24/12/08

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Στα σκουπίδια πετιούνται 300 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο: αυτό είναι το κόστος για τις πλαστικές σακούλες, που αφού χρησιμοποιηθούν για δεκαπέντε λεπτά- κατά μέσο όρο- πετιούνται.
Το συνολικό βάρος που έχει το πλαστικό μίας χρήσης, το οποίο καταλήγει σε χωματερές, δηλητηριάζοντας ανεξέλεγκτα το περιβάλλον, εδάφη και θάλασσες, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 60.000 τόνους ετησίως.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, αν σταματούσε η διάθεση της πλαστικής σακούλας, η τιμή της οποίας είναι ενσωματωμένη στα προϊόντα, ο λογαριασμός στο ταμείο θα μειωνόταν κατά 0,3%.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που δημιουργούν οι πλαστικές σακούλες είναι η αύξηση της ποσότητας των σκουπιδιών που δεν αποδομούνται γρήγορα.
Από την καύση τους απελευθερώνονται στο περιβάλλον τοξικές ουσίες, που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία, ενώ η ανάμειξή τους με άλλα σκουπίδια προκαλεί την επιβράδυνση της αποσύνθεσης.
Για παράδειγμα, ένα μαρούλι ή ένα μπιφτέκι, που έχει ταφεί μέσα σε πλαστικά, για να διαλυθεί χρειάζεται 30 έως 70 χρόνια, ενώ αν ήταν μαζί με άλλα οργανικά στοιχεία δε θα έπαιρνε περισσότερο από μερικές εβδομάδες.
Στη θάλασσα η διάσπαση μιας πλαστικής σακούλας διαρκεί περισσότερο απ΄ ό,τι σε μία χωματερή και όταν οι πλαστικές σακούλες επικάθονται στον πυθμένα και καλύπτουν τη βλάστηση νεκρώνουν ολόκληρες περιοχές.

Τα ψάρια κινδυνεύουν αφού τρώνε τις πλαστικές σακούλες

Επιπλέον για την κατασκευή της πλαστικής σακούλας απαιτούνται σημαντικές ποσότητες ενέργειας και νερού, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς κατά τη δημιουργία τους απελευθερώνεται διοξειδίο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
«Πέρα από το πρόβλημα της αύξησης των πλαστικών απορριμμάτων, των οποίων ο χρόνος αποδόμησης μπορεί να φτάσει έως και τα 400 χρόνια, οι πλαστικές σακούλες, που κόβονται εύκολα σε μικρά κομμάτια, καταλήγουν πολλές φορές στα στομάχια των ζώων», αναφέρει ο υπεύθυνος εκστρατειών της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και μέλος των Οικολόγων- Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος.
Επισημαίνει μάλιστα ότι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο και για τα ψάρια, τα δελφίνια, τις φώκιες, αλλά και τις θαλάσσιες χελώνες, «οι οποίες καταπίνουν τις διαφανείς πλαστικές σακούλες, καθώς μοιάζουν με μέδουσες, που είναι το αγαπημένο τους φαγητό».
Ήδη σε αρκετές χώρες η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει καταργηθεί ή περιοριστεί μέσω κοστολόγησης.
Επιπλέον έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαχείρισή της ως αποβλήτου.
Στην Ελλάδα υπάρχει από το 2001 νομοθεσία με στόχο τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση των πλαστικών τσαντών ως υλικών συσκευασίας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τον κ. Χρυσόγελο: «Ελάχιστο έως μηδενικό ποσοστό των 60.000 τόνων πλαστικής σακούλας ανακυκλώνεται ετησίως».

Στην Ελλάδα, ελάχιστο είναι το ποσοστό ανακύκλωσης του πλαστικού

Η κατασκευή μιας πλαστικής σακούλας διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο, η χρήση της 15 λεπτά και ο χρόνος διάσπασής της από 10 έως 50 χρόνια, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.
«Η τιμή της, που ακολουθεί την τιμή του βαρελιού πετρελαίου, το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 100 δολάρια, είναι εύλογο ότι έχει αυξηθεί την τελευταία περίοδο, ενώ αναμένονται και περαιτέρω αυξήσεις. Σε χώρες, όπου οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται, οι τιμές των προϊόντων είναι φθηνότερες, καθώς δεν ενσωματώνουν το κόστος της σακούλας, ενώ η χρήση τους έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό», τονίζει ο κ. Χρυσόγελος.
Και συνεχίζει: «Για αυτό απαιτείται άμεσα ρύθμιση από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης ή και αυτοδέσμευση από τα σούπερ μάρκετ, ώστε να χρεώνεται σε πρώτη φάση τουλάχιστον με 2 ευρώ ανά 100 σακούλες στο ταμείο. Αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο, εκτός από περιβαλλοντικό και οικονομικό, για τους πολίτες, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικής σακούλας. Σε άλλες χώρες τις φορολογούν 10-15 ευρώ ή τις απαγορεύουν νομοθετικά».
Ανάμεσα στις εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης είναι σε πρώτη φάση η επαναχρησιμοποίησή τους για να μη χρειάζονται κάθε φορά καινούργιες, καθώς και η χρήση πάνινων τσαντών για τα καθημερινά ψώνια.
Μία ακόμα πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, είναι οι βιο-διασπώμενες πλαστικές σακούλες, των οποίων ο χρόνος αποδόμησης κυμαίνεται από 6 έως 36 μήνες.
Ωστόσο και μια άλλη εφαρμογή έχει ήδη τεθεί ως εναλλακτική προοπτική της κλασικής πλαστικής σακούλας.
«Είναι σαν την πλαστική σακούλα, κατασκευάζεται ή από καλαμπόκι ή από πατάτα και μέσα σε περίπου 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα. Έτσι δε ρυπαίνει, όπως οι συνηθισμένες πλαστικές σακούλες, που μένουν στο περιβάλλον για 400 χρόνια» λέει ο κ. Νίκος Σουλιώτης, που εργάζεται σε κατάστημα με οικολογικά είδη, στο κέντρο της Αθήνας.
Από την αρχή του 2008 το συγκεκριμένο κατάστημα δίνει στους πελάτες του αυτού του τύπου τις σακούλες.
«Από το ίδιο υλικό είναι κι αυτές που πουλάμε, τόσο σε καταστήματα, όσο και σε ιδιώτες. Από εδώ όμως μπορεί να αγοράσει κάποιος και σακούλες απορριμμάτων σε πακέτο για το καλαθάκι του μπάνιου, για τα ψώνια μικρές ή μεγαλύτερες» προσθέτει ο κ. Σουλιώτης.
Όσο για την αντοχή τους, όπως επισημαίνει ο κ. Σουλιώτης «η υφή της σακούλας από καλαμπόκι είναι λίγο πιο λεπτή, σε σύγκριση με την πλαστική, αλλά είναι περίπου το ίδιο ανθεκτική με την πλαστική. Θέλουμε βέβαια να τις δοκιμάσουμε λίγο καιρό ακόμη για να είμαστε σίγουροι».
Σακούλες από καλαμπόκι, αντί για πλαστικές χρησιμοποιούν ή πωλούν και άλλα καταστήματα.
Πρόκειται κυρίως για μικρά μαγαζιά βιολογικών προϊόντων, που δίνουν τη δική τους απάντηση στη κυριαρχία της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο «πράσινες» σακούλες από καλαμπόκι χρησιμοποιούν περισσότερα από 100 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
«Από το καλοκαίρι του 2007 πουλάμε σακούλες από καλαμπόκι σε συσκευασία πακέτου για το καλάθι των σκουπιδιών ή του μπάνιου. Τις αγοράζουν αρκετοί από τους πελάτες μας, αλλά όχι όλοι. Κι αυτό διότι δε γνωρίζουν τη χρησιμότητά τους και πρέπει να τους το εξηγούμε» λέει η κ. Γιάννα Κανέλλου, από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα στη Νέα Ιωνία.
«Σε διάρκεια 7 μηνών έχουμε διαθέσει περίπου 3 τόνους σε περίπου 85 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Αστέριος Αγοραστούδης, από εταιρεία που εισάγει και διανέμει τέτοιες σακούλες.
Συμπληρώνει δε ότι «η διαφορά τιμής της πλαστικής, σε σύγκριση με την σακούλα από καλαμπόκι, είναι μεγάλη. Για παράδειγμα η πλαστική κοστίζει περίπου 3 ευρώ το κιλό, ενώ η βιολογική περίπου 8».
Όλο και περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, φαρμακείων, οπωροπαντοπωλείων ζητούν τέτοιες σακούλες και από την εταιρεία ecofamily (www. ecofamily.gr).
«Το τελευταίο διάστημα μάλιστα μας ζητούν σακούλες από καλαμπόκι εταιρείες που θέλουν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές που χρησιμοποιούν στους κάδους απορριμμάτων, αλλά και δήμοι» τονίζει η κ. Γαλήνη Σαπουντζάκη από την εταιρεία.
Αντίθετα, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τα σούπερ μάρκετ επιμένουν, όπως λέει, στις πλαστικές.
Και αιτία ίσως να είναι το υψηλό κόστος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις τονίζουν ότι η χρήση βιο-διασπώμενης σακούλας αποτελεί εναλλακτική λύση, αλλά όχι πανάκεια.
«Η χρήση μίας βιο-διασπώμενης έχει τη λογική της ασπιρίνης στο πρόβλημα με το πλαστικό. Σίγουρα είναι προτιμότερο να πηγαίνει μία σακούλα βιο-διασπώμενη στη χωματερή, αντί για μία πλαστική, που θα παραμείνει για πολλά χρόνια, ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Το σημαντικό είναι όμως οι πολίτες να αλλάξουν νοοτροπία και συμπεριφορά, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση της τσάντας μιας χρήσης. Γιατί και οι βιο-διασπώμενες ή η φωτο-διασπώμενες είναι μίας χρήσης. Και είναι πιθανό να σκεφτεί κάποιος “ας τις πετάξω στο περιβάλλον, αφού σε λίγο καιρό θα διαλυθούν”» επισημαίνει ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φίλιππος Κυρκίτσος.

Σε ό,τι αφορά στην αποθήκευση λαχανικών στις «πράσινες» σακούλες διατηρούνται φρέσκα για περισσότερες ημέρες, σε σύγκριση με τις συμβατικές.
Αυτό οφείλεται στο υλικό (mater- bi,) από τις οποίες είναι κατασκευασμένες και αποτελεί εφεύρεση ιταλικής εταιρείας.
Ακόμη, τα οργανικά απορρίμματα αλλοιώνονται με πιο αργούς ρυθμούς και προκαλούν λιγότερη δυσοσμία μέσα σε σακούλες αυτού του τύπου.
Θεωρούνται επίσης ιδανικές για κομποστοποίηση βιολογικών τροφικών υπολειμμάτων.
Όσο για τις τιμές, στις συσκευασίες πακέτου δεν είναι απαγορευτικές για τους καταναλωτές.
Το πακέτο των 15 για το καλαθάκι του μπάνιου κοστίζει 1,80 ευρώ (35Χ42εκ.), ενώ 4,40 η συσκευασία των 15 για τον κάδο της κουζίνας (50Χ60 εκ.).
Ωστόσο, από την 1η Μαρτίου 2008 αντικαθίστανται οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στην Αθήνα με τσάντες από υλικά, που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη.
Ο δήμος έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους σούπερ μάρκετ, εμπορικούς συλλόγους και άλλους φορείς, που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μέτρου.
Όπως επισημάνθηκε, η χρήση των φιλικών προς το περιβάλλον τσαντών θα είναι προαιρετική, ενώ θα κοστίζουν φθηνότερα από τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, των οποίων το κόστος περιλαμβάνεται στην τιμή των προϊόντων και που οι καταναλωτές πληρώνουν χωρίς να το γνωρίζουν.

2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.