες μηχανές, αιφνιδίασαν τα σκάφη του Λιμενικού, εισβάλλοντας στην πλάτους 10 χιλιομέτρων ζώνη αποκλεισμού, που έχει επιβληθεί γύρω από το θέρετρο του Χάιλιγκενταμ.
Με κάποια καθυστέρηση, πέντε ταχύπλοα του Λιμενικού άρχισαν να καταδιώκουν τα φουσκωτά των οικολόγων.
Για τουλάχιστον δέκα λεπτά, η Αστυνομία και η Greenpeace έπαιζαν στα νερά της Βαλτικής τη γάτα με το ποντίκι.
Το κυνηγητό διακόπηκε όταν το μεγαλύτερο και ταχύτερο από τα σκάφη του Λιμενικού- ένα σκάφος 10 μέτρων, ικανό να πιάνει τους 50 κόμβους- εμβόλισε και ανέτρεψε ένα από τα φουσκωτά της Greenpeace, ρίχνοντας στη θάλασσα τους τέσσερις ακτιβιστές που επέβαιναν σ΄ αυτό.
Το σκάφος του Λιμενικού εμβόλισε στη συνέχεια και ανέτρεψε και ένα δεύτερο φουσκωτό της οικολογικής οργάνωσης.
Ο Ντάνιελ Μίτλερ της Greenpeace Γερμανίας δήλωσε πως οι ακτιβιστές ήθελαν να παραδώσουν από θαλάσσης μια διακήρυξη στους ηγέτες της G8.
Η επιτυχία της Greenpeace να διασπάσει τη ζώνη ασφαλείας της συνόδου κορυφής σηματοδότησε άλλη μια ήττα για τους 16.000 αστυνομικούς, που έχουν συγκεντρωθεί από ολόκληρη τη Γερμανία για τη σύνοδο των ηγετών της G8, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κλομπ, αντλίες νερού και δακρυγόνα για να τους συγκρατήσουν.
Ανάμεσα στους 800 περίπου διαδηλωτές, μερικοί φορούσαν φωσφορίζουσες περούκες και μύτες κλόουν.
Πολλοί κατάφεραν, περνώντας μέσα από δάση και αγρούς, να φτάσουν ως το φράκτη που περιέβαλε το χώρο όπου διεξαγόταν η σύνοδος.
Οργανωτές διαφόρων ομάδων διαδηλωτών εξέφρασαν τη χαρά τους που συναγωνιστές τους κατάφεραν να φτάσουν ως εκεί, καθώς και για το γεγονός ότι πέτυχαν να αποκλείσουν, έστω για λίγο, και τους τρεις δρόμους που οδηγούσαν στο Χάιλιγκενταμ, περιλαμβανομένου αυτού από το αεροδρόμιο, ενώ συνέχιζαν να καταφθάνουν ηγέτες για την πρώτη ημέρα της συνόδου, ανάμεσά τους ο Τόνι Μπλερ και ο Ρομάνο Πρόντι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαμαρτυρίες στόχο είχαν τη δημιουργία μιας περισσότερο θεσμοθετημένης αντι-συνόδου.
Εκπρόσωποι 40 διεθνών οργανώσεων κάθε είδους συγκεντρώθηκαν στο Ροστόκ, καταγγέλλοντας την G8 ως ένα «μεγάλο σόου δημοσίων σχέσεων».
Εκτός από τις διαλέξεις για τα δεινά του παγκόσμιου καπιταλισμού πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια για το καλύτερο οδόφραγμα και την προστασία από τα δακρυγόνα.
«Η έκφραση “πολέμιος της παγκοσμιοποίησης” δεν είναι σωστή, εδώ πρόκειται για αγώνα εναντίον μιας δολοφονικής και παράλογης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Η “αντι-σύνοδος” του Ροστόκ φιλοδοξεί να ασχοληθεί με το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Και δηλώνω υπεροπτικά: μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα καλύτερα»,. δήλωσε από το Ροστόκ ο Ελβετός Ζαν Τσίγκλερ, ο ειδικός εντεταλμένος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Δικαίωμα στη Διατροφή, ο συγγραφέας του βιβλίου «Η Ελβετία ξεπλένει καλύτερα», ο εμπνευστής της ρήσης «η σιωπή των πολιτών είναι συμμετοχή στο έγκλημα της πείνας», ένας από τους πιο γνωστούς πολέμιους της παγκοσμιοποίησης, που συμμετείχε στην «αντι-σύνοδο» του Ροστόκ «ως απλός πολίτης», όπως ξεκαθάρισε.
«Σύμφωνα με τις στατιστικές του Ο.Η.Ε.» επεσήμανε ο ίδιος, «ο πλανήτης μας μπορεί να θρέψει χωρίς πρόβλημα 12 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το διπλάσιο των κατοίκων του. Επομένως, η πείνα μπορεί να σταματήσει τώρα αμέσως, αρκεί οι μεγάλοι της Γης να το θελήσουν».
«Αναζητούμε την αντιπαράθεση με τις λέξεις και όχι με τις πέτρες», δήλωνε ο Κάρστεν Σμιντ από την Greenpeace, καταδικάζοντας για μία ακόμα φορά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο 2 Ιουνίου 2007, αλλά και σε μικρότερο βαθμό τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, στο Ροστόκ, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Χαϊλιγκεντάμ.
Στο Ράντελιτς, σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από το Χαϊλιγκεντάμ, εκεί όπου έχει στηθεί το μεγαλύτερο από τα χωριά των (συνολικά 80.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) διαδηλωτών, δε συμφωνούν όλοι με αυτή τη θέση.
«Πολλοί χαίρονται που σημειώθηκαν επεισόδια», δήλωσε μια 28χρονη Αμερικανίδα φοιτήτρια.
Και συνεχίζει:«Κάποιοι απλώς δεν μπορούσαν να ανεχτούν όλη αυτή την κρατική καταστολή (τους 16.000 αστυνομικούς, τη δημιουργία ατσάλινου τείχους 13 χιλιομέτρων για την προστασία των παγκόσμιων ηγετών, την απαγόρευση των διαδηλώσεων κοντά στο Χαϊλιγκεντάμ). Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε τη σύνοδο. Τι είναι μερικές πέτρες σε σύγκριση με όλους όσοι πεθαίνουν στον κόσμο, εξαιτίας των πολιτικών της G8;»
Ανάμεσα στους διαδηλωτές εναντίον της συνόδου των G8 ήταν και μια ομάδα ονόματι «Αδελφές Εναντίον της G8» και μια άλλη ονόματι «Ο Στρατός των Κλόουν».
Τα μέλη της τελευταίας είχαν αναλάβει να αποσπάσουν με κοροϊδίες και με μάσκες την προσοχή των αστυνομικών, μήπως και καταφέρουν οι συμπολεμιστές τους να κόψουν τα συρματοπλέγματα και πλησιάσουν τους ηγέτες της G8.
Ωστόσο, η ευρηματικότητα, η πρωτοτυπία, αλλά και η δημιουργικότητα στη δράση εναντίον της υπερ-θέρμανσης του πλανήτη έφερε στο προσκήνιο μια πρωτοβουλία της Unicef, η οποία αφορά στη δημιουργία μιας ομάδας, της J8, η οποία έδρασε ως η «τζούνιορ» πλευρά της G8.
Εβδομήντα τέσσερις έφηβοι ηλικίας από 12 ως 17 ετών, από τις πλούσιες χώρες της G8, αλλά και από δέκα «αναδυόμενες» χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, συνεδρίασαν στο Βίσμαρ, ένα λιμάνι της Βαλτικής σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από το Χάιλιγκενταμ, για να συζητήσουν τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου.
Η ελπίδα βρίσκεται στους νέους.
2007
24/12/08
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.
Top Οικολογικά Sites
- Greenpeace
- EU Environment
- European Environment Agency
- Environmental News Network
- Environment News Service
- World Wire
- Coral Reef Alliance
- Earth Island Institute
- Food & Agricalture Organisation of the UN
- European Environmental Law
- Inter-American Biodiversity Information Network (IABIN)
- EarthRights International
- OzGREEN
- Rainforest Action Network (RAN)
- INDIGENOUS ENVIRONMENTAL NETWORK
- Energy Star
- Save Our Environment
- The Ramsar Convention
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου