23/12/08

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Είναι ανεξάντλητη, καθαρή και προσφέρεται ελεύθερα σε όλα τα κράτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών, η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής κατανάλωσης ως το 2030.
Αν βέβαια υπάρχει η πολιτική βούληση για την πλήρη αξιοποίησή της.
Είναι από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση της αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας που έγινε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, η οικολογική οργάνωση Greenpeace και η Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας δημοσίευσαν έκθεση, που αφενός εμμένει στις τεράστιες δυνατότητες της αιολικής ενέργειας, αφετέρου επισημαίνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον αρκετών χωρών να στραφούν σε πιο καθαρές ενεργειακές πηγές από τα ορυκτά καύσιμα, λόγω των ανοδικών τιμών του μαύρου χρυσού, αλλά και των προβληματισμών γύρω από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στην έκθεση των ειδικών αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 29% των παγκόσμιων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2030, δεδομένης της πολιτικής βούλησης να προωθηθεί η ανάπτυξή της σε μεγάλη κλίμακα».
Επιβεβαιώθηκε μάλιστα πως η αιολική αποτελεί και την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, σε σύγκριση με την ηλιακή, τη γεωθερμική ή την ενέργεια που παράγεται από τα κύματα.
Αυτό συμβαίνει γιατί διατίθεται ελεύθερα σε όλα τα κράτη, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την ηλιακή ενέργεια, που δεν μπορεί να απαντήσει στις ενεργειακές ανάγκες χωρών με περιορισμένη ηλιοφάνεια.
Το γεγονός βέβαια ότι ο άνεμος δε φυσά ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη δημιουργεί μεν πρόβλημα, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μπορεί να λυθεί αν επιλεγούν οι κατάλληλες τοποθεσίες σε κάθε χώρα.
Ωστόσο, η αισιόδοξη πρόβλεψη της κάλυψης μέχρι και του 29% των ενεργειακών αναγκών ως το 2030 συνοδεύεται από άλλα δύο λιγότερο ενθαρρυντικά σενάρια για το μέλλον.
Στην έκθεση που παρουσιάστηκε στην Αδελαΐδα οι ειδικοί προσθέτουν ότι η αιολική ενέργεια, εναλλακτικά, θα μπορούσε να καλύψει το 5% έως 16% των συνολικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια ως το 2030 - ποσοστά όχι εντυπωσιακά, αλλά σίγουρα περισσότερο θετικά από το 0,8% των αναγκών που καλύπτει σήμερα.
Για περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό δίκτυο, οι μικρές ανεμογεννήτριες αποτελούν την καταλληλότερη λύση.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόνομα ή υβριδικά συστήματα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μικρά οικιακά και εμπορικά συστήματα είναι δυνατόν να συνδεθούν στο δίκτυο, τροφοδοτώντας το με περίσσεια «πράσινης» ενέργειας και παρέχοντας συμπληρωματικό εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους.
Ο άνεμος είναι ανεξάντλητη πηγή ενέργειας που παρέχεται δωρεάν, ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και προστατεύει τον πλανήτη, καθώς αποφεύγονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
Για παράδειγμα, με μια μικρή ανεμογεννήτρια, που αντικαθιστά μια ηλεκτρογεννήτρια σε ένα εξοχικό ή μια αγροικία, μπορούμε να αποφύγουμε την έκλυση περίπου 2 κιλών διοξειδίου του άνθρακα για κάθε Κιλοβατώρα που χρησιμοποιείται.
To 2005 ήταν η καλύτερη χρονιά για την αιολική ενέργεια, καθώς εγκαταστάθηκαν 11,531 Μεγαβάτ (MW) αιολικής ενέργειας, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στην ιστορία.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, η εγκατεστημένη ισχύς από την αιολική ενέργεια φτάνει μόλις τα 661 MW.
Η Οδηγία 2001/77 μας υποχρεώνει να καλύψουμε έως το 2010 το 20,1% της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 3.000 MW αιολικής ενέργειας θα πρέπει να εγκατασταθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.