24/12/08

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΡΥΠΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι Αυστραλοί βαρύνονται κατά κεφαλήν με τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς τους αναλογεί πενταπλάσια ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται από τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, σε σχέση με την Κίνα.
Οι Αμερικανοί έρχονται δεύτεροι με 8 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κατά κεφαλήν, ξεπερνώντας κατά 16 φορές τους Ινδούς.

Τη σχετική λίστα κατάρτισε η ιστοσελίδα Carma (Carbon Μonitoring for Αction), καταγράφοντας τις εκπομπές αερίων από 50.000 σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, στους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών αναλογεί κατά κεφαλήν μεγαλύτερο μερίδιο εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με τους κατοίκους του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι αν και οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εκπέμπουν ετησίως 2,5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, στους Αμερικανούς αναλογούν 8,2 τόνοι κατά κεφαλήν, ενώ οι Αυστραλοί βαρύνονται με δέκα τόνους.
Η Κίνα, που έρχεται δεύτερη σε εκπομπές αερίων, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, παράγει το ένα πέμπτο της Αυστραλίας σε αέρια αν διαιρεθούν οι 2,4 δισ. τόνοι αερίων με τον αριθμό των κατοίκων της.
Η Ινδία κατατάσσεται πέμπτη στη λίστα, καθώς σε κάθε Ινδό αναλογεί μισός τόνος διοξειδίου του άνθρακα.

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.