ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα για το περιβάλλον εφαρμόζεται από τις 9 Σεπτεμβρίου 2008 στη Γερμανία πιλοτικά, με τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού στον κόσμο που καίει άνθρακα, χωρίς όμως να εκπέμπει διοξείδιο στην ατμόσφαιρα.
Πρώτη εφαρμογή του προγράμματος είναι η τροφοδότηση της πόλης Σπρέμπεργκ, 20.000 κατοίκων, με καθαρή ενέργεια και στη συνέχεια η επέκτασή αυτής της εφαρμογής σε μεγαλύτερες περιοχές.
Οι εκπομπές αερίων από την καύση άνθρακα ενοχοποιήθηκαν ως μία από τις βασικές αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Μια νέα τεχνολογία όμως, που εφαρμόζεται στην πόλη Σπρέμπεργκ στην Ανατολική Γερμανία, δημιουργεί νέες ελπίδες ότι ίσως τελικά με τη χρήση του άνθρακα να μετριαστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου που απειλεί τον πλανήτη.
Η τεχνολογία αυτή στηρίζεται στη δέσμευση των βλαβερών για το περιβάλλον ουσιών, που εκπέμπει ο άνθρακας και στην αποθήκευσή τους βαθιά στη γη.
Αν τελικά αποδειχτεί και στην πράξη πως το μικρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού στη Γερμανία δύναται να τροφοδοτήσει με επαρκή ποσότητα ενέργειας την πόλη των 20.000 κατοίκων, χωρίς να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, τότε το πιλοτικό πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.
Το εργοστάσιο καίει άνθρακα, χωρίς όμως να εκπέμπει το διοξείδιο στην ατμόσφαιρα.
Η νέα τεχνολογία στηρίζεται στη διαδικασία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).
Το διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2) διαχωρίζεται από τις άλλες χημικές ουσίες κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια μεταφέρεται και αποθηκεύεται επ΄ αόριστον σε περιοχές από όπου στο παρελθόν αντλούνταν φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.
Ο γαιάνθρακας είναι φθηνό ορυκτό καύσιμο, ανεξάντλητο, αλλά παράγει περισσότερο CΟ2 από άλλες ενεργειακές πηγές, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
«Στόχος μας είναι η παραγωγή καθαρής ενέργειας», επισημαίνει ο Λαρς Γιόζεφσον, εκτελεστικός διευθυντής της σουηδικής εταιρείας ηλεκτρισμού Vattenfall, η οποία ανέλαβε την κατασκευή του εργοστασίου.
«Ίσως μέχρι το 2013 να έχουμε ένα μεγάλο ηλεκτρικό σταθμό, που θα λειτουργεί με το σύστημα CCS», προσθέτει, απαντώντας και στους επικριτές του προγράμματος, που
αντιτείνουν ότι η νέα τεχνολογία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλες ανάγκες για ηλεκτρικό.
Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνουν πως το σύστημα CCS θα μπορούσε να στηρίξει τον αγώνα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Πολλές κυβερνήσεις επίσης το υποστηρίζουν.
Ωστόσο, ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι η νέα τεχνολογία θα αποπροσανατολίσει τελικά τις αρμόδιες αρχές, καθυστερώντας τη μετάβαση στις εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενισχύοντας μόνο τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.
Μιλώντας σε αριθμούς:
● 70.000.000 ευρώ κόστισε το νέο εργοστάσιο
● 2 χρόνια διήρκεσε η κατασκευή του
● 100 φορές πιο μεγάλο είναι το συμβατικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του
● 20.000 κατοίκους εξυπηρετεί, παράγοντας ενέργεια, η οποία θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες τους
● 80% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη καλύπτουν τα ορυκτά καύσιμα, που είναι όμως και η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CΟ2
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη που επιλέχτηκε για να κατασκευαστεί το πιλοτικό εργοστάσιο ήταν γνωστή ως η «Βρώμικη πόλη».
2008
24/12/08
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.
Top Οικολογικά Sites
- Greenpeace
- EU Environment
- European Environment Agency
- Environmental News Network
- Environment News Service
- World Wire
- Coral Reef Alliance
- Earth Island Institute
- Food & Agricalture Organisation of the UN
- European Environmental Law
- Inter-American Biodiversity Information Network (IABIN)
- EarthRights International
- OzGREEN
- Rainforest Action Network (RAN)
- INDIGENOUS ENVIRONMENTAL NETWORK
- Energy Star
- Save Our Environment
- The Ramsar Convention
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου