24/12/08

Η ΣΑΧΑΡΑ ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μια έκταση γεμάτη ηλιακά κάτοπτρα, που δημιουργούν ένα χαλί στη Σαχάρα, ένας ιστός από καλώδια υψηλής τάσης, που ξεκινάει από τη Βόρεια Αφρική και φτάνει ως τη Βόρεια Ευρώπη. Ίσως να είναι αυτή η λύση για την έλλειψη ενεργειακών αποθεμάτων και τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο που περιέγραψαν οι επιστήμονες στο Ανοιχτό Φόρουμ Εuroscience, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το μέλλον- τουλάχιστον στην Ευρώπη.
Αρκεί να συλλέξουμε την ενέργεια από τις ακτίνες που πυρώνουν τη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου και να τη μεταφέρουμε.
Ηλιακοί συλλέκτες εγκατεστημένοι στη Σαχάρα θα στέλνουν στα σπίτια μας όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε, καθαρή, απεριόριστη και αβλαβή.
Σε τιμή κατά μέσο όρο 15 λεπτά χαμηλότερη ανά κιλοβάτ, σε σχέση με σήμερα.
Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση στη βορειοαφρικανική έρημο φωτοβολταϊκών κατόπτρων για να συλλαμβάνουν την ηλιακή ακτινοβολία σε μια περιοχή όπου είναι τρεις φορές πιο δυνατή από ό,τι, για παράδειγμα, στη Βόρεια Ευρώπη.
Για να ζεσταθεί το χειμώνα η Γηραιά Ήπειρος θα αρκούσε να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά σε μια επιφάνεια της ερήμου περίπου 24.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (η έκταση της Σαχάρας είναι 8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα).
Ο Άρνουλφ Γέγκερ-Βάλντεν του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια λέει πως θα αρκούσε να χρησιμοποιηθεί το 0,3% του ηλιακού φωτός που κατακλύζει τη Σαχάρα, για να αποκτήσει η Ευρώπη όλη την ενέργεια που έχει ανάγκη.
Όμως το σημαντικότερο είναι η διανομή και, κυρίως, η αποθήκευση της ενέργειας που θα παράγεται: Για να μεταφερθεί από τη Βόρεια Αφρική προς όλη την Ευρώπη, χρειάζεται ένα τεράστιο δίκτυο υψηλής τάσης το κόστος του οποίου θα ήταν σήμερα εξαιρετικά υψηλό.
Μπορεί να φτάσει συνολικά τα 35,7 δισεκατομμύρια ευρώ και απαιτούνται συνεπώς επιπλέον μελέτες για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και λιγότερο απαγορευτικό κόστος.
Εντούτοις, ακόμη κι αν η δαπάνη είναι τελικά τόσο υψηλή και χρειάζεται ισχυρή πολιτική υποστήριξη, μπορεί να είναι αποδεκτή.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συζήτησαν ήδη το θέμα.
Και ο Σαρκοζί περιέλαβε την υλοποίηση του σχεδίου στους στόχους της Ένωσης για τη Μεσόγειο που πρόσφατα ιδρύθηκε στο Παρίσι.
Αρκετές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη από καιρό επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια.
Πρόκειται για τα πρώτα μικρά βήματα της απεξάρτησής μας από το πετρέλαιο.

2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.