24/12/08

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ

Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace, 6,5 εκατομμύρια τόνοι σκουπίδια ρυπαίνουν τις θάλασσες και τους ωκεανούς της Γης.
Ειδικότερα η Μεσόγειος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πυκνότητα: 2.000 πλαστικά αντικείμενα- σακούλες και μπουκάλια - ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Greenpeace για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Έξιτερ στη Βρετανία, φέρνει στο προσκήνιο ένα πρόβλημα με εν δυνάμει δραματικές συνέπειες για το μέλλον του πλανήτη.
«Ας μην ξεχνάμε πως ο μέσος όρος ζωής του πλαστικού, μέχρι να αποσυντεθεί, είναι περίπου 450 χρόνια», δηλώνει ο Σεμπάστιαν Λοσάδα, εκπρόσωπος της Greenpeace για την εκστρατεία για τους ωκεανούς στην Ισπανία, ο οποίος πέρασε μέρες στη Μεσόγειο με το πλοίο «Rainbow Warrior» της οργάνωσης, συλλέγοντας στοιχεία, πριν δέσει τελικά στη Βαρκελώνη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαπίστωσε, εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μεσογείου, δηλαδή ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Το σήμα κινδύνου ωστόσο αφορά όλη τη Μεσόγειο.
Η εντύπωση που έχουμε ότι η Μεσόγειος είναι καθαρή, επισημαίνουν οι ακτιβιστές, είναι εσφαλμένη.
«Κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών οι παραλίες καθαρίζονται διαρκώς. Ωστόσο αν κάνει κάποιος μια βόλτα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαΐου, θα δει παντού πλαστικές σακούλες», δηλώνει ο Μάριο Ροντρίγκες, διευθυντής του τομέα εκστρατειών της Greenpeace.
Στην πραγματικότητα, μόνο 15% των μη βιοδιασπώμενων σκουπιδιών ξεβράζεται στις ακτές της Νότιας Ευρώπης.
«Το μεγαλύτερο μέρος τους δεν το βλέπουμε ποτέ, καθώς το 70% “κάθεται” στο βυθό της θάλασσας και το 15% επιπλέει στο νερό», τονίζει ο ίδιος.
Βέβαια αν επαληθευτούν οι Ισπανοί επιστήμονες, που προέβλεψαν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη θα φέρουν τροπικούς κυκλώνες στα συνήθως ήρεμα νερά της Μεσογείου, όλα τα πλαστικά σκουπίδια που «κάθονται» στο βυθό θα κάνουν αισθητή στον άνθρωπο την παρουσία τους.
Μέχρι τότε ωστόσο το μεγαλύτερο τίμημα θα συνεχίσουν να το πληρώνουν τα πλάσματα της θάλασσας.
Έρευνα, που διεξήχθη στις αρχές του καλοκαιριού του 2007 για τις απειλούμενες με εξαφάνιση χελώνες καρέτα- καρέτα ανοιχτά της Ισπανίας, έδειξε πως τρεις στις τέσσερις χελώνες είχαν καταπιεί πλαστικές σακούλες.
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι συνήθως τα θύματα. Προσπαθούν να καταπιούν τις πλαστικές σακούλες, νομίζοντας ότι είναι μέδουσες, και πεθαίνουν
«Είναι σαφές ότι πνιγόμαστε σε μια θάλασσα πλαστικών σκουπιδιών», δηλώνει ο Ροντρίγκες.
«Πρέπει να καταλάβουμε πως η θάλασσα δεν είναι χωματερή. Θα μας επιστρέφει διαρκώς ό,τι ρίχνουμε μέσα της».
Η γεωγραφική θέση της Μεσογείου, «στα πόδια» βιομηχανικώς ανεπτυγμένων χωρών, με υψηλά επίπεδα τουρισμού και εμπορικής κίνησης, δε βοηθά την κατάσταση.
Η ευθύνη όμως ανήκει αποκλειστικά στον άνθρωπο, μια και ανάμεσα στα σκουπίδια, που βρίσκονται στη θάλασσα, υπάρχουν από πλαστικές σακούλες, μαχαιροπίρουνα και οδοντόβουρτσες μέχρι παιδικά παιχνίδια, σύριγγες και προφυλακτικά.

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.