Λιγότεροι τουρίστες θα επισκέπτονται τη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες, πλήττοντας την οικονομία της, λόγω της μεταβολής του κλίματος, επισημαίνει η Κομισιόν στην πρώτη συνολική μελέτη της, για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών στη Γηραιά Ήπειρο.
Σύμφωνα με την πρώτη συνολική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις στη Γηραιά Ήπειρο 100 εκατομμύρια τουρίστες, που επιλέγουν τη Νότια Ευρώπη για τις διακοπές τους κάθε χρόνο, θα κληθούν να αλλάξουν προορισμούς.
Πρόκειται για το 1/6 των τουριστών διεθνώς, οι οποίοι ενισχύουν με 100 δισεκατομμύρια ευρώ τις οικονομίες των χωρών που επισκέπτονται.
Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις στις οικονομίες της Ισπανίας, της Ιταλίας, αλλά και της χώρας μας θα είναι μεγάλες.
Η έκθεση της Επιτροπής περιέχει δύο σενάρια, ένα μετριοπαθές και ένα ακραίο.
Το πρώτο προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου και το δεύτερο αύξηση της τάξης των 3 βαθμών.
Ό,τι από τα δύο και αν συμβεί, υπολογίζεται ότι μέσα σε μία δεκαετία θα καταγραφούν επιπλέον 11.000 θάνατοι, ως αποτέλεσμα της μεταβολής των θερμοκρασιών.
Αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς, μέχρι το 2071, ο αριθμός των νεκρών θα φτάνει ετησίως τις 87.000.
Αύξηση της τάξεως των 2,2 βαθμών σημαίνει για τη Νότια Ευρώπη 29.000 θανάτους ετησίως από το 2071.
Στη Βόρεια Ευρώπη, οι θάνατοι από τη ζέστη προβλέπεται ότι θα φτάσουν τις 27.000, όμως οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν κατά 20.000.
Με βάση την έκθεση, οι χώρες της Μεσογείου, που δεν έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα δοκιμάζονται από «ξηρασία, περιορισμένη γονιμότητα εδαφών και πυρκαγιές», ενώ φυτά και ζώα, που συνδέονται με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, θα μετακινούνται ή θα πεθαίνουν.
Αντίθετα, οι χώρες που έχουν δεσμευτεί με πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, θα ωφεληθούν: οι σοδειές προβλέπεται να αυξηθούν, ενώ λιγότεροι θα είναι και οι θάνατοι από το ψύχος.
Όσον αφορά τις καλλιέργειες, η αύξηση στην παραγωγή θα μπορούσε να φτάσει στο 70% στη Βόρεια Ευρώπη, όμως την ίδια ώρα η Νότια θα δοκιμαστεί από μείωση 20%.
Στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών εντάσσεται και η πρόβλεψη για διεύρυνση του οικονομικού χάσματος μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς μοχλούς για την άσκηση πιέσεων, ώστε να επιταχυνθεί η διεθνής δράση και να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου από τα επίπεδα του 1990.
Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη προβλέπεται ότι θα προκαλέσει και έως 80 εκατομμύρια νέα κρούσματα ελονοσίας.
Ήδη έχει ξεσπάσει πρωτοφανής επιδημία στην Κένυα.
Το Ναϊρόμπι, που κάποτε ήταν απαλλαγμένο από κουνούπια, σήμερα έχει κατακλυστεί από αυτά.
Παρότι η ελονοσία έχει εξαλειφθεί από πολλές ανεπτυγμένες χώρες, εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία σε 100 κράτη και εδάφη.
Σύμφωνα με τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο εμφανίζονται 350-500 εκατομμύρια κρούσματα και πεθαίνουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι - το 75% παιδιά από την Αφρική.
Η ελονοσία έχει γίνει για τους οικολόγους ένα είδος «τεστ» για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Στην Ιταλία, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση, Legambiente, υποστηρίζει πως η υπερθέρμανση της Γης μπορεί να «παίξει αποφασιστικό ρόλο στην επιστροφή της ελονοσίας», η οποία μαινόταν επί αιώνες στη χώρα έως το 1962.
Οι γιατροί ωστόσο διαφωνούν πλήρως: «Η ιδέα ότι οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να αυξήσουν τις επιπτώσεις της ελονοσίας είναι παράλογη, διότι όταν αυξάνεται η θερμοκρασία υπάρχει λιγότερο νερό, για να επωαστούν τα κουνούπια», δηλώνει στους «Financial Times» ο δρ Τζιανκάρλο Ματζόρι, από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας (ISS).
Τα κρούσματα ελονοσίας άρχισαν να αυξάνονται τη δεκαετία του 1980 στην Ιταλία, φτάνοντας τα 1.083 το 1999, και κατόπιν μειώθηκαν στα 610 το 2005: όλα ανεξαιρέτως ωστόσο ήταν εισαγόμενα, αφορούσαν είτε Ιταλούς που επέστρεψαν από το εξωτερικό είτε - τα περισσότερα - μολυσμένους αλλοδαπούς, που εισήλθαν - πολλοί παρανόμως - στην Ιταλία.
Στην ταινία «Η άβολη αλήθεια» ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ υποστηρίζει πως το Ναϊρόμπι χτίστηκε σε ασφαλή τοποθεσία «πάνω από τη γραμμή των κουνουπιών», σήμερα όμως έχει κατακλυστεί από κουνούπια - λόγω, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, των κλιματικών αλλαγών.
«Ψέματα», λέει στην «International Herald Tribune» ο Πολ Ράιτερ, διευθυντής της Μονάδας Εντόμων και Μολυσματικών Ασθενειών στο Ινστιτούτο Παστέρ του Παρισιού και βετεράνος του αμερικανικού Κέντρου για την Πρόληψη Ασθενειών.
Και συνεχίζει: «Το Ναϊρόμπι ήταν ήδη επικίνδυνα κατακλυσμένο από κουνούπια όταν δημιουργήθηκε. Το 1904, μια επιτροπή γιατρών είχε ζητήσει τη μετακίνηση ολόκληρου του δήμου. Εκεί που χτίστηκε ήταν χάριν μιας σιδηροδρομικής γραμμής και όχι για λόγους υγείας. Σήμερα είναι σχετικά απαλλαγμένο από την ελονοσία• και η μέση θερμοκρασία του δεν έχει αυξηθεί».
Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση παραπληροφόρησης, που στηλιτεύει ο Ράιτερ.
Πρόσφατα, λέει, το Associated Press έκανε λόγο για πρωτοφανή επιδημία ελονοσίας στην Καρατίνα της Κένυας, σε υψόμετρο 1.868, «εκεί όπου κάποτε η ασθένεια ήταν άγνωστη».
Κι όμως, λέει ο Ράιτερ, «η ελονοσία στην Καρατίνα δεν είναι τίποτε καινούργιο. Μεταξύ Α' Παγκοσμίου Πολέμου και δεκαετίας του 1950 καταγράφονται στην περιοχή 10 καταστροφικές επιδημίες».
Όσο για τη βρετανική Έκθεση Στερν, που προβλέπει ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα προκαλέσει 80.000.000 νέα κρούσματα ελονοσίας, «βασίζεται μόνο σε ένα άρθρο, που περιγράφει ένα απλοϊκό μαθηματικό μοντέλο, αγνοώντας το προφανές: οι περισσότεροι Αφρικανοί ζουν ήδη σε καυτά σημεία, όπου δέχονται έως 300 τσιμπήματα από μολυσμένα κουνούπια κάθε χρόνο, την ώρα που ένα αρκεί. Το ποτήρι είναι ήδη γεμάτο».
Ο Ράιτερ, όπως και πολλοί άλλοι ειδικοί, καλωσορίζουν κάθε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, όπως την εκστρατεία μη κυβερνητικών οργανώσεων «Όχι πια ελονοσία» και την Πρωτοβουλία εναντίον της Ελονοσίας του Μπους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, την παραπληροφόρηση και την ακατάσχετη καταστροφολογία είναι που δεν αντέχουν.
2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.
Top Οικολογικά Sites
- Greenpeace
- EU Environment
- European Environment Agency
- Environmental News Network
- Environment News Service
- World Wire
- Coral Reef Alliance
- Earth Island Institute
- Food & Agricalture Organisation of the UN
- European Environmental Law
- Inter-American Biodiversity Information Network (IABIN)
- EarthRights International
- OzGREEN
- Rainforest Action Network (RAN)
- INDIGENOUS ENVIRONMENTAL NETWORK
- Energy Star
- Save Our Environment
- The Ramsar Convention
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου