24/12/08

ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΕΣ

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Από το Νοέμβριο του 2007 στην Κοινότητα Κοιλάδα της Αργολίδας υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης σε 8 σημεία, όπου οι κάτοικοι μπορούν να ρίχνουν χαρτί.
Οι κάδοι δεν τοποθετήθηκαν από το δήμο ή τη νομαρχία, αλλά με πρωτοβουλία του παπά από την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Εκεί, όταν πέφτει η νύχτα, ανάβουν τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
«Όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε, για να μη φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την υπερκατανάλωση. Έτσι σκεφτήκαμε να συγκεντρώνουμε και να ανακυκλώνουμε χαρτί», λέει ο ιερέας Θεμιστοκλής Μπαζός, εφημέριος στον ιερό ναό που πήρε την πρωτοβουλία.
Στην Ελλάδα η ανακύκλωση, προχωρά σε αργούς ρυθμούς, σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ενδεικτικό είναι ότι το 2003 η ετήσια ανακύκλωση στη χώρα μας έφθανε μόλις το 6% της συνολικής ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με δεδομένα μέχρι το τέλος του 2007, αναφέρει ότι έχει φθάσει στο 20%- ωστόσο, ο μέσος όρος στην Ευρώπη φτάνει το 33%.
Ειδικά για την ανακύκλωση συσκευασιών, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006 ανερχόταν στο 50% του συνολικού όγκου. Η Ελλάδα έφτασε μόλις το 35%.
Όμως, μεγάλες ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται στους μπλε κάδους καταλήγουν στα σκουπίδια, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στη χωματερή Άνω Λιοσίων.
Πάντως, ούτε η Εκκλησία διαθέτει μια συνολική «πράσινη» πολιτική: ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μία από τις λιγοστές «πράσινες ενορίες».
Οι κίτρινοι κάδοι ανακύκλωσης αγοράστηκαν με δωρεές επαγγελματιών του χωριού και από τις αρχές Νοεμβρίου 2007 οι περίπου 1.400 κάτοικοι της Κοιλάδας μπορούν να ανακυκλώνουν βιβλία, τετράδια, περιοδικά, εφημερίδες και καθαρό χαρτί.
«Μέσα σε ένα μήνα από την τοποθέτησή τους έχουμε ήδη συγκεντρώσει περίπου ενάμιση τόνο χαρτί», τονίζει με περηφάνια ο ιερέας.
Όπως λέει μάλιστα, «η Εκκλησία πρέπει να έχει ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος» ενώ προσθέτει πως η ανταπόκριση είναι μεγάλη: «Με παρακινούν να βάλω κάδους και για ανακύκλωση γυαλιού, αλουμινίου και πλαστικού».
Σημαντική πάντως, αναφέρει ο ιερέας, είναι και η βοήθεια των παιδιών.
«Ομάδες παιδιών από το ενοριακό κέντρο νεότητας συγκεντρώνουν το χαρτί σε ένα σταθμό αποθήκευσης».
Ωστόσο, πρότυπο περιβαλλοντικής πρακτικής και ευαισθησίας αποτελεί και ένα μοναστήρι.
Σε αυτό ασχολούνται με τις βιοκαλλιέργειες για περισσότερα από 15 χρόνια.
Κάνουν οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων τους.
Έχουν δημιουργήσει περιβαλλοντικό κέντρο, το οποίο επισκέπτονται μαθητές από τα σχολεία των Χανίων.
Πρόκειται για το μοναστήρι της Χρυσοπηγής στα Χανιά.
Οι μοναχές καλλιεργούν εδώ και 17 χρόνια με βιολογική μέθοδο τα 350 στρέμματα του μοναστηριού. Έκταση όπου υπάρχουν ελαιόδεντρα και μανταρινιές, αλλά και πορτοκαλιές, αβοκάντο, συκιές και βερικοκιές, καθώς και λαχανόκηποι.
Μάλιστα η λίπανση των καλλιεργειών γίνεται με κομπόστ από οργανικά υλικά. Δηλαδή από φύλλα ελιάς και άλλων δέντρων, κοπριά από ζώα ελευθέρας βοσκής, χόρτα, πριονίδι, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών. Όπως επισημαίνουν οι μοναχές, η προσπάθειά τους πέτυχε «και από τότε ευαισθητοποιήθηκαν πάρα πολλοί αγρότες στην Κρήτη και ασχολούνται με τις βιολογικές καλλιέργειες».
Ωστόσο, σε παράδεισο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μετατραπεί και το Άγιον Όρος, όπως και πολλά άλλα μοναστήρια στην Ελλάδα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διοικήσεις των μονών στρέφονται αναγκαστικά στις πράσινες μορφές ενέργειας, είτε επειδή δε θέλουν να συνδεθούν με το δίκτυο της Δ.Ε.Η., είτε επειδή είναι αδύνατον λόγω απομακρυσμένων περιοχών.
«Η εταιρεία μας έχει εγκαταστήσει στο Άγιον Όρος, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, ένα από τα μεγαλύτερα αυτόνομα συστήματα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σύστημα 100 κιλοβάτ στη Μονή Μεγίστης Λαύρας», λέει ο μηχανόγος μηχανικός κ. Χαράλαμπος Σαλμανλής.
Σημειώνει δε, ότι πάρα πολλά μοναστήρια στο Όρος έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ήδη από τη δεκαετία του ΄80, όταν ακόμη η πράσινη τεχνολογία ήταν άγνωστη στη χώρα μας.

2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.