24/12/08

ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Ο βομβαρδισμός της ατμόσφαιρας με ειδικά σωματίδια που θα την ψυχραίνουν, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ηφαιστειακά νέφη, αποτελεί τη στρατηγική που έχουν να αντιπροτείνουν οι Αμερικανοί στις διαπιστώσεις της διεθνούς διακυβερνητικής διάσκεψης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Με ελπίδα την τεχνολογία οι Αμερικανοί προτείνουν την τοποθέτηση γιγάντιων καθρεφτών στο Διάστημα και βομβαρδισμό της ατμόσφαιρας με σωματίδια.
Η ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας θεωρούν ότι θα καταφέρει να περιορίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί από τους επιστήμονες να βρουν τον τρόπο να υλοποιηθεί η νέα ιδέα.
Ο αμερικανικός στόχος είναι να αποφευχθούν δεσμευτικά μέτρα για τον περιορισμό των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως εκείνα που είχαν υιοθετηθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο - το οποίο οι Η.Π.Α. δεν αποδέχθηκαν ποτέ.
Απέναντι στο Κιότο, οι Η.Π.Α. προτείνουν ένα τεχνολογικό αντι-Κιότο, αλλά πάντως όχι χωρίς επιστημονική βάση.
Επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι αν ο άνθρωπος κατορθώσει να πετύχει την ανάκλαση λιγότερο του 1% της ηλιακής ακτινοβολίας στο Διάστημα, το όφελος που θα προκύψει θα αντιστοιχεί σε όλα τα αέρια του θερμοκηπίου που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.
Μεταξύ των τεχνικών που θα μπορούσαν να εξεταστούν, σημειώνει η εφημερίδα “Guardian”, είναι να τεθούν σε τροχιά γιγάντιοι ανακλαστήρες, χιλιάδες γυαλιστερά αερόστατα ή να βομβαρδιστούν τα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας με μικροσκοπικά θειούχα σωματίδια, που θα την ψυχραίνουν, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν εκλύονται τέτοια σωματίδια, ύστερα από μια ηφαιστειακή έκρηξη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους “Sunday Times” οι επιστήμονες, χωρίς ενδοιασμούς, έχουν καταλήξει στο τι μπορεί να συμβεί, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα:
- Καταστροφή της ζούγκλας του Αμαζονίου και του μεγαλύτερου κοραλλιογενούς υφάλου στον κόσμο, αναγκαστική μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων από τις περιοχές του Ισημερινού, τήξη των παγετώνων και εκτεταμένες πλημμύρες.

- Στην Ευρώπη αφόρητα, καυτά καλοκαίρια κατά κύριο λόγο σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία με παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, αλλά και βαρυχειμωνιά στη Βόρεια Ευρώπη με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Με βάση αυτή τη λογική η αμεσότητα στη λήψη των όποιων μέτρων φαίνεται να είναι επιτακτική.

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.