24/12/08

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Σε ένα ιδιαίτερα απαισιόδοξο συμπέρασμα για το μέλλον του πλανήτη καταλήγει η διεθνής επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματολογικές αλλαγές (IPCC), που διαπιστώνει πως ήδη είναι αναπόφευκτη, μερικώς τουλάχιστον, η άνοδος της θερμοκρασίας της γης.

Η εν λόγω επιτροπή, που συγκεντρώνει 2.500 επιστήμονες υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., εξέδωσε τα πορίσματά της σε σχετική έκθεση, την οποία επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Σ’ αυτήν τονίζεται πως, ακόμη κι αν εκμηδενίζονταν αυτή τη στιγμή οι εκπομπές καυσαερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα εξακολουθούσε να αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη για περισσότερο από έναν αιώνα, να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας και να λιώνουν οι πάγοι.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, επισημαίνει ότι «η συγκέντρωση των καυσαερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 650.000 ετών».

Στη μελέτη, μολονότι αποφεύγεται η κατηγορηματικότητα, ενοχοποιείται σε σημαντικό βαθμό η ανθρωπότητα, μια και η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για τις ανησυχητικές αλλαγές.

Ειδικότερα, η επιτροπή προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 έως 4,5 βαθμούς μέσα στον αιώνα που διανύουμε, αλλά τονίζει πως η λήψη των κατάλληλων μέτρων μπορεί να μειώσει τις συνέπειες των αλλαγών.

Υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολο να υπολογισθούν οι επιπτώσεις, αλλά επιβεβαιώνει τις ήδη υπάρχουσες προβλέψεις για μείωση του όγκου των πάγων και του χιονιού, για κύματα καύσωνα, για μεγάλη ξηρασία και πιθανώς για ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ προβλέπει πως, αν δε ληφθούν μέτρα, η στάθμη της θάλασσας θα έχει σημειώσει άνοδο κατά 19 μέχρι 58 εκατοστά έως το τέλος του 21ου αιώνα.

Πρόκειται για την τέταρτη έκθεση της εν λόγω επιτροπής, το τελικό κείμενο της οποίας αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές Φεβρουαρίου, σε σχετική σύνοδο στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, η ίδια επιτροπή έχει αναθέσει σε τρεις κατηγορίες επιστημόνων της τη σύνταξη τριών εξειδικευμένων εκθέσεων:

Μιας για την άνοδο της θερμοκρασίας, μιας για τις επιπτώσεις στη Γη και μιας για την τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε να μετριασθούν οι αρνητικές συνέπειες.

Παρά τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις πάντως η έκθεση χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητο γεγονός την άνοδο της θερμοκρασίας και τονίζει πως τα έξι από τα επτά θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ήσαν μετά το 2001.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει το σχετικό κείμενο, «οι παρατηρήσεις στους ωκεανούς, την ατμόσφαιρα, τα χιόνια και τους πάγους συνάδουν με την άνοδο της θερμοκρασίας».

Διευκρινίζει μάλιστα ότι οι πιο κρύες νύχτες (που αντιπροσωπεύουν το 10% της μέσης θερμοκρασίας) έχουν μειωθεί αριθμητικά κατά 76% από το 1951 μέχρι το 2003, ενώ οι θερμότερες έχουν αυξηθεί κατά 72% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι είχε αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 0,5 χιλιοστά ετησίως από το 1961 ως το 2003 και κατά 0,8 χιλιοστά ετησίως από το 1993 ως το 2003.

Από το 1978 άλλωστε η Αρκτική χάνει κάθε δεκαετία το 7,4% της παγωμένης επιφάνειάς της το καλοκαίρι.

Εκτός από τις δυσοίωνες αυτές μετρήσεις, η έκθεση διαπιστώνει παράλληλα αξιοσημείωτες αλλαγές στην πανίδα και τη χλωρίδα του πλανήτη με συγκεκριμένες μετατοπίσεις προς πιο κρύες περιοχές, διαφοροποίηση των περιόδων άνθισης, μεταναστεύσεις έως ακόμη και εξελικτικές προσαρμογές στο περιβάλλον.

Σε παρόμοια συμπεράσματα έχει άλλωστε, καταλήξει το ίδρυμα National Arbor Day Foundation, που ανακοίνωσε τα Χριστούγεννα πως ύστερα από 15 θερμούς χειμώνες αρχίζει να αλλάζει το τοπίο της Ουάσιγκτον και καθώς το κλίμα της προσιδιάζει περισσότερο σ’ εκείνο του Νότου, ευνοούνται τα είδη που ευημερούν στο Νότο, ενώ εκείνα του Βορρά δείχνουν να αντιμετωπίζουν εχθρικό περιβάλλον.

Η έκθεση της IPCC επισημαίνει ότι σε ποσοστό 85% οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας και εξηγούνται μόνο στη βάση της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τονίζει, δηλαδή, ρητώς ότι αυτού του είδους οι εξελίξεις δεν μπορούν να εξηγηθούν στη βάση της υπόθεσης πως η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί στοιχείο της φυσικής ποικιλίας που παρουσιάζει το κλίμα.

Εμβαθύνοντας στο ακανθώδες θέμα των αιτίων, που προκαλούν την άνοδο της θερμοκρασίας, η IPCC αποφεύγει να αποφανθεί με απόλυτη βεβαιότητα, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι επιστημονικά αδύνατον.

Σύμφωνα πάντως με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η IPCC τολμά να χαρακτηρίσει, περισσότερο από 90% πιθανό, ότι κύριο αίτιο της ανόδου της θερμοκρασίας είναι η εκπομπή καυσαερίων και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και μεθανίου και οξειδίων του αζώτου, που παράγονται κατά την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η έκθεση αποδίδει την άνοδο της θερμοκρασίας στην ανθρώπινη δραστηριότητα με μεγαλύτερη βεβαιότητα από εκείνη της αντίστοιχης έκθεσης του 2001, στην οποία εκφράζονταν αρκετές επιφυλάξεις ως προς τα αίτια των κλιματολογικών αλλαγών.

Στο μεταξύ, ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αριζόνας εκπόνησε μελέτη και διαπίστωσε συσχετισμό ανάμεσα στην άνοδο της θερμοκρασίας στο βόρειο Ατλαντικό και τις πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας σε δασικές περιοχές της Δύσης.

Η μελέτη αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία του βορείου Ατλαντικού, στη Δύση σημειώνονται εκτεταμένες πυρκαγιές της κλίμακας που γνωρίσαμε το 2002 και το 2006.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science, διαπίστωνε ότι βρίσκονται σε σχέση αλληλεξάρτησης οι θερμοκρασίες του βορείου Ατλαντικού με τις περιόδους ξηρασίας σε μεγάλες εκτάσεις της Δύσης, που φυσικά δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιές.

Και ίσως μία από τις πλέον ανησυχητικές προβλέψεις της IPCC είναι η σχετικότητα με τις βροχοπτώσεις.
Όπως επισημαίνει η εν λόγω επιτροπή του Ο.Η.Ε., όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το νερό και βρέχει περισσότερο.

Σήμερα όμως «υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα από το 2001 ότι θα σημειωθεί περαιτέρω μείωση στις περιοχές με μεγαλύτερη ξηρασία και αύξηση στις περιοχές με μεγαλύτερη υγρασία».

Κι ενώ δεν μπορεί να κρύψει την απαισιοδοξία της, καθώς θεωρεί αναπόφευκτες ορισμένες από τις εξελίξεις, η IPCC τονίζει την ανάγκη να εξοικονομηθεί ενέργεια, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις.

Από την πλευρά της η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, θεωρώντας πως οι πολίτες, μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, οφείλουν ενημέρωση και δράση, ξεκινά μια μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία, ενάντια στις κλιματικές αλλαγές, με αφίσες σε στάσεις λεωφορείων σε Αθήνα και Πειραιά, που περιέχουν δημιουργίες από το διαγωνισμό Υοung Creatives και στοιχεία από τη νέα της ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Greenpeace, η www.stopclimatechange.gr στόχο έχει να αποτελέσει το κύριο κέντρο (κόμβο) ενημέρωσης για τις κλιματικές αλλαγές και τις συνέπειές τους στον πλανήτη μας και να κινητοποιήσει τον κόσμο να αναλάβει δράση.

«Μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η ιστοσελίδα μας, ο χρήστης μπορεί να επισκεφθεί μια “εικονική” έκθεση με τις δημιουργίες του διαγωνισμού Υοung Creatives, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα με θέμα τις κλιματικές αλλαγές και ήταν αφιερωμένος στην Greenpeace, να προτείνει ή να στείλει σε φιλικά πρόσωπα όποιο εικαστικό του αρέσει, να βρει απλές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι ή να συμμετάσχει σε ζωντανές συζητήσεις γύρω από το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο, που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα», επισημαίνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος στην Greenpeace για την εκστρατεία για τις κλιματικές αλλαγές.

Η ιστοσελίδα αυτή θα ανανεώνεται τακτικά, τονίζεται από τον ίδιο, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία της Greenpeace.

Με ημέρα έναρξης την 9η Δεκεμβρίου 2006, η Greenpeace κινητοποίησε το μεγαλύτερο σύμμαχό της απέναντι στην παγκόσμια απειλή των κλιματικών αλλαγών, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωσή της, τον κάθε πολίτη, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους, όσους το επιθυμούν, να γίνουν μέλη μιας παγκόσμιας “κοινότητας” ανθρώπων, που αγωνιούν για το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών και μετατρέπουν την ανησυχία τους σε δράση.

Θεωρώντας ότι, με τη βοήθεια του καθενός, θα αναδειχθεί το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, θα γίνει αρτιότερη ενημέρωση , θα προκληθούν συζητήσεις, θα υπάρξει μαζικότερη και πιο οργανωμένη κινητοποίηση και έτσι και δράση για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, της κύριας αιτίας των κλιματικών αλλαγών.

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.