24/12/08

ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ

Όπως υποστηριζόταν έως πρόσφατα τα δάση είχαν την ικανότητα να απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και με τον τρόπο αυτό να ισοσκελίζεται το επικίνδυνο αέριο που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από κάθε είδους ανθρώπινες δραστηριότητες.
Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Νew Scientist», ήταν διαδεδομένη η πεποίθηση ότι τα τροπικά δάση, τα οποία αποκαλούνταν και «πνεύμονες της Γης», ήταν σε θέση όχι μόνο να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και να αποθηκεύουν αρκετό από αυτό, τόσο στον κορμό τους, όσο και στο έδαφος.
Έρευνες που είχαν αρχίσει να γίνονται ήδη από τη δεκαετία του 1960, έδειχναν ότι τα δέντρα ήταν σε θέση να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.
Πειράματα, που είχαν γίνει μέσα σε ειδικούς θαλάμους, αποδείκνυαν ότι τα δέντρα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέχρι και 40% γρηγορότερα από το κανονικό, εφόσον διοχετευόταν στο περιβάλλον τους διοξείδιο του άνθρακα.
Φαινόταν δηλαδή ότι το θερμοκηπικό αυτό αέριο βοηθούσε στην πρόωρη ανάπτυξη των δέντρων.
Λίγες δεκαετίες αργότερα, το 1995, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία, υποστήριξαν ότι τα τροπικά δάση του Αμαζονίου είναι σε θέση να απορροφούν επίσης το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, για τις ανάγκες της έρευνάς τους, είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε μια έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου στα δάση του Αμαζονίου.
Όπως ανέφεραν, είχαν παρατηρήσει ότι ο αέρας έμοιαζε να χάνει το διοξείδιο του άνθρακα όταν βρισκόταν πάνω από το δάσος.
Είχαν μάλιστα υπολογίσει ότι η έκταση που μελετούσαν μπορούσε να κατακρατεί μέχρι και 100 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο δηλαδή αν αναλογιστεί κάποιος ότι η συνολική έκταση των δασών του Αμαζονίου είναι 6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ωστόσο, η εικόνα που είχαν αποκομίσει μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες από τις «επιδόσεις» των δέντρων, άρχισε να αλλάζει μορφή όταν ορισμένες έρευνες, ανάμεσα στις οποίες και μια από το Ινστιτούτο Τροπικών Ερευνών Smithsonian των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, έδειξαν ότι τα δάση στις τροπικές περιοχές του πλανήτη μας αναπτύσσονταν με πιο αργούς ρυθμούς από το κανονικό.
Και το γεγονός αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη Ρέιτσελ Γουόρεν, κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, ότι τα δέντρα υποφέρουν ήδη από τη συντελούμενη παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν από την άλλη πλευρά Ελβετοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα δέντρα δε φαίνεται να αυξάνονται γρηγορότερα όταν τους προσφέρεται επιπλέον ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.
Η μελέτη τους έρχεται να ανατρέψει τη διαδεδομένη πεποίθηση πως η ανάπτυξη των δέντρων θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα.
Η έρευνα ενός μεγάλου κομματιού γης από φυλλοβόλα δέντρα σε δάσος κοντά στη Βασιλεία της Ελβετίας, που είχε ψεκαστεί για χρόνια με υπερβολικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, έδειξε ότι τα δέντρα δεν είχαν παρουσιάσει καμία τέτοια αύξηση στην ανάπτυξή τους.
«Μερικοί επιστήμονες και πολιτικοί προσκολλώνται στην ιδέα ότι το- πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα- μέλλον μας, θα ευνοήσει το πρασίνισμα της Γης μας! Έφτασε ο καιρός να απογοητευθούν», αναφέρει ο Κρίστιαν Κόρνερ, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και επικεφαλής της μελέτης.
Οι επιστήμονες προσπάθησαν να δημιουργήσουν σήμερα τις κλιματικές συνθήκες του αύριο.
Έφτιαξαν, με τεχνητό τρόπο, συνθήκες διαρκώς κορεσμένες σε διοξείδιο του άνθρακα, σε ένα κομμάτι γης έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων.
Αυτό το πέτυχαν με τον ψεκασμό καθαρού διοξειδίου του άνθρακα στο κορυφαίο φύλλωμα μιας σειράς από αναπτυσσόμενα φυλλοβόλα δέντρα.
Κάθε ημέρα, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ετήσιας εποχής αύξησής τους, οι επιστήμονες, πέρα από τα βιομηχανικά απόβλητα, ψέκαζαν επιπλέον δύο τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην κορυφή του φυλλώματος.
Δημιουργήθηκε έτσι εικονική ατμόσφαιρα, που περιείχε περίπου 530 ppm (μέρη στο εκατομμύριο) διοξειδίου του άνθρακα, κατά προσέγγιση μιάμιση φορά περισσότερο από ό,τι υπάρχει σήμερα.
Όμως, έπειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών, οι επιστήμονες δε βρήκαν κανένα σημάδι ενίσχυσης της αύξησης της βιομάζας των μίσχων ή των φύλλων.
Τα δέντρα είχαν απλά απορροφήσει τον πρόσθετο άνθρακα μέσω του σώματός τους, επαναπελευθερώνοντάς το γρήγορα μέσω της ρίζας και της κυτταρικής αναπνοής των μικροοργανισμών του εδάφους.
Δεν παρατηρήθηκε κανένα αποτέλεσμα στην ανάπτυξη και τη φωτοσυνθετική διαδικασία των φυτών.
Τα δάση του πλανήτη μας δεν είναι σε θέση να αποθηκεύουν το επικίνδυνο διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α., οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τα τροπικά δάση να απελευθερώσουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και με αυτόν τον τρόπο να επιδεινώσουν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας.
Η Ντέμπορα Κλαρκ του Πανεπιστημίου του Μισούρι και οι συνάδελφοί της μέτρησαν την ετήσια ανάπτυξη έξι ειδών δέντρων σε ένα τροπικό δάσος παλιάς βλάστησης στην περιοχή La Selva της Κόστα Ρίκα, μεταξύ 1984 και 2000.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης στοιχεία από τους παγκόσμιους σταθμούς καταγραφής του κλίματος, για να υπολογίσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από τα τροπικά εδάφη κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος.
Και η ανάπτυξη των δέντρων και η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που ανταλλάσσεται μεταξύ τους μεταβλήθηκαν αρκετά στα 16 αυτά χρόνια και μάλιστα και τα δύο φαινόμενα συσχετίστηκαν με τη θερμοκρασία.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των θερμότερων ετών- ιδιαίτερα στην περίοδο 1997-1998 που κατέρριψε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, εξαιτίας του φαινομένου του Ελ Νίνιοτα, δέντρα των τροπικών δασών γνώρισαν τη μικρότερη ανάπτυξη και απέβαλαν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, όπως αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι σήμερα τα τροπικά δάση καλύπτουν το 6% του πλανήτη, μόλις τη μισή έκταση απ΄ ό,τι παλιότερα.
Η Ένωση για την Τροπική Βιολογία και τη Διατήρηση των Δασών υπολογίζει ότι κάθε χρόνο εξαφανίζεται το 1,2% των τροπικών δασών που έχουν απομείνει.
Τα δάση παραμένουν απαραίτητα και πολύτιμα συστατικά στην ατμοσφαιρική διαδικασία.
Ακόμα και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι τα δέντρα λειτουργούν ως «αποθήκες» άνθρακα, κατακρατώντας διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνοντας οξυγόνο.
Μερικές έρευνες όμως δείχνουν ότι τα δάση δεν μπορούν να απορροφήσουν άνθρακα, όσο αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (ένα από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) και μάλιστα μπορεί να απελευθερώνουν ακόμα περισσότερο διοξείδιο.
Χαρτογραφώντας και παρακολουθώντας την εξέλιξη των δέντρων σε πολλές ηπείρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες βλέπουν ξεκάθαρα πώς επηρεάζουν τα δάση οι ατμοσφαιρικές αλλαγές και πώς εκείνοι πρέπει να τα προστατέψουν.

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.