24/12/08

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ

Η πρώτη μεγάλη έρευνα σε ανθρώπους που εκτέθηκαν στη χημική ουσία διφαινόλη Α από τα πλαστικά καθημερινής χρήσης έδειξε ότι παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά νοσήματα και διαβήτη.
Αν και δεν είναι βέβαιο ότι ο διφαινόλη Α (ΒΡΑ) προκάλεσε τα συγκεκριμένα προβλήματα, τα αποτελέσματα της μελέτης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις ορισμένων πλαστικών που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.
Οι ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Βρετανία εξέτασαν στοιχεία για 1.455 ενηλίκους Αμερικανούς από 18 έως 74 ετών, που είχαν δώσει δείγματα ούρων μεταξύ του 2003-2004 και είχαν αναφέρει αν έπασχαν από κάποια ασθένεια.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες, με βάση την ποσότητα ΒΡΑ που είχε ανιχνευτεί στα ούρα.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% είχε ανιχνεύσιμη τη χημική ουσία.
Συνολικά, 79 άτομα είχαν υποστεί εμφράγματα ή υπέφεραν από άλλους είδους καρδιαγγειακή νόσο και 136 είχαν διαβήτη.
Ο αριθμός όμως των ασθενών με καρδιακό νόσημα ή διαβήτη στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα ΒΡΑ ήταν υπερδιπλάσιος, σε σύγκριση με τον αριθμό των ατόμων που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα υγείας, αλλά ανήκαν στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα ΒΡΑ.
Τα μεγαλύτερα επίπεδα ΒΡΑ συνδέθηκαν επίσης με μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις τριών ενζύμων του ήπατος.
«Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ΒΡΑ στα ούρα συνδέονται με τα αυξημένα κρούσματα καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη και ανωμαλίες από ηπατικά ένζυμα», γράφουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the Αmerican Μedical Αssociation».
Έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν διαπίστωναν προβλήματα ορμονικά και αναπαραγωγικά στα ζώα από τη χρήση ΒΡΑ.
Τέτοιου είδους προβλήματα δεν επισημαίνονται στην τελευταία μελέτη για τον άνθρωπο.
Ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι στον ανθρώπινο οργανισμό η επεξεργασία της χημικής ουσίας γίνεται με διαφορετικό τρόπο από ό, τι στα ζώα.
Οι ερευνητές παραδέχονται πως πολλά κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σε σχέση με τη μελέτη και θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να ελεγχθούν τα συμπεράσματά τους.
«Η μελέτη δεν παρουσιάζει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε τα προβλήματα υγείας των συμμετεχόντων», επισημαίνει η δρ Λίζα Σβαρτζ από το Ινστιτούτο για την Πολιτική στον τομέα της Υγείας και την Κλινική Πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Το να βλέπουμε ποιος έχει κάποια νόσο και υψηλά επίπεδα ΒΡΑ σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να μας πει ποιο από τα δύο προηγήθηκε».
Η διφαινόλη Α χρησιμοποιείται σε πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μεταξύ άλλων σε σκληρές πλαστικές συσκευασίες, μπιμπερόν, πλαστικά μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών, φακούς γυαλιών, CD, DVD, επενδύσεις κονσερβοποιημένων τροφίμων και αθλητικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να περάσει στα τρόφιμα ή στα ποτά μέσα από τη συσκευασία.
Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός μεταβολίζει γρήγορα τη χημική ουσία, εντοπίζεται σε σταθερά επίπεδα στα ούρα και στο αίμα κι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος εκτίθεται συνεχώς στην ΒΡΑ.
Στην Αμερική, αρκετές πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής απαγορεύσεων στη χρήση ΒΡΑ και ήδη κάποιες εταιρείες, έχουν αρχίσει να διαφημίζουν μπιμπερόν, που δεν περιέχουν την ουσία.
Η καναδική κυβέρνηση πρότεινε μάλιστα την απαγόρευση της πώλησης μπιμπερόν με ΒΡΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει ότι τα προϊόντα που περιέχουν ΒΡΑ είναι ασφαλή.
Ωστόσο οι παρακάτω απλές συμβουλές καθημερινής εφαρμογής μπορούν να προλάβουν επιπτώσεις, που ενδεχομένως παρουσιαστούν σε μελλοντικές έρευνες :

● Αποφυγή πλαστικών δοχείων φαγητού από πολυκαρβονικό υλικό στο φούρνο μικροκυμάτων. Στις υψηλές θερμοκρασίες και ύστερα από συχνή χρήση, μπορεί να απελευθερώσουν ΒΡΑ.

● Περιορισμός της χρήσης κονσερβοποιημένων τροφίμων, ιδιαίτερα των όξινων, όπως οι τομάτες, που μπορεί να επιταχύνουν τη διαρροή της ΒΡΑ.
Επιλογή τροφίμων που συσκευάζονται σε σκληρό χαρτόνι ή σε αλουμίνιο.

● Για ζεστό φαγητό ή υγρά ενδείκνυνται υλικά όπως το γυαλί, η πορσελάνη ή το ανοξείδωτο ατσάλι.

2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.