24/12/08

ΔΡΟΜΟΙ ΜΕ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΑΣΦΑΛΤΟ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

Με πορώδη άσφαλτο που δε σπαταλά το νερό της βροχής στους υπονόμους και δεν απορροφά τη θερμότητα, «ντύνει» το Σικάγο τους δρόμους του.
Οι οικολογικοί δρόμοι αποτελούν ένα μόνο μέρος ενός πράσινου προγράμματος, σε μια πόλη που θέλει να απαλλαγεί από το βαρύ βιομηχανικό παρελθόν της.
Ίσως σε μια άλλη πόλη το θέμα της ασφαλτόστρωσης δε θα τραβούσε ιδιαίτερα την προσοχή.
Το Σικάγο όμως, με 3.200 χιλιόμετρα μικρών δρόμων, καλύπτει μια επιφάνεια σε άσφαλτο ίση με πέντε μεσαία αεροδρόμια.
Συνήθως αυτοί οι δρόμοι φιλοξενούν κάδους απορριμμάτων και θέσεις στάθμευσης.
Μέσα στο 2008 θα συμβάλλουν στην πράσινη αναγέννηση της πόλης, καθώς οι αρχές κατέστρωσαν ένα μακρόπνοο σχέδιο, αποφασίζοντας να αντικαταστήσουν την άσφαλτο με μια οικολογική εκδοχή της.
Σε αυτό τον πράσινο δρόμο, το νερό της βροχής θα μπορεί να περνά από την επιφάνεια στο υπέδαφος, αντί να καταλήγει στο σύστημα αποχέτευσης ως απόβλητο, χάρη σε μια νέα μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα και βασίζεται στο διαπερατό τσιμέντο ή στην πορώδη άσφαλτο.
Από εκεί θα κατευθύνεται στη λίμνη Μίσιγκαν, η οποία υδροδοτεί την πόλη με εκατομμύρια λίτρα νερού κάθε χρόνο.
Και αυτό δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα.
Στις νέες επιστρώσεις η θερμότητα του ήλιου αντανακλάται, αντί να απορροφάται, όπως συμβαίνει με τη συμβατική άσφαλτο.
Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας τις ζεστές ημέρες, ενώ συγκρατούν τη θερμότητα όταν κάνει κρύο.
Οι δημοτικές αρχές υπόσχονται επίσης ότι οι πράσινοι δρόμοι θα φωτίζονται με φανοστάτες από ανακυκλώσιμα υλικά και θα διαθέτουν ενεργειακούς λαμπτήρες, ενώ θα μειώνουν την ανάκλαση του φωτός.
«Η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε είναι η εξής: εάν πρέπει να αντικαταστήσουμε την άσφαλτο σε ένα δρόμο, γιατί να μην το κάνουμε με τρόπο που θα μας αποφέρει οφέλη;» δηλώνει η Τζάνετ Αταριάν, επικεφαλής του σχεδίου.
Εξάλλου αυτό το σχέδιο δεν είναι παρά τμήμα ενός ευρύτερου πράσινου προγράμματος, που προωθεί ο δήμαρχος της πόλης, ο Ρίτσαρντ Ντιλέι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο του 2007 το Σικάγο εγκαινίασε ένα πρόγραμμα, με το οποίο ενθαρρύνεται η ανακαίνιση των παλιών κτιρίων με την εγκατάσταση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ενώ απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας για τους κατασκευαστές που καταφεύγουν σε πράσινες λύσεις για την κατασκευή.
Τα τελευταία χρόνια, στις ταράτσες των κτιρίων δημιουργήθηκαν κήποι για να συγκεντρώνεται το νερό της βροχής, φυτεύτηκαν περίπου μισό εκατομμύριο δένδρα και δημιουργήθηκαν 810.000 στρέμματα πάρκων και πράσινων ζωνών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Μοιάζει σχεδόν παράδοξο το γεγονός ότι μια πόλη με βαρύ βιομηχανικό παρελθόν και ανελαστική νοοτροπία σε πάσης φύσεως πρωτοβουλίες επιδεικνύει τέτοια ευαισθησία για το περιβάλλον.
Πάντως ο δήμαρχος της πόλης, που στην αρχή των σχεδίων του συγκέντρωνε ειρωνικά σχόλια για τις οικολογικές θέσεις του και χαρακτηριζόταν «φίλος των δένδρων», δηλώνει ότι θέλει να κάνει το Σικάγο οικολογικό μοντέλο για ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και οι άλλοι δήμαρχοι αρχίζουν να ακολουθούν τα βήματά του.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματικότητα» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντιλέι, δίνοντας το σύνθημα: «Απλώς πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.