23/12/08

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡ-ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

α. Δορυφορικές εικόνες της Αρκτικής

Από δορυφορικές εικόνες της Αρκτικής επιβεβαιώνεται η ύπαρξη τεράστιων ρωγμών στους αιώνιους πάγους της περιοχής, οι οποίες εκτείνονται από τη Βόρεια Ευρώπη μέχρι το Βόρειο Πόλο, δηλαδή καλύπτουν επιφάνεια πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Βρετανίας.
«Η κατάσταση αυτή διαφέρει από οτιδήποτε είχαμε παρατηρήσει σε προηγούμενες περιόδους με υψηλά επίπεδα τήξης των πάγων», δηλώνει ο υπεύθυνος της Μονάδας Ωκεανών - Πάγων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Μαρκ Ντρινκουότερ, σε σχετική ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2006.
Οι θεαματικές δορυφορικές εικόνες, που ελήφθησαν από τις 23 έως τις 25 Αυγούστου 2006, δείχνουν μια μεγάλη ζώνη με ρωγμές στους αιώνιους πάγους της Αρκτικής, η οποία ενώνει το Βόρειο Πόλο με το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ (ή Σπίτσβέργη) στο βόρειο άκρο της Νορβηγίας και με τη Σεβέρναγια Ζεμλιά (Βόρεια Γη) στη Σιβηρία.
«Ένα πλοίο θα μπορούσε να φθάσει χωρίς δυσκολία μέχρι το Βόρειο Πόλο από το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ ή το Βορρά της Σιβηρίας, μέσω της περιοχής αυτής, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες συνίσταται από στερεό πάγο", τονίζει ο Ντρινκουότερ.
«Αν αυτή η αφύσικη τάση συνεχιστεί, η διαδρομή των πλοίων στο Βορρά, ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, θα είναι ανοιχτή για μεγαλύτερα διαστήματα και μπορούμε να φανταστούμε ότι σε 10 - 20 χρόνια το καλοκαίρι μπορεί να δούμε να γίνονται προσπάθειες για το γύρο του Κόσμου με πανιά, μέσω του Αρκτικού Ωκεανού», υπογραμμίζει ο Ντρινκουότερ.
Τα τελευταία 25 χρόνια οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλη μείωση της έκτασης που καταλαμβάνουν οι αιώνιοι πάγοι της Αρκτικής, η οποία αποδίδεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στα τέλη του καλοκαιριού 2005, οι αιώνιοι πάγοι καταλάμβαναν περίπου 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έναντι 8 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων τη δεκαετία του 1980.
Είναι η πρώτη φορά που ο Αρκτικός Ωκεανός παρουσιάζει τέτοια ευπάθεια, επισημαίνει η ESA.

β. Η ξηρασία συνδέεται άμεσα με την υπερ-θέρμανση της γης

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το ένα τρίτο της Γης θα γίνει έρημος μέχρι το 2100, επισημαίνουν κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Συντηρητικών.
Η ξηρασία, που θα εξαπλωθεί στη μισή επιφάνεια της Γης, εξαιτίας της
υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα απειλήσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, προειδοποιούν οι Βρετανοί ειδικοί, οι οποίοι προβλέπουν συνθήκες μεγάλης ξηρασίας για το ένα τρίτο του πλανήτη.
Αν και πρόκειται για μια από τις πλέον δυσοίωνες προγνώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίζονται επιφυλακτικοί: ίσως η πραγματικότητα να αποδειχθεί ακόμη χειρότερη, τονίζουν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Χάντλεϊ του βρετανικού Γραφείου Μετεωρολογίας, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στις περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Πρόκειται για θανατική καταδίκη για εκατομμύρια ανθρώπους. Θα οδηγήσει σε πρωτοφανή μεταναστευτικά κύματα, τα οποία οι φτωχές χώρες δε θα μπορούν να αντιμετωπίσουν» δηλώνει ο Άντριου Πέντλετον, της οργάνωσης Christian Aid.
Μαζί του συμφωνεί και ο Άντριου Σιμς, επικεφαλής του Προγράμματος Κλιματικών Αλλαγών στο New Economics Foundation.
«Θα υπονομευθούν όλοι οι τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες - οι καλλιέργειες, το σύστημα ασφαλούς υγιεινής, η διαθεσιμότητα νερού», τονίζει ο ίδιος.
Για την πραγματοποίηση της νέας μελέτης, η επικεφαλής Ελέανορ Μπούρκε και οι συνεργάτες της κατέγραψαν τις αλλαγές, που θα υφίσταται διεθνώς τις επόμενες δεκαετίες ο Δείκτης Ξηρασίας PDSI (Δείκτης Πάλμερ για τη Δριμύτητα της Ξηρασίας), με βάση τις προβλεπόμενες μεταβολές στις βροχοπτώσεις και τη θερμοκρασία, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η μέτρια ξηρασία, που τώρα καλύπτει ποσοστό της τάξεως του 25% στον πλανήτη, θα εξαπλωθεί στη μισή επιφάνεια της Γης μέχρι το 2100, ενώ έντονη ξηρασία - υπολογίζεται στο 8% σήμερα - θα καλύπτει το 40% του πλανήτη.
Την ίδια ώρα η ξηρασία θα εξαπλωθεί από το 3% στο 30% της επιφάνειας διεθνώς.
Το τελευταίο στοιχείο είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο τους επιστήμονες. «Μιλούμε για το 30% της επιφάνειας της Γης, το οποίο θα καταστεί ουσιαστικά μη κατοικήσιμο και μη καλλιεργήσιμο σε διάστημα μερικών δεκαετιών» επισημαίνει ο Μαρκ Λίνας, συγγραφέας του βιβλίου «High Tide», για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

206

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.