24/12/08

ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ

Σήμα κινδύνου για την επιβίωση των τίγρεων στέλνουν οι επιστήμονες, καθώς ανακοινώνουν στην κυβέρνηση της Ινδίας ότι λόγω της λαθροθηρίας και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος ο πληθυσμός των αιλουροειδών που απέμειναν δεν ξεπερνά τα 1.300 ζώα.
«Αυτό το μέγεθος πληθυσμού επιστημονικά δε δίνει καμιά ελπίδα επιβίωσης του είδους. Καταδικάσαμε τις τίγρεις να εξαφανιστούν», δήλωσε ο Βαλμίκ Ταπάρ, ειδικός στις τίγρεις και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Άγρια Ζωή, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ, προκειμένου να του ανακοινώσει το δυσάρεστο γεγονός.
«Όμως στον πραγματικό κόσμο πρέπει να προσπαθείς όσο πιο πολύ μπορείς», τονίζει ο ίδιος.
Η εξαφάνιση των τίγρεων- όχι μόνο στην Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες- αποτελεί ένα θλιβερό κατηγορητήριο για την εμφανή ανικανότητα της ανθρωπότητας να προστατεύσει τη φύση από την οποία εξαρτάται.
Κανείς δε γνωρίζει ακριβώς πόσες τίγρεις έχουν απομείνει στην Ινδία, τη χώρα όπου βρίσκεται το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αυτού του αιλουροειδούς.
Στις αρχές του 20ού αιώνα ο αριθμός τους υπολογιζόταν στις 100.000, στην αρχή της δεκαετίας είχαν μείνει περίπου 5.000, ενώ τα πρώτα στοιχεία της νέας καταμέτρησης δείχνουν ότι έχουν απομείνει στην Ινδία περίπου 1.300-1.500 ζώα.
Τα τελευταία 6 χρόνια θεωρείται ότι σχεδόν κάθε ημέρα σκοτώνεται μία τίγρη.
«Οι νέοι αριθμοί δεν εκπλήσσουν κανέναν εκτός από την κυβέρνηση», δήλωσε η Μπελίντα Ράιτ, διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Άγριας Ζωής της Ινδίας.
Και επισημαίνει:«Στο κρατίδιο Μάντια Πραντές, γνωστό και ως "κρατίδιο της τίγρης", η έρευνα έδειξε μείωση του πληθυσμού κατά 61% από την προηγούμενη καταγραφή».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι για τη μείωση του αριθμού των τίγρεων είναι απλοί: τα μέτρα για να σταματήσει η λαθροθηρία δεν επαρκούν.
Οι φτωχοί Ινδοί κερδίζουν μισθούς έξι μηνών σκοτώνοντας μια τίγρη, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το ζώο αυτό σε χώρες όπως η Κίνα.
Το δέρμα της (κοστίζει περίπου 11.000 ευρώ) χρησιμοποιείται σε ρούχα, παπούτσια και διακοσμητικά, τα κόκαλά της χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, ενώ το πέος της αρσενικής τίγρης θεωρείται ότι έχει μαγικές ιδιότητες και πωλείται έναντι 20.000 ευρώ το κιλό.
Η τίγρη αποτελεί το εθνικό σύμβολο της Ινδίας και κοσμεί όλες τις τουριστικές αφίσες της χώρας.
Όμως οι περισσότεροι περιβαλλοντολόγοι αναρωτιούνται εάν τα ζώα μπορούν να επιβιώσουν, σε ένα κράτος που έχει στόχο την ανάπτυξη και ενδιαφέρεται περισσότερο για την οικονομία. παρά για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του.
Τα εθνικά πάρκα, στα οποία ζουν οι τίγρεις περιορίζονται διαρκώς, προκειμένου να κτιστούν κατοικίες για τα εκατομμύρια Ινδών, που σπεύδουν στις πόλεις, προκειμένου να επιβιώσουν.
Στο πάρκο Ράνταμπορ- που θεωρείται το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να παρακολουθήσει κάποιος τις τίγρεις- ο αριθμός τους δεν ξεπερνά πλέον τις 35.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν γύρω από το πάρκο έχει τριπλασιαστεί- από 70.000 το 1980 σε 250.000 σήμερα.
«Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να κτίσει νέα εμπορικά κέντρα και διαμερίσματα. Αυτό δημιουργεί χάος», λέει ο Βάλμικ Ταπάρ.

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.