23/12/08

ΤΑ ΚΡΙΛ - ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ - ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ

Είναι μικροσκοπικά πλάσματα, προσφέρονται σε τεράστιες ποσότητες από την υδάτινη αγκαλιά της φύσης και, παρά το αμελητέο μέγεθός τους, αποτελούν το βασικό είδος διατροφής για πολλά είδη ψαριών και ζώων της θάλασσας. Η απειλή εξαφάνισής τους όμως δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Τα σύγχρονα σκάφη αλιείας φαίνεται πως δεν υπολόγισαν την ύπαρξή τους, απειλώντας, εκτός από τα ίδια τα κριλ, και δεκάδες άλλα είδη πανίδας της θάλασσας.
Δεν είναι μόνο η θεαματική εικόνα των παγετώνων της, που καθιστά την Ανταρκτική μοναδική στο πολύχρωμο παζλ του πλανήτη.
Στην παγωμένη γειτονιά της βρίσκει καταφύγιο αιώνες τώρα και το πολυάριθμο βασίλειο των μικρών διάφανων κριλ - πλάσματα που ζουν και πολλαπλασιάζονται κυρίως για να υποστηρίζουν τη ζωή άλλων ζώων.
Μοιάζουν με μικρές γαρίδες και το βάρος τους είναι μικρότερο από το βάρος ενός συνδετήρα, ωστόσο αποτελούν την κύρια τροφή για εκατοντάδες είδη ζώων και πουλιών των θαλασσών, που μέχρι σήμερα υπήρχε ανεξάντλητα όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, μια και προσφερόταν σε σμήνη, που μπορούσαν να φτάσουν τα 30.000 κριλ ανά κυβικό μέτρο.
Ψάρια, πιγκουΐνοι, φώκιες, μέχρι και φάλαινες τρέφονταν με κριλ της Ανταρκτικής.
Ωστόσο, τα τελευταία πενήντα χρόνια, τα πλούσια νερά του Νότιου Ωκεανού έχουν προσελκύσει στόλους αλιευτικών σκαφών που, πέραν των άλλων, ψαρεύουν κριλ, με τα οποία τροφοδοτούν τις αγορές με το βασικό γεύμα των σολομών του ιχθυοτροφείου.
Η μαζική αλιεία μικροσκοπικών καρκινοειδών όμως δεν είναι η μοναδική απειλή.
Μια νέα γενιά τεχνολογικά υπερσύγχρονων σκαφών αλιείας, που είναι εξοπλισμένα με αντλίες εκκένωσης, δεν κάνουν διακρίσεις στις ποσότητες των κριλ που βγάζουν από το νερό.
Η διαχείριση των θεμάτων που άπτονται της διατήρησης των ειδών της Ανταρκτικής περιλαμβάνεται στη Σύμβαση για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR), που άρχισε να ισχύει το 1982 και εντάσσεται στη Συνθήκη της Ανταρκτικής.
Τα 24 μέλη της περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τη δέσμευση των χωρών να προχωρήσουν στη λήψη ρυθμιστικών μέτρων και κανονισμών για την προστασία των θαλάσσιων οργανισμών της Ανταρκτικής, ο χρόνος στην περίπτωση των κριλ μετράει αντίστροφα, γράφει στην “International Herald Tribune” ο Κλίφτον Κέρτις, διευθυντής ιδρύματος για την προστασία του κριλ στην Ανταρκτική.
Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί ωστόσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να προστατεύουν το εύθραυστο περιβάλλον της Ανταρκτικής.
Πιστοί σύμμαχοι του ανθρώπου και σε θέματα οικολογίας συνεχίζουν να κολυμπούν την ημέρα προς την επιφάνεια των ωκεανών, τρεφόμενα με φυτοπλαγκτόν.
Τη νύχτα κατευθύνονται στα αχανή βάθη τους, παρασύροντας μαζί τους τη μόλυνση από την ατμόσφαιρα του πλανήτη στον πυθμένα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών, τα κριλ απαλλάσσουν την ατμόσφαιρα από διοξείδιο του άνθρακα, ίσο με τις εκπομπές 35 εκατομμυρίων αυτοκινήτων ετησίως.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι διαταραχές στο οικοσύστημα, που περιορίζουν τον πληθυσμό των κριλ, μπορούν να έχουν αρνητικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για το θαλάσσιο ζωικό βασίλειο.
Με αποτέλεσμα να περιοριστούν διάφορα θαλάσσια είδη στην περιοχή, όπως για παράδειγμα ο σολομός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.