24/12/08

ΠΑΡΑΒΑΝ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ

Μια ακόμη λύση προτείνεται για το λιώσιμο των παγετώνων την Ευρώπη: τα παραβάν!

Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ένας Γερμανός καθηγητής Γεωγραφίας.
Τοποθετώντας ειδικά προπετάσματα στα βουνά, ελπίζει πως μπορεί να επιβραδυνθεί ή να ανακοπεί ο ταχύς ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Ερευνητές έχουν προβλέψει πως όλοι οι παγετώνες της Γηραιάς Ηπείρου θα έχουν εξαφανιστεί ως το 2100.
Ο καθηγητής Χανς-Γιόαχιμ Φουκς του γερμανικού Πανεπιστημίου του Μάιντς υποστηρίζει πως βρήκε μια μερική τουλάχιστον απάντηση στο πρόβλημα.
Η τεχνική του έγκειται στο να αξιοποιήσει την ισχύ των ψυχρών, καταβατικών ορεινών ανέμων με ειδικά προπετάσματα που θα εγκαταστήσει πάνω στους παγετώνες που λιώνουν.
Ο στόχος είναι οι οθόνες να εκτρέψουν τους ανέμους αυτούς και να τους στείλουν απευθείας πάνω στην επιφάνεια των παγετώνων, με την ελπίδα ότι θα την ψυχράνουν αρκετά, ώστε να αντισταθμίσουν τις συνέπειες από την άνοδο της θερμοκρασίας.
Στις αρχές του Αυγούστου του 2008 ο καθηγητής Φουκς και ομάδα 27 ερευνητών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς ταξίδεψαν στον παγετώνα του Ροδανού, στην Ελβετία.
Εγκατέστησαν εκεί, σε ύψος 2.280 μέτρων, ένα προπέτασμα μήκους 15 μέτρων και ύψους 10 μέτρων.
Ο παγετώνας του Ροδανού συρρικνώνεται επτά μέτρα το χρόνο και ο καθηγητής Φουκς επιμένει ότι το «παραβάν» του θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου.
«Αν το λιώσιμο δε σταματήσει, ελπίζουμε ότι τουλάχιστον θα επιβραδυνθεί», δήλωσε.
Οι ειδικοί στους παγετώνες λένε πως τα «παραβάν» είναι μια εντελώς νέα ιδέα.
Ως τώρα η μόνη μερική απάντηση στο πρόβλημα ήταν να καλύπτονται τα τμήματα των παγετώνων που λιώνουν με γιγάντια ανακλαστικά καλύμματα, τα οποία βοηθούν, προστατεύοντας τον πάγο από τον ήλιο.
Όμως πολλοί δεν έχουν πειστεί ότι τα προπετάσματα θα βοηθήσουν.
Την ιδέα απέρριψαν κατηγορηματικά Ελβετοί ειδικοί του Τεχνικού Ινστιτούτου της Ζυρίχης.
«Αν προσπαθείς να ψυχράνεις έναν παγετώνα, τα παραβάν είναι τρελή ιδέα», δήλωσε ο Μάρτιν Φουνκ, ειδικός στο εν λόγω Τεχνικό Ινστιτούτο.
Σύμφωνα με το Φουνκ, ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι παγετώνες επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τη θερμοκρασία των ανέμων, από ό,τι από τις ηλιακές ακτίνες και την ατμόσφαιρα.

2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.