24/12/08

Η Ε.Ε & Η ΥΠΕΡ-ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Στη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 8-9 Μαρτίου 2007, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν τις σημαντικότερες αποφάσεις για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών στην ιστορία από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν τη σύνοδο κορυφής διχασμένοι σε ένα από τα κορυφαία ζητήματα του μέλλοντος της Ευρώπης, το θέμα του περιβάλλοντος.
Η μεγάλη κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου - και προεδρεύουσας της συνόδου - Άνγκελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, που παίρνει για τελευταία φορά μέρος σε σύνοδο κορυφής.
Με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, η γερμανική προεδρία επιθυμεί μέχρι το 2020 το 20% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και να υπάρξει περιορισμός κατά 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο, η Γαλλία θέλει στις ανανεώσιμες πηγές να προστεθεί και η πυρηνική ενέργεια - κάτι που βρίσκει πλήθος χωρών αντίθετο.
Βέβαια, το Παρίσι δεν είναι το μόνο που αντιδρά στις προτάσεις της γερμανικής προεδρίας.
Η Πολωνία και πολλές από τα νέα κράτη - μέλη δε θέλουν να υπάρχουν δεσμευτικοί στόχοι, υποστηρίζοντας ότι το κόστος για αυτούς είναι υπερβολικό.
Στο θέμα παρενέβη η Δανία, υποστηρίζοντας ότι οι πιο πλούσιες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχότερες - αλλά παρόλα αυτά παραμένει άγνωστο εάν η κ. Μέρκελ θα πετύχει να υπάρχουν τελικά στόχοι.
Στο μόνο το οποίο συμφώνησαν και οι 27 ήταν να μη γίνει τώρα καταμερισμός ανά χώρα, καθώς η κατάσταση θα οξυνόταν περαιτέρω.
Πιο συγκεκριμένα οι κύριες αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν οι εξής:

Μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέλαβαν την υποχρέωση να μειώσουν συνολικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%. Η μείωση αυτή είναι δεσμευτική σε ποσοστό 20%.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράγει το 20% της πρωτογενούς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2020. Ο στόχος αυτός είναι επίσης δεσμευτικός.
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ορίσει σαφείς, δεσμευτικούς, ειδικότερους στόχους για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στην ηλεκτροπαραγωγή και την ψύξη / θέρμανση.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως κατώτατο στόχο για τα βιοκαύσιμα, ποσοστό 10% στις μεταφορές έως το 2020, με την προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων θα γίνει με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
«Η Ευρώπη αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή στον παγκόσμιο αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Συγχαίρουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή για τη θετική στάση που κράτησε στη Σύνοδο και εκφράζουμε την ελπίδα ότι στο εξής η Ελλάδα θα συμβάλει σε εθνικό επίπεδο στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού κινδύνου, που απειλεί τον πλανήτη», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.
Σε προηγούμενη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε στις 20 Φεβρουαρίου 2007 να μειωθεί κατά 20% η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την επικράτεια της Ένωσης ως το 2020, προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Εάν μάλιστα οι υπόλοιπες βιομηχανικές χώρες δεχθούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια μείωσης των ρυπογόνων αερίων, το ποσοστό στις ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται να φθάσει το 30%.
Ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Σίγκμαρ Γκάμπριελ, η χώρα του οποίου διατηρεί αυτό το εξάμηνο την προεδρεία της Ε.Ε., δήλωσε ότι ο καθορισμός ενός ενιαίου διεθνούς στόχου «είναι σωστός και απαραίτητος, προκειμένου να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου η παγκόσμια θέρμανση ως τα τέλη του αιώνα».
Οι «27» της Ε.Ε. θα πρέπει τώρα να συμφωνήσουν για το πώς η μείωση κατά 20% - σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 - για το σύνολο της Ε.Ε. θα κατανεμηθεί ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ένωσης.
Ο κ. Γκάμπριελ επεσήμανε πως η Γερμανία είναι προετοιμασμένη να προχωρήσει και πιο πέρα, καθώς το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει ήδη υποστηρίξει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%, εάν η Ε.Ε. θέσει ως στόχο μείωση της τάξης του 30%.
«Θα υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία, που θα δουν πιο δραστική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ άλλες - κάποιες από την Ανατολική Ευρώπη, η Φινλανδία, η Ισπανία και η Δανία - θα πρέπει να πετύχουν μικρότερη μείωση, λόγω της ανάγκης τους για οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο ίδιος.
Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά από «μία ιστορική απόφαση» όσον αφορά τις κλιματολογικές αλλαγές και πως όλοι οι υπουργοί των χωρών- μελών γνωρίζουν καλά τη σημασία της επίτευξης μιας συμφωνίας πάνω στο θέμα αυτό, για τον επιπλέον λόγο ότι τα παιδιά τους τούς παρακολουθούν!
«Όσοι έλαβαν το λόγο προηγουμένως είπαν ότι οι κόρες τους τούς ρωτάνε τι ακριβώς κάνουν όταν προσέρχονται σε τέτοιου είδους συμβούλια και αν επιστρέφουν στις χώρες τους με καλά αποτελέσματα», τόνισε.
Και κατέληξε: «Έτσι, λοιπόν νομίζω ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό κίνητρο, για να εξασφαλίσουμε ότι πράγματι αυτήν τη φορά θα επιστρέψουμε στις πατρίδες μας με καλά αποτελέσματα».
Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε αναμένεται να αποτελέσει και τη διαπραγματευτική βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα διεθνή συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, όταν το θέμα τεθεί προς συζήτηση και με τις Η.Π.Α., τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, στη σύνοδο της G8 στις 6 - 8 Ιουνίου 2007 στη Γερμανία.
Συμφωνία για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα θα επιχειρηθεί να συναφθεί και με τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, το Μεξικό και τη Νότιο Αφρική.
Το Πρωτόκολλο του Κιότο, που λήγει το 2012, προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά περίπου 5%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.