Ερασιτέχνες δύτες ανακαλύπτουν ένα πανέμορφο υποθαλάσσιο κήπο στην περιοχή της Λίνδου στη Ρόδο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:
«Όταν εντοπίσαμε το σπήλαιο και μπήκαμε μέσα βρεθήκαμε μπροστά σε ένα απίστευτο πανηγύρι χρωμάτων. Ήταν σαν να είχαμε μπει σε ένα μοναδικό κήπο, με τη διαφορά ότι ήταν πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας».
Το σπήλαιο βρίσκεται σε βάθος 25 μέτρων από τη θάλασσα και καλύπτει έκταση 300 τετραγωνικών μέτρων.
Στη θαλάσσια περιοχή της Λίνδου, ιδιαίτερα κάτω από τα απόκρημνα βράχια της ακρόπολης, υπάρχουν πολλά σπήλαια.
Αλλά το σπήλαιο αυτό που ανακάλυψαν πρόσφατα οι δύτες θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό και- όπως λένε- θα πρέπει να ερευνηθεί άμεσα από επιστήμονες σπηλαιολόγους και αρχαιολόγους.
Όπως περιγράφουν οι ερασιτέχνες της κατάδυσης, το σπήλαιο καταλήγει σ΄ έναν κλειστό εσωτερικό χώρο στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας.
Μάλιστα στο σημείο αυτό έβγαλαν τις μάσκες οξυγόνου και ανέπνεαν κανονικά.
«Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται αρκετά μέτρα κάτω από τη θάλασσα και η κατάδυση είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπει κάποιος μέσα», επισημαίνει ο επικεφαλής της ομάδας κατάδυσης κ. Μιχάλης Ζησιμάτος.
Όπως περιγράφει ο ίδιος: Το απίστευτο είναι ότι σε πολλά σημεία του σπηλαίου σχηματίζονται περίεργα τόξα, απόλυτα συμμετρικά, λες και τα έφτιαξε ανθρώπινο χέρι και μοιάζουν με τις αρχαίες κάμαρες του οικισμού της Λίνδου.
Στο βυθό του σπηλαίου υπάρχουν πανέμορφα σπάνια κοράλλια, μοναδικά σφουγγάρια, αλλά και διάφορα λουλούδια (ιδιαίτερα θαλάσσιες ανεμώνες), η ομορφιά των χρωμάτων των οποίων είναι απίστευτη.
Να σημειωθεί ότι η ομάδα κατάδυσης έχει εντοπίσει στο παρελθόν κι ένα άλλο σπήλαιο.
Στην ίδια περιοχή υπάρχουν όλα τα είδη ψαριών της Μεσογείου, ακόμη και εκείνα που για πρώτη φορά εντοπίζονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπως είναι τα ψάρια με τις ονομασίες ρουζέτια, γερμανοί.
Επίσης το περίφημο γαριδάκι, (περισσότερο γνωστό σαν συμιακό γαριδάκι) που είναι ένα από τους νοστιμότερους και ακριβότερους θαλασσινούς μεζέδες, έχει εντοπιστεί σε μεγάλους πληθυσμούς, αλλά και σε μεγάλα βάθη.
«Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν τεράστια κοπάδια από μικρές γαρίδες», υπογραμμίζει ο κ. Ζησιμάτος, ο οποίος υποστηρίζει ότι «είναι ο καλύτερος μεζές των ψαριών, που τις κυνηγούν αλύπητα».
Εκτός από τα υποθαλάσσια σπήλαια, οι δύτες έχουν εντοπίσει και ένα αρχαίο ναυάγιο, όπως επίσης και πολλούς αμφορείς.
Αυτό θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, αφού η Λίνδος ήταν μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου.
Τα ευρήματα αυτά των δυτών, σε συνδυασμό και με άλλα κατά καιρούς ευρήματα στην περιοχή, είχαν αποτέλεσμα ο Δήμος Λίνδου να εκδώσει απόφαση με την οποία απαγορεύει το ψάρεμα στην περιοχή.
Η απόφαση εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και, όπως λέει ο δήμαρχος Λίνδου, Μανόλης Παλλάς, «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα καταδυτικό πάρκο, όχι μόνο για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου, αλλά και για να ενισχύσουμε μια άλλη μορφή εναλλακτικού τουρισμού».
2008
24/12/08
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.
Top Οικολογικά Sites
- Greenpeace
- EU Environment
- European Environment Agency
- Environmental News Network
- Environment News Service
- World Wire
- Coral Reef Alliance
- Earth Island Institute
- Food & Agricalture Organisation of the UN
- European Environmental Law
- Inter-American Biodiversity Information Network (IABIN)
- EarthRights International
- OzGREEN
- Rainforest Action Network (RAN)
- INDIGENOUS ENVIRONMENTAL NETWORK
- Energy Star
- Save Our Environment
- The Ramsar Convention
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου