23/12/08

ΤΑ ΔΡΟΣΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Δύο βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη θα ήταν η θερμοκρασία σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο εάν και μόνο τα κτίρια της Αθήνας ήταν βαμμένα με χρώμα κατά έναν τόνο ανοιχτότερο από αυτό που έχουν σήμερα.
Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές θα ήταν μάλιστα και οι πιο κερδισμένες από πλευράς δροσιάς.
Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα του Τμήματος Φυσικής, του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Σε μια πόλη χωρίς πράσινο, χωρίς ανάσες, χωρίς ελεύθερους χώρους, το χειρότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε τα κτίρια με κίτρινα, καφέ, σομόν ή γκρίζα χρώματα. Και όμως το κάναμε» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Μάνθος Σανταμούρης.
Όπως υπογραμμίζει, τα χρώματα συμβάλλουν στην άνοδο ή την πτώση της θερμοκρασίας περισσότερο απ' ότι θα φανταζόταν κάποιος.
Τα πιο σκούρα δε διευκολύνουν την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.
«Τα κτίρια την απορροφούν και τη μετατρέπουν σε θερμότητα. Τα ανοιχτά χρώματα, αντίθετα, την αντανακλούν. Οι συνέπειες αυτού του φαινόμενου πολλαπλασιάζονται σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Αθήνας, με τόσο μπετόν», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου για να αποδείξουν του λόγου το αληθές, έκαναν μια προσομοίωση. «Έβαψαν» ψηφιακά όλα τα κτίρια όχι άσπρα, απλά έναν τόνο ανοιχτότερα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η θερμοκρασία του αέρα στο κέντρο της Αθήνας έως 2 βαθμούς.
Οι αεροφωτογραφίες που χρησιμοποίησαν έδειξαν ότι ακόμα και οι ταράτσες της πόλης συμβάλλουν στη μετατροπή της σε καμίνι, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού είναι γκρίζες, σκουρόχρωμες και μαύρες.
Λάθος ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι και το χρώμα των πλακών στα πεζοδρόμια.
«Ξήλωσαν τα λευκά μεγάλα πλακάκια και - στο κέντρο τουλάχιστον - έβαλαν κόκκινα και κίτρινα πλακίδια. Είναι πιο όμορφα, πράγματι. Με αυτόν τον τρόπο όμως συσσωρεύεται θερμότητα και αυξάνεται περαιτέρω η θερμοκρασία στην πόλη» επισημαίνει η δρ Αφροδίτη Σύννεφα, φυσικός.
«Τα σκουρόχρωμα πλακάκια αναπτύσσουν πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία, σε σχέση με τα όμοια ανοιχτόχρωμα. Η μέγιστη θερμοκρασία της επιφάνειας μιας λευκής πλάκας μπορεί να είναι έως και 7,5 βαθμούς χαμηλότερη από μια σκουρόχρωμη».
Μια πιο ανοιχτόχρωμη πόλη θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και συγκεκριμένα του όζοντος κατά 20%, σε σχέση με τη μέση συγκέντρωσή του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Λόγω της μείωσης στην κατανάλωση ενέργειας για ψύξη, έχουμε λιγότερες εκπομπές ρύπων από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Αλλά και έμμεσα, η χρήση "ανοιχτών χρωμάτων" συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα όπως είπαμε, με συνέπεια την επιβράδυνση των χημικών αντιδράσεων σχηματισμού του όζοντος» λέει η κ. Σύννεφα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι μεγάλες βιομηχανίες χρωμάτων έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν τρόπους παρασκευής «δροσερών» - όπως τα ονομάζουν - χρωμάτων. Κόκκινες, μπλε, κίτρινες, πορτοκαλί μπογιές, κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπουν την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.
Τέτοιες βαφές βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Οι τιμές τους μάλιστα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με των κλασικών βαφών, ενώ και η διάρκεια ζωής τους είναι επίσης πάνω - κάτω η ίδια.

2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.