24/12/08

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

α. Ερευνητές προτείνουν τη χρησιμοποίηση του μεθανίου στον τομέα της ενέργειας
Υποθαλάσσια κοιτάσματα από παγωμένο μεθάνιο, το οποίο μπορεί υπό προϋποθέσεις να χρησιμεύσει ως σημαντική πηγή ενέργειας, ανακάλυψαν για πρώτη φορά στη Μεσόγειο Έλληνες επιστήμονες σε περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Εκτός από τους Έλληνες επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στην αποστολή έλαβαν μέρος Ολλανδοί και Ισπανοί ειδικοί.
Το παγωμένο μεθάνιο (υδρίτης) εντοπίστηκε ύστερα από συστηματικές δειγματοληψίες στην περιοχή, όπου βρίσκεται η υποθαλάσσια βραχώδης οροσειρά του Αναξίμανδρου.
Εκεί, σε βάθος που κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχουν πολλά ηφαίστεια, τα οποία εκλύουν μεθάνιο.
Η οροσειρά του Αναξίμανδρου βρίσκεται στο σημείο σύγκλισης του ελληνικού ορογενετικού τόξου.
Είναι μια περιοχή με ενεργά ρήγματα, μία ρηξιγενής ζώνη, που δημιουργείται από τη βύθιση της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την ευρωπαϊκή.
Η γεωλογική σπουδαιότητα που έχει η υποθαλάσσια αυτή οροσειρά είναι μεγάλη γιατί εκεί «φιλοξενείται» και μια σειρά από ηφαίστεια ιλύος (mud volcanoes).
Τα ηφαίστεια αυτά, που έχουν ηλικία από μερικές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, κρύβουν κάτω από τον κρατήρα τους μεγάλες ποσότητες παγωμένου μεθανίου.
«Οι κρατήρες των ηφαιστείων αυτών έχουν διάμετρο από 500 μέτρα μέχρι και 2 χιλιόμετρα», επισημαίνει ο κ. Βασίλης Λυκούσης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.
Ο ίδιος, μαζί με τον Κώστα Περισσοράκη από το ΙΓΜΕ, είχαν την ευθύνη συντονισμού της έρευνας, που έγινε με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού σκάφους «Αιγαίο».
Ο κ. Β. Λυκούσης εξηγεί ότι τα συγκεκριμένα ηφαίστεια εκλύουν λάσπη και μεθάνιο, το οποίο έρχεται από βάθος 2 έως και 3 χιλιομέτρων μέσα από τη Γη.
Ένα μικρό μέρος από το μεθάνιο διαχέεται στη θάλασσα υπό τη μορφή φυσαλίδων, ενώ το υπόλοιπο στερεοποιείται, «παγώνει», εξαιτίας της μεγάλης πίεσης, που υπάρχει σε τόσο μεγάλη απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας.
Στην οροσειρά του Αναξίμανδρου υπάρχουν πολλοί κρατήρες ηφαιστείων.
Ορισμένοι από αυτούς είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα από ξένους επιστήμονες και ονομάστηκαν «Άμστερνταμ», «Καζάν» και «Κούλα».
Στη διάρκεια της τελευταίας αποστολής, οι Έλληνες επιστήμονες εντόπισαν δύο ακόμη ηφαιστειακούς κρατήρες, τους οποίους ονόμασαν «Αθήνα» και «Θεσσαλονίκη».
Με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» κατευθύνθηκαν πάνω από τον τεράστιο κρατήρα «Άμστερνταμ», που βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα και πήραν δείγματα από τον πυθμένα του.
Οι πυρηνοσυλλέκτες που χρησιμοποίησαν ήταν κυλινδρικά γεωτρύπανα μήκους 3 έως 5 μέτρων.
Εισχώρησαν στη λασπώδη επιφάνεια του κρατήρα και σε βάθος μισού μέτρου εντόπισαν το παγωμένο μεθάνιο.
Το παγωμένο μεθάνιο μπορεί υπό προϋποθέσεις να χρησιμεύσει ως σημαντική πηγή ενέργειας, όπως ακριβώς συμβαίνει με το φυσικό αέριο, που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε μεθάνιο.
Οι Έλληνες επιστήμονες, που εντόπισαν το μεθάνιο, διαπίστωσαν ότι είχε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου.
Η θερμοκρασία στον πυθμένα του κρατήρα του ηφαιστείου ήταν πολύ μεγαλύτερη και έφθανε τους 13,9 βαθμούς Κελσίου.
Στα ηφαίστεια αυτά πάντως υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα, αφθονία δηλαδή μικροοργανισμών, που τρέφονται με μεθάνιο.
Οι Έλληνες επιστήμονες λένε πως υπάρχουν μέθοδοι μετατροπής του παγωμένου μεθανίου σε αέρια μορφή, όμως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα πρέπει να γίνει ύστερα από οικονομοτεχνικές μελέτες, αλλά και επιπλέον έρευνες, που θα φανερώσουν την έκταση και τον όγκο των κοιτασμάτων.

β. 2.587 ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα έως το 2010

Την οργανωμένη και χωροθετημένη εγκατάσταση έως και 2.587 ανεμογεννητριών σε όλη την Ελλάδα ανήγγειλε την 1η Φεβρουαρίου 2007 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, κατά τη διάρκεια παρουσίασης τού Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σήμερα υπάρχουν 1.028 ανεμογεννήτριες με παραγόμενη ισχύ 746 MW, ενώ με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των νέων ανεμογεννητριών η παραγόμενη ισχύς τους προβλέπεται να αυξηθεί κατά 352 %, φθάνοντας το 2010 τα 3.372 MW.
Η συζήτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολική ενέργεια, ηλιακή, βιομάζα, βιοαέρια ) σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ θα διαρκέσει δυο μήνες, όποτε και το σχέδιο θα εγκριθεί από το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο.
Όπως αναφέρθηκε, στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μπαίνουν κριτήρια: ελάχιστη απόσταση 3 χιλιομέτρων από μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, 500 μέτρα από πολιτιστικά μνημεία, 1.500 μέτρα από παραδοσιακούς οικισμούς, 15 χιλιόμετρα από το οδικό δίκτυο, ενώ η απόσταση μεταξύ των ανεμογεννητριών πρέπει να είναι τουλάχιστον 250 μέτρα.
Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, γίνεται προσπάθεια να μπει φρένο στη μεταφορά των περισσότερων ανεμογεννητριών στα νησιά.
Για το λόγο αυτό, ενώ στις περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας επιτρέπεται μια ανεμογεννήτρια ανά 1.000 στρέμματα του συνόλου της επιφάνειας των δήμων, στα νησιά επιτρέπεται η εγκατάσταση ανά 2.000 στρέμματα.
Όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, στόχος είναι η Ελλάδα το 2010 να παραγάγει το 20,1% της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, από το 11%,που είναι σήμερα.
Με αυτή την προοπτική μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην Αιολική Ενέργεια
Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων είναι οι Νομοί Έβρου και Ξάνθης, οι Νομοί Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας.
Επίσης ο Νομός Λακωνίας, ενώ στην Αττική προβλέπεται η εγκατάσταση ακόμη 50 ανεμογεννητριών, που μπορούν να αποδώσουν ισχύ 100 MW.
Ο κ. Σουφλιάς σε μια προσπάθεια να προλάβει ενδεχόμενες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς ξεκαθάρισε: «Τυχόν εμπόδια στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε τοπικό επίπεδο δε θα επιτραπούν, αλλά θα αντιμετωπιστούν σε κεντρικό επίπεδο. Το θέμα του θερμοκηπίου κρατά σε αγωνία την παγκόσμια κοινωνία και αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα του πλανήτη μας».
Στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιλαμβάνονται τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα (εντοπισμός υδάτινων διαμερισμάτων, προσδιορισμός περιοχών που αποκλείονται και θέσπιση κριτηρίων), η ηλικιακή ενέργεια (οι ηλιακοί συσσωρευτές καλύπτουν σήμερα στην Ελλάδα 3.000.000 τετραγωνικά μέτρα) και η ενέργεια από βιομάζα και βιοαέρια.
Όπως ειπώθηκε: «Οι πυκνότητες, οι αποστάσεις και τα κριτήρια χωροθέτησης θα συμβάλλουν στην προστασία τού περιβάλλοντος».
Για καθυστέρηση των έργων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Γνωρίζοντας τους ρυθμούς "βήμα σημειωτόν" αυτής της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεται ο πολίτης ότι - όπως ακριβώς με τα δημόσια έργα - όλα παραπέμπονται για μετά τις εκλογές. Απλώς, για του λόγου το αληθές, να επισημάνουμε πως ο κ. υπουργός είχε υποσχεθεί ότι το Μάιο του 2006 θα είχε ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος.

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.