Νερό από την Ερυθρά Θάλασσα για ύδρευση της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, καθώς και για εμπλουτισμό της Νεκράς Θάλασσας συζητούν οι κυβερνήσεις.
Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον ανεφοδιασμό της Νεκράς Θάλασσας με νερό από την Ερυθρά Θάλασσα, που δημιουργεί ελπίδες και φόβους στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ελπίδες για ειρήνη και την προμήθεια πόσιμου νερού σε μία από τις πιο άνυδρες εκτάσεις του κόσμου.
Φόβους για νέες εντάσεις και περιβαλλοντική καταστροφή.
Το κανάλι μεταφοράς νερού από τη μία θάλασσα στην άλλη έχει δύο στόχους: την ανανέωση των υδάτων της Νεκράς Θάλασσας, η οποία έχει χάσει μεγάλο μέρος του όγκου τους και μικραίνει συνεχώς και την προμήθεια πόσιμου νερού σε Ισραήλ, Ιορδανία και τις περιοχές των Παλαιστινίων.
Δεν πρόκειται για νέα ιδέα.
Η μεταφορά του νερού προτάθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και από τότε συζητείται συνεχώς. Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστίνη έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή του έργου σε μία πρωτόγνωρη κίνηση συνεργασίας, που χειροκροτήθηκε από Ευρώπη και Αμερική.
Οι τρεις πλευρές αναμένουν τα αποτελέσματα των μελετών επιτευξιμότητας και περιβαλλοντικής αποτίμησης, που ετοιμάζονται από Γάλλους και Βρετανούς και αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στο 2010.
Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή αγωγών έκτασης 180 χιλιομέτρων, σταθμούς άντλησης, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και εργοστάσιο αφαλάτωσης, ίσο με το μεγαλύτερο στον κόσμο, που βρίσκεται επίσης στο Ισραήλ.
Περισσότερα από 1,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα θαλασσινού νερού θα μεταφέρονται κάθε χρόνο από την Ερυθρά Θάλασσα και θα ανυψώνονται 120 μέτρα στο υψηλότερο σημείο της κοιλάδας Αράβα, που εκτείνεται βόρεια μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα και διαχωρίζει Ιορδανία και Ισραήλ.
Στη συνέχεια, το νερό θα μεταφέρεται με τη βοήθεια της βαρύτητας, μέσω αγωγών μήκους 180 χιλιομέτρων, στα εργοστάσια υδροηλεκτρικής ενέργειας και αφαλάτωσης κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Οι αγωγοί θα προμηθεύσουν με πόσιμο νερό και υδροηλεκτρική ενέργεια την Ιορδανία, μία από τις δέκα χώρες με το λιγότερο νερό στον κόσμο, και θα ανανεώσουν τα ύδατα της Νεκράς Θάλασσας.
Η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται 418 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και οι ακτές της κερδίζουν τον τίτλο της χαμηλότερης στεριάς στον πλανήτη.
Τα προβλήματά της είναι μεγάλα.
Η θάλασσα μικραίνει επικίνδυνα.
Η μεγάλης έκτασης μόλυνση του Ιορδάνη ποταμού, του αποκλειστικού της τροφοδότη, σημαίνει πως η θάλασσα χάνει 850 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο.
Η στάθμη της πέφτει ένα μέτρο ετησίως, καθώς τα νερά εξατμίζονται και δεν ανατροφοδοτούνται.
Το μήκος της έχει μειωθεί από τα 75 στα 50 χιλιόμετρα τον τελευταίο αιώνα κι έχει χάσει το ένα τρίτο της περιοχής επιφανείας της σε δύο μόλις δεκαετίες.
Σε βάθος 25 μέτρων, υπάρχει ένα στρώμα από αλάτι.
Καθώς τα ύδατα υποχωρούν, εμφανίζονται καταβόθρες κατά μήκος των ακτών.
Η Νεκρά Θάλασσα είναι εννέα φορές πιο αλμυρή από τη Μεσόγειο και στο παρελθόν μπορούσε να καλύπτει το αλάτι στο υπέδαφος.
Όμως τώρα το στρώμα διαβρώνεται και το έδαφος αποσταθεροποιείται με τεράστιες επιπτώσεις για τον τουρισμό και τις αγροτικές καλλιέργειες.
Το καλοκαίρι του 2008, το Ισραήλ διάνυσε τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του όσον αφορά τα αποθέματα νερού.
Οι Παλαιστίνιοι ανησυχούν μήπως οι γείτονές τους κόψουν την παροχή νερού στις περιοχές τους, ενώ στην Ιορδανία αρχίζουν την άντληση 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο από έναν πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα.
Έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης, ξαφνικά η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.
Με την κατασκευή της υδάτινης διόδου, το Ισραήλ θα μπορεί να ελέγχει την παροχή νερού στην περιοχή.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας από την άλλη, το βλέπει ως το δικό του φράγμα του Ασουάν, και θέλει να αφήσει το όνομά του στην ιστορία, αλλά και να ικανοποιήσει τις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας του, καθώς η γη γύρω από το κανάλι θα αποκτήσει τεράστια αξία.
Ωστόσο οι αντιδράσεις είναι πολλές, σχετικά με τη μεταφορά του νερού.
Περιβαλλοντολόγοι κι επιστήμονες λένε πως το εγχείρημα θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την Ερυθρά Θάλασσα, την κοιλάδα Αράβα και την ίδια τη Νεκρά Θάλασσα.
Εκτός αυτού, οι αγωγοί θα είναι ευάλωτοι στους σεισμούς και τις στρατιωτικές επιθέσεις.
Έπειτα, αντίστοιχα έργα στη Μέση Ανατολή υποφέρουν από τεράστιες διαρροές νερού που χάνεται στην έρημο.
Ακόμα τα ύδατα των δύο θαλασσών διαφέρουν πολύ στη σύστασή τους.
Έρευνα του Ιτάι Γκαβριέλι στη Γεωλογική Υπηρεσία του Ισραήλ έδειξε πως το νερό της Ερυθράς Θάλασσας, που είναι πολύ πιο αραιό, θα μείνει αρχικά στο επιφανειακό στρώμα της Νεκράς Θάλασσας. Στη συνέχεια, το ασβέστιο θα ανακατευτεί με το θειικό άλας και θα δημιουργήσει θειικό ασβέστιο, κάνοντας τη Νεκρά Θάλασσα να ασπρίσει.
Έπειτα θα γίνει πράσινη από το πλαγκτόν που θα καλύψει την επιφάνειά της, όπως δείχνουν τα πειράματα στην περιοχή.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως χαμένη θα βγει και η Ερυθρά Θάλασσα, ένα πλούσιο οικοσύστημα, διάσημο για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα 800 είδη ψαριών.
Η απώλεια 60 κυβικών μέτρων νερού το δευτερόλεπτο μπορεί να αποβεί μοιραία.
Κίνδυνος προβλέπεται και για το ευαίσθητο οικοσύστημα της ερήμου στην κοιλάδα Αράβα, από όπου θα περάσουν οι αγωγοί, σύμφωνα με έρευνες των γεωλόγων.
Μία μικρή έστω διαρροή αλμυρού νερού στην έρημο μπορεί να καταστρέψει τους υδροφόρους ορίζοντες που βρίσκονται σε χαμηλό βάθος.
Οι περιβαλλοντολόγοι αντιπροτείνουν τον καθαρισμό του Ιορδάνη ποταμού για να επανέλθει η Νεκρά Θάλασσα, την επιδιόρθωση των σωλήνων νερού στην Ιορδανία, από όπου χάνονται 130 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο και την καλύτερη διατήρηση των υδροφόρων οριζόντων από τις ισραηλινές αρχές.
Ο καθαρισμός του Ιορδάνη με την εισροή φρέσκων υδάτων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.
Οι ειδικοί λένε πως μπορεί να γίνει με τη μεταφορά αφαλατωμένου νερού από τη Χάιφα ή άλλη περιοχή.
Μία άλλη λύση θα ήταν η χρήση του νερού από βόθρους, αφού πρώτα καθαριστεί.
Όποια λύση κι αν επιλεγεί, θα είναι καλύτερη για το περιβάλλον από την ένωση Ερυθράς και Νεκράς Θάλασσας, υποστηρίζουν οι περιβαλλοντολόγοι.
2008
24/12/08
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.
Top Οικολογικά Sites
- Greenpeace
- EU Environment
- European Environment Agency
- Environmental News Network
- Environment News Service
- World Wire
- Coral Reef Alliance
- Earth Island Institute
- Food & Agricalture Organisation of the UN
- European Environmental Law
- Inter-American Biodiversity Information Network (IABIN)
- EarthRights International
- OzGREEN
- Rainforest Action Network (RAN)
- INDIGENOUS ENVIRONMENTAL NETWORK
- Energy Star
- Save Our Environment
- The Ramsar Convention
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου