24/12/08

ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΘΑΜΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

Κάτω από τόνους πάγου στην Ανταρκτική ένας άγνωστος παράδεισος είναι θαμμένος σε βάθος 4 χιλιομέτρων.
Έχει τη μορφή μιας τεράστιας λίμνης, κρυμμένης από τον υπόλοιπο κόσμο, δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.
Σε αυτήν τη λίμνη θεωρείται ότι φιλοξενούνται άγνωστες μορφές ζωής, τις οποίες οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκαλύψουν, προγραμματίζοντας νέες έρευνες στην περιοχή, κατά τη διάρκεια του 2007, που έχει οριστεί ως Διεθνές Πολικό Έτος.
Ένα από τα ερωτήματα, στα οποία καλούνται να δώσουν απάντηση, είναι το αν υπάρχει κάποια μορφή ζωής στην αχανή λίμνη της Ανταρκτικής.
Η Λίμνη Βοστόκ βρίσκεται θαμμένη κάτω από ένα στρώμα πάγου, βάθους τεσσάρων χιλιομέτρων.
Αυτό τη χωρίζει από τον ομώνυμο ρωσικό ερευνητικό σταθμό, στο πιο ψυχρό σημείο της Γης.
Οι θερμοκρασίες εκεί φτάνουν τους -80 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα.
Η λίμνη ανακαλύφθηκε πριν από 30 χρόνια, όμως η ύπαρξή της επιβεβαιώθηκε από δορυφορικά και σεισμικά συστήματα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Μόνο τότε κατέστη δυνατό για τους επιστήμονες να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθός της.
Το βάθος της Λίμνης Βοστόκ μπορεί να φτάνει και τα 500 μέτρα, όταν η λίμνη Οντάριο - μία από τις πέντε Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής - έχει μέγιστο βάθος 244 μέτρα.
Θα μπορούσε δηλαδή η Βοστόκ να τροφοδοτήσει το Λονδίνο, με τη συνολική ποσότητα νερού που χρειάζεται, για 5.000 χρόνια.
Οι ειδικοί όμως θεωρούν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για τη λίμνη, το γεγονός ότι κρατά ερμητικά κλειστά τα μυστικά της τουλάχιστον 15 εκατομμύρια χρόνια.
Εκτός κι αν υπάρχει πράγματι επικοινωνία μεταξύ των υπόγειων λιμνών της Ανταρκτικής, μέσω ενός δικτύου ποταμών, που μπορεί να συνδέονται με την υπόλοιπη βιόσφαιρα.
Το 2006 Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν τέτοια ποτάμια, ωστόσο εξέφρασαν φόβους για το ενδεχόμενο να έγιναν φορείς μολυσματικών στοιχείων από τη μία πηγή ύδατος στην άλλη.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η πίεση που ασκείται από το πυκνό στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι η αιτία που δεν παγώνει η Λίμνη Βοστόκ.
Παγωμένα είναι μόνο μερικά μέτρα στην επιφάνεια της λίμνης, τα οποία βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη βάση του γιγάντιου στρώματος πάγου.
Το ηλιακό φως δεν μπορεί να τη φτάσει, γι' αυτό και όποια μορφή ζωής υπάρχει θα πρέπει να διατηρείται ζωντανή στο σκοτάδι, τροφοδοτούμενη από άλλες πηγές ενέργειας.
Η γεωθερμική, από τον πυθμένα της λίμνης, είναι για τους επιστήμονες μία από τις πιθανότερες πηγές, ικανή να συντηρήσει τη μικροβιακή ζωή, που θεωρούν ότι περιέχει η λίμνη.
Αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα πάγου πάνω από το νερό της λίμνης έδειξαν ότι υπάρχουν μικροβιακοί οργανισμοί, ωστόσο οι ειδικοί χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να είναι βέβαιοι.

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.