Οι πεινασμένοι που ληστεύουν σούπερ μάρκετ ή ζητιανεύουν στις λαϊκές αγορές σίγουρα δεν είναι η εικόνα που περιμέναμε να δούμε στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα.
Τα τελευταία 50 χρόνια, η οικονομική ανάπτυξη στο δυτικό κόσμο στηρίχθηκε στην ιδέα πως έπρεπε να μειωθεί στο ελάχιστο ο αγροτικός πληθυσμός και να αυξηθεί αντίστοιχα ο τομέας των υπηρεσιών.
Αυτό επιτεύχθηκε.
Ας ζήσουμε τώρα με τις συνέπειές του.
Η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του Ο.Η.Ε., με τη συμμετοχή 40 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, έγινε για τους αγρότες, αλλά χωρίς τους αγρότες.
«Ενώ το 80% των τροφίμων του κόσμου προέρχονται από τη δουλειά τους, οι αγρότες δεν εκπροσωπήθηκαν επαρκώς στη σύνοδο» λέει ο Αντόνιο Ονοράτι της οργάνωσης ΙΡC, η οποία εκπροσωπεί μικρούς αγρότες, αλιείς και άλλους εργάτες της γης.
«Τα πόστα τους είχαν καταληφθεί από ανθρώπους, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων της αγροτικής βιομηχανίας και οικονομικών θεσμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ζητούν περισσότερη απελευθέρωση των αγροτικών αγορών, η οποία θα φέρει ακόμη πιο ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών των τροφίμων», τονίζει ο ίδιος.
Ένα πιάτο φαΐ για όλους είναι ένα αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ταπείνωση από την πείνα, ειδικά όταν οφείλεται στον άνθρωπο», δήλωσε στην έναρξη της Συνόδου του FΑΟ ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι Μουν, ενώ ο επικεφαλής του FΑΟ Ζακ Ντιουφ τόνισε ότι «πρέπει να ληφθούν θαρραλέες αποφάσεις», για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανθρωπότητα.
Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. κατέθεσε ως αναγκαία λύση στο πρόβλημα την αύξηση κατά 50% της παραγωγής τροφίμων έως το 2030, υποστήριξε ότι για να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση θα χρειαστούν 15-20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και κατηγόρησε τις χώρες που θέτουν περιορισμούς στις εξαγωγές και δασμούς στις εισαγωγές τους.
Ως λύση προτάθηκε ακόμη και η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, για την οποία έχουν επιφυλάξεις πολλές χώρες στην Ευρώπη και την Ασία.
«Θα πρέπει να είμαστε άφρονες και ανεύθυνοι, για να μην επενδύουμε στους γενετικά τροποποιημένους σπόρους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Ζέιγκλερ, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για το Ρύζι.
Το μεγάλο αγκάθι της Συνόδου, πάντως, ήταν τα βιοκαύσιμα, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συμβάλλουν από 30% έως 60% στο πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Βραζιλία, ως μεγαλύτεροι παραγωγοί βιοκαυσίμων στον κόσμο, έχουν ήδη συστήσει ένα κοινό μέτωπο, για να υπερασπίσουν την παραγωγή τους.
Οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν ότι η συμβολή στο πρόβλημα είναι μόνο 3% και ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Εντ Σχάφερ έψεξε όσους παρουσιάζουν τα βιοκαύσιμα σαν μπαμπούλα.
Μιλώντας στη Σύνοδο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποστήριξε ότι «τα βιοκαύσιμα δεν είναι ληστές», αλλά αντίθετα είναι ένα σημαντικό εργαλείο εξόδου από τη διατροφική ανασφάλεια.
Υπάρχει ωστόσο και μια διαφορετική οπτική του θέματος.
Τον καιρό των φθηνών και άφθονων τροφίμων, επισημαίνεται στη Washington Post, δυτικοί δωρητές και οργανώσεις αρωγής παραμέλησαν τη γεωργική έρευνα και την αγροτική ανάπτυξη για να υποστηρίξουν αναπτυξιακές τάσεις, που ήταν περισσότερο της μόδας.
Αυτό είχε κάποιο νόημα, έστω και στρεβλό, εφόσον οι αποδόσεις των αγροτικών επενδύσεων ήταν πιθανότατα χαμηλές, επειδή παρέμεναν χαμηλές οι τιμές των τροφίμων.
Οι σημερινές υψηλότερες τιμές ωστόσο είναι πιθανό να παγιωθούν ακόμη κι αν παραμεριστεί η αιθανόλη και αρθούν οι απαγορεύσεις των εξαγωγών.
Δημιουργείται έτσι μια ευκαιρία και μια ανάγκη για νέα αύξηση των αγροτικών επενδύσεων.
Οι Η.Π.Α. και άλλες βιομηχανικές χώρες οφείλουν να ηγηθούν της αύξησης αυτής, η οποία πρέπει να επικεντρωθεί στην περιοχή- Υποσαχάρια Αφρική-όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο δυναμικό και η οποία έχει έως τώρα επωφεληθεί λιγότερο από την πράσινη επανάσταση.
Ένας χωρικός της Ζάμπιας, για παράδειγμα, παράγει μόνο περίπου το ένα τρίτο του καλαμποκιού ανά στρέμμα που παράγει ένας Κινέζος χωρικός.
Εξαιτίας των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, θα είναι ακριβό στο βαθμό που για την παραγωγή του υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από λιπάσματα, μηχανήματα και άρδευση.
Αυτό σημαίνει πως η επόμενη πράσινη επανάσταση πρέπει να είναι πιο πράσινη από την πρώτη• πρέπει να επιτύχει μεγαλύτερη παραγωγή, μέσω της ορθολογικότερης χρησιμοποίησης των ανεπαρκών φυσικών πόρων.
Παρά τη δυστυχία που προκαλούν σήμερα οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων, εμπεριέχουν την υπόσχεση για μια μεγαλύτερη διατροφική ασφάλεια στο μέλλον, εφόσον οι ηγέτες του κόσμου επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφική ασφάλεια στη Ρώμη περιορίστηκαν σε ένα «ταπεινό» γεύμα, μια και θα ήταν υποκρισία να μιλούν για πείνα και στην πράξη να βιώνουν την υπερβολή πλουσιοπάροχων γευμάτων, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τα τρόφιμα, πριν από έξι χρόνια.
Οι αστακοί, οι χήνες και τα φουά γκρα έδωσαν τη θέση τους σε ζυμαρικά, μοτσαρέλα, σπανάκι και καλαμπόκι.
«Δεν είναι ωραίο να βλέπει ο κόσμος ηγέτες που συζητούν για την πείνα στον κόσμο, να δειπνούν οι ίδιοι πλουσιοπάροχα», δήλωσε ένας αξιωματούχος του FΑΟ.
Η Σύνοδος Κορυφής, πριν από έξι χρόνια, είχε στόχο να μειωθεί στο μισό, έως το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν στον κόσμο.
Την ίδια ώρα το μενού περιελάμβανε πολυτελή πιάτα και εκλεκτά κρασιά.
Αυτή τη φορά το κέτερινγκ ήταν πιο μαζεμένο, ενώ το κρασιά δεν ήταν τόσο ακριβά.
2008
24/12/08
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.
Top Οικολογικά Sites
- Greenpeace
- EU Environment
- European Environment Agency
- Environmental News Network
- Environment News Service
- World Wire
- Coral Reef Alliance
- Earth Island Institute
- Food & Agricalture Organisation of the UN
- European Environmental Law
- Inter-American Biodiversity Information Network (IABIN)
- EarthRights International
- OzGREEN
- Rainforest Action Network (RAN)
- INDIGENOUS ENVIRONMENTAL NETWORK
- Energy Star
- Save Our Environment
- The Ramsar Convention
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου