24/12/08

ΖΕΣΤΗ - ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ & ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Νοτιάς, υγρασία και συννεφιά αυξάνουν, σύμφωνα με έρευνα, τα αναπνευστικά προβλήματα στην Αθήνα.
Αυτός ο καιρικός συνδυασμός ευνοεί το σχηματισμό του νέφους, ενώ μπορεί να φέρει σωματίδια σκόνης από τη Σαχάρα, δημιουργώντας ένα επιβαρημένο περιβάλλον στην πρωτεύουσα.
Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο νότιος άνεμος - ιδίως ο νοτιοδυτικός - σε συνδυασμό με την υγρασία και τη χαμηλή νέφωση μπορεί να αυξήσει κατά 9%-10% τον κίνδυνο θνησιμότητας στην Αθήνα.
Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 χρόνων, αλλά και όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αυτό αποκαλύπτει μελέτη, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το 1987 κάθε ημέρα του χειμώνα σημειώνονται στην Αθήνα περισσότεροι από 39 θάνατοι, οι οποίοι συσχετίζονται με τον καιρό και τη ρύπανση (δηλαδή δεν οφείλονται σε ατυχήματα ή χρόνιες ασθένειες).Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, τις ημέρες που η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα, φυσάει νοτιοδυτικός άνεμος - ανεξάρτητα μάλιστα από την έντασή του - και σημειώνεται χαμηλή νέφωση, ο αριθμός των θανάτων μπορεί να ξεπεράσει και τους 41.
«Συνολικά, υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 10%, σε σύγκριση με άλλες καιρικές συνθήκες. Γιατί με το νοτιά, την υγρασία και τα σύννεφα ευνοείται η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ γίνεται πιο εύκολη η μεταφορά σκόνης από την Αφρική προς την Αθήνα», επισημαίνει ο Παύλος Κασσωμένος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που υπογράφει τη μελέτη μαζί με την κ. Κλέα Κατσουγιάννη και τον κ. Αλέξανδρο Γρυπάρη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χάρβαρντ, αντίστοιχα.

Οι ίδιες καιρικές συνθήκες έχουν παρόμοιες επιπτώσεις και το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Biometeorology», κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - όταν η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα δεν πέφτει κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ συχνά σημειώνονται και καύσωνες, οι οποίοι μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες - ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται έως και κατά 7% όταν φυσάει νοτιάς και συνδυάζεται με ζέστη και υγρασία.
Ο μέσος αριθμός των καλοκαιρινών θανάτων λόγω καιρού κάθε μέρα στο Λεκανοπέδιο φτάνει τους 34 και ξεπερνά τους 35 υπό τις προαναφερόμενες συνθήκες.
Σημειώνεται ότι η ελάχιστη επίδραση στην υγεία παρατηρείται στους 23 βαθμούς Κελσίου. Πάνω από αυτή τη θερμοκρασία, μπορεί κάποιος να μιλά για επιπτώσεις της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πάντως, όπως προσθέτει ο κ. Κασσωμένος, στην ίδια μελέτη παρατηρήθηκε πως και οι ισχυροί χειμωνιάτικοι βοριάδες ευνοούν τον κίνδυνο θνησιμότητας, ειδικά όταν συνοδεύονται από βροχές και γενική κακοκαιρία.
Οι βόρειοι άνεμοι ωστόσο δεν επιδρούν στον ίδιο βαθμό με τους νοτιάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τα χρόνια του Ιπποκράτη ήταν γνωστές οι αρνητικές επιδράσεις του νοτιά στην υγεία. Ο «πατέρας» της Ιατρικής στα κείμενά του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον νοτιά, όπως διαπιστώνει η υπό δημοσίευση μελέτη Ελλήνων επιστημόνων.

«Στο σημαντικότερο κείμενο που έχει τον τίτλο "Περί Ανέμων, Τόπων και Υδάτων", ο Ιπποκράτης τεκμηριώνει τη σχέση που έχουν οι καιρικές συνθήκες με την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού. Στο ίδιο κείμενο, αναφέρεται ειδικά στους νότιους ανέμους και στο πώς αυτοί αυξάνουν τη νοσηρότητα και συνδέονται με μία σειρά προβλημάτων υγείας», εξηγεί ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας.
Ωστόσο οι αλλαγές του καιρού και η πρόωρη ζέστη απορύθμισε και το βιολογικό ρολόι πολλών ειδών ζώων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μια και σύμφωνα με τους ειδικούς ο χειμώνας του 2007 ήταν ο πιο θερμός χειμώνας των τελευταίων 127 χρόνων.
Οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να είναι για τους ανθρώπους κατά κάποιο τρόπο ένα μελλοντικό σενάριο, όμως για τη φύση αποτελούν ήδη μια σκληρή πραγματικότητα.
«Παρατηρήσαμε ότι την τελευταία περίοδο έχουμε αρκετές πρόωρες γεννήσεις κυρίως πτηνών, ενώ χελώνες, σαύρες και άλλα ερπετά έχουν ξυπνήσει πρόωρα από το λήθαργό τους. Ο ζεστός χειμώνας ενεργοποίησε τη φύση νωρίτερα και αυτό έχει συντελέσει στην απορύθμιση του βιολογικού ρολογιού πολλών ειδών. Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθούν τα απροστάτευτα νεογέννητα, τα οποία είναι ευπαθή στις έντονες αλλαγές του καιρού, στην πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και στην ενδεχόμενη έλλειψη τροφής, λόγω μιας κακοκαιρίας» αναφέρει ο κ. Σταύρος Καλπάκης, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων. Παράλληλα, πτηνά που δεν μεταναστεύουν, όπως τα κοτσύφια, έχουν φτιάξει φωλιές για τα νεογνά τους.
«Αυτά που απειλούνται περισσότερο είναι τα πτηνά που διαβιώνουν όλο το χρόνο στη Νότια Ελλάδα, καθώς έχουν ήδη νεοσσούς, οι οποίοι εμφανίζονται εξαιρετικά ευαίσθητοι στις κακές καιρικές συνθήκες», αναφέρει ο κ. Γιάννης Τσουγκράκης από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
«Λόγω του ζεστού χειμώνα έχουμε παρατηρήσει και αύξηση του αριθμού των πελαργών και άλλων μεταναστευτικών πτηνών, που παρέμειναν φέτος στη χώρα μας. Και αυτά μπορεί να έχουν προχωρήσει στην αναπαραγωγική διαδικασία και να απειλούνται τα νεογνά τους από ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα», αναφέρει ο ίδιος.
Παρόμοιες αλλαγές έχουν παρατηρήσει οι ειδικοί στα μικρά θηλαστικά, έντομα, αλλά και ερπετά, τα οποία ξύπνησαν νωρίτερα από τη χειμερία νάρκη και είναι ευαίσθητα στη ραγδαία αλλαγή του καιρού: «Ενώ συνήθως επισκεπτόμασταν τη Μήλο στα τέλη Απριλίου, φέτος πήγαμε ένα μήνα νωρίτερα, ώστε να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά των οχιών, εξαιτίας του ιδιαίτερα θερμού χειμώνα» αναφέρει ο ερπετολόγος κ. Γιάννης Ιωαννίδης.
Ο πληθυσμός της οχιάς της Μήλου υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τις 5.500 σε ολόκληρο τον πλανήτη και θεωρείται ένα από τα πλέον προστατευόμενα είδη.
«Επιπλέον, το φύλο κάποιων ειδών χελώνας επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη θερμοκρασία, οπότε υπάρχει πιθανότητα φέτος να έχουμε πλεόνασμα αρσενικού ή θηλυκού πληθυσμού - εξαρτάται από το κάθε είδος ξεχωριστά» επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι σημαντικό ρόλο για την επιβίωση των νεαρών πληθυσμών παίζει η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας και η διάρκεια ενδεχόμενων κακοκαιριών.

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.