Σύντομα η χώρα μας αποκτά τη δυνατότητα παρακολούθησης της θαλάσσιας στάθμης και της έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό κυμάτων στη Μεσόγειο.
Το δίκτυο «Ποσειδών Ι», που είναι το μοναδικό στη Μεσόγειο για την πρόγνωση της κατάστασης των θαλασσών, αναβαθμίζεται.
Έως τώρα καλύπτει μόνο το Αιγαίο, αλλά εντός του 2007 θα καλύπτει όλες τις ελληνικές θάλασσες και θα παρέχει πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν, ακόμη και δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια.
Το σύστημα ανοιχτής θάλασσας προβλέπεται να έχει αναπτυχθεί σε περίπου ενάμιση χρόνο και θα δοκιμαστεί πειραματικά, στο πλαίσιο του «Ποσειδώνα ΙΙ» (ενός δικτύου για την πρόγνωση της κατάστασης των θαλασσών), σε σταθμό του δικτύου στο Ανατολικό Ιόνιο.
Η περιοχή επελέγη, ως μία από τις πιο σεισμογενείς στον ελλαδικό χώρο, γι' αυτό και ήδη αναπτύσσεται εκεί από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ( ΕΛΚΕΘΕ) και δίκτυο υποθαλάσσιων σεισμογράφων.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα του προγράμματος, Κώστα Νίττη, η πλατφόρμα, ο σταθμός για το τσουνάμι, ήδη κατασκευάζεται. «Θα τον δοκιμάσουμε και, εφόσον δουλέψει αποτελεσματικά, σε επόμενη φάση θα μπορούμε να φτιάξουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστούμε τη συνεργασία και άλλων μεσογειακών χωρών. Ήδη η Ιταλία δραστηριοποιείται. Η δοκιμαστική αυτή φάση αξιοποίησης της καινούργιας τεχνολογίας αποτελεί αναμφίβολα παρακαταθήκη για το μέλλον».
Στη δεύτερη φάση λειτουργίας του «Ποσειδώνα», με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Αθηνών, Αιγαίου και Κονέτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αναβαθμίζεται επίσης το σύνολο των αισθητήρων, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των δεδομένων και να μετρηθούν και νέες παράμετροι.
Για πρώτη φορά, με την επέκταση των μετρήσεων σε βάθη άνω των 1.000 μέτρων, οι επιστήμονες θα καταγράφουν συνεχώς τις μεταβολές σε υδρολογικά χαρακτηριστικά (θερμοκρασία, αλατότητα και οξυγόνο), που πιθανόν να συνδέονται με κλιματικές αλλαγές.
Επίσης για πρώτη φορά, σε ανοιχτή θάλασσα θα γίνεται μέτρηση της βροχόπτωσης, με την τοποθέτηση ακουστικών «βροχόμετρων βαθιών νερών», ακόμη και σε βάθος 2.000 μέτρων.
Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη NASA, η οποία και θα χρησιμοποιήσει τα ελληνικά δεδομένα στις δικές της δορυφορικές μετρήσεις.
Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Νίττη, οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ θα έχουν στη διάθεσή τους βάση συλλογής βιοχημικών δεδομένων και ολοκληρωμένη πρόγνωση για τη συμπεριφορά και την παραγωγικότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος - για παράδειγμα, ακόμα και για την ποσότητα των ψαριών, που θα μπορούν να αλιεύουν οι ψαράδες την επόμενη σεζόν στο Αιγαίο.
Ήδη η αναβάθμιση των πρώτων σταθμών έχει αρχίσει στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Ανάβυσσο.Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα «Ποσειδών Ι» ήταν αυτή που έφερε και την επέκταση στον «Ποσειδώνα ΙΙ», έργο, προϋπολογισμού 9,9 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την επέκταση του δικτύου και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στους 10 πλωτούς ωκεανογραφικούς σταθμούς, που ήδη παρέχουν καθημερινές προγνώσεις, έως το καλοκαίρι θα προστεθούν άλλοι 5 μετρητικοί σταθμοί.
«Για πρώτη φορά, ίσως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούμε να παρακολουθούμε με on-line μετρήσεις την κατάσταση της βαθιάς θάλασσας, να έχουμε καλύτερες μετρήσεις και προγνώσεις, όχι μόνο για το Αιγαίο, αλλά στο εξής και για την περιοχή του Ιονίου και της Λεβαντίνης (ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου), δηλαδή πλέον για όλες τις ελληνικές θάλασσες», εξηγεί ο φυσικός - ωκεανογράφος, εκτελεστικός γραμματέας του «Ποσειδώνα ΙΙ», Κώστας Νίττης.
2007
24/12/08
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.
Top Οικολογικά Sites
- Greenpeace
- EU Environment
- European Environment Agency
- Environmental News Network
- Environment News Service
- World Wire
- Coral Reef Alliance
- Earth Island Institute
- Food & Agricalture Organisation of the UN
- European Environmental Law
- Inter-American Biodiversity Information Network (IABIN)
- EarthRights International
- OzGREEN
- Rainforest Action Network (RAN)
- INDIGENOUS ENVIRONMENTAL NETWORK
- Energy Star
- Save Our Environment
- The Ramsar Convention
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου