Μαθητές του 3ου ΤΕΕ Αθήνας καλλιεργούν οπωροκηπευτικά στην αυλή του σχολείου τους, με στόχο τη γνώση, αλλά και την αγάπη στο περιβάλλον, που εμπνέει η φροντίδα της φύσης.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Β΄ τάξης στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΕ φροντίζουν τα οπωροκηπευτικά που έχουν φυτέψει και μάλιστα, πολλές φορές γεύονται τους καρπούς των κόπων τους.
«Μετά το τέλος των μαθημάτων σκάβουμε, φυτεύουμε, κλαδεύουμε και ποτίζουμε στο θερμοκήπιό μας, που βρίσκεται στο προαύλιο του σχολείου. Όταν μάλιστα η παραγωγή είναι μεγάλη, επιστρέφουμε στο σπίτι με τσάντες γεμάτες λαχανικά από το δικό μας μικρό αγρόκτημα», λένε οι ίδιοι οι μαθητές.
Και αυτά συμβαίνουν στην περιοχή του Κολωνού.
Ντομάτες, μελιτζάνες, κρεμμύδια και κολοκυθάκια είναι μόνο μερικά από τα λαχανικά που καλλιεργούν οι νεαροί ερασιτέχνες γεωργοί στο θερμοκήπιό τους.
Είναι η δεύτερη χρονιά που οι 15 μαθητές της Β΄ τάξης στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΕ ασχολούνται με τις βιολογικές καλλιέργειες και, όπως λένε, έχουν πάρει τις βασικές γεωργικές γνώσεις.
Το σχολικό θερμοκήπιο των 70 τετραγωνικών μέτρων άρχισε να λειτουργεί πριν από επτά χρόνια, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής του ΤΕΕ Στέλιος Ασημιάδης, τη δεκαετία του ΄90 υπήρχε Τμήμα Ανθοκομίας στο σχολείο και οι μαθητές του συγκεκριμένου τομέα είχαν το θερμοκήπιο με τα καλλωπιστικά φυτά ως εργαστήριο για την πρακτική τους άσκηση.
Όταν όμως η ειδικότητα αυτή έπαψε να διδάσκεται, αποφάσισαν να μην το καταστρέψουν, αλλά να μυήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά στον κόσμο της καλλιέργειας.
«Για εμάς είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας, αφού ξεφεύγουμε από τους γκρίζους τοίχους της σχολικής αίθουσας και ασχολούμαστε με κάτι διαφορετικό. Αρχικά δεν ήταν εύκολα, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση των καθηγητών μπορέσαμε να μάθουμε βασικά πράγματα», δηλώνει μια μαθήτρια.
Η πρωτοβουλία για την ανανέωση του θερμοκηπίου ανήκει στον καθηγητή Ηλεκτρολογίας Αντώνη Κατσινέλο, ο οποίος βοηθά τους μαθητές σε όλες τις αγροτικές δουλειές και τους δίνει οδηγίες για σωστή καλλιέργεια και παραγωγή.
Πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και κυρίως ντομάτες έχουν φυτέψει οι μαθητές στο θερμοκήπιο και έξω από αυτό, σε ένα μικρό ανοιχτό χώρο, κρεμμύδια, ρόκα, μαρούλια και μαϊντανό.
Στο σχολικό θερμοκήπιο φυτεύονται δύο φορές το χρόνο, κάθε Μάρτιο και Σεπτέμβριο, λαχανικά εποχής.
«Ο κήπος μας είναι βιολογικός, χωρίς φυτοφάρμακα και άλλες ουσίες. Μόνο μερικές φορές χρησιμοποιούμε λίγο χαλκό και θειάφι, για να αποφύγουμε τυχόν ασθένειες των φυτών», τονίζουν οι μαθητές.
Τα έξοδα για το μαθητικό κήπο- αγορά σπόρων, εργαλείων και λιπασμάτων- καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το σχολείο, ενώ κάθε φορά η παραγωγή μοιράζεται σε μαθητές, καθηγητές και φύλακες του σχολείου.
«Η φετινή παραγωγή δεν είναι μεγάλη. Πριν από δύο χρόνια όμως η παραγωγή ντομάτας ήταν τέτοια, που τα παιδιά, πουλώντας την σε γνωστούς και φίλους, κάλυψαν τα έξοδα για την πενθήμερη εκδρομή τους», επισημαίνει ο διευθυντής του σχολείου.
Όσο για τη γεύση, ο κ. Κατσινέλος διαβεβαιώνει ότι «είναι ίδια με αυτή των λαχανικών του χωριού, αφού δεν υπάρχει ίχνος χημικής ουσίας».
Σκοπός του μαθητικού θερμοκηπίου είναι να μάθουν τα παιδιά της πόλης πώς παράγονται τα λαχανικά και ποια είναι η κατάλληλη εποχή για την καλλιέργειά τους.
«Υπήρχαν μαθητές που θεωρούσαν πως η πατάτα είναι δέντρο και όχι προϊόν που μεγαλώνει μέσα στο χώμα. Εν μέρει είναι δικαιολογημένοι, αφού έχουν μάθει να ζουν μακριά από τη φύση», σημειώνει ο διευθυντής.
Όπως τονίζει ο κ. Κατσινέλος, είναι πολύ σημαντικό να περάσει στους μαθητές το μήνυμα ότι η καλλιέργεια λαχανικών δε θέλει απαραίτητα χωράφι ή κτήμα.
«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αρκετοί μαθητές μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία, που παίρνουν από αυτό το μικρό θερμοκήπιο, στο σπίτι τους, στον κήπο, το μπαλκόνι, αλλά και στη γλάστρα τους», επισημαίνει ο ίδιος.
Ένας μαθητής προέτρεψε την οικογένειά του να καλλιεργήσει στο εξοχικό τους σπίτι, λίγο έξω από την Αθήνα, λαχανικά και κυρίως μυρωδικά, όπως μαϊντανό, σέλινο και άνηθο.
«Μιλάμε για αγνά προϊόντα, που είναι εύκολο να τα φυτέψει ο καθένας στο σπίτι του», λέει ο μαθητής.
2007
24/12/08
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.
Top Οικολογικά Sites
- Greenpeace
- EU Environment
- European Environment Agency
- Environmental News Network
- Environment News Service
- World Wire
- Coral Reef Alliance
- Earth Island Institute
- Food & Agricalture Organisation of the UN
- European Environmental Law
- Inter-American Biodiversity Information Network (IABIN)
- EarthRights International
- OzGREEN
- Rainforest Action Network (RAN)
- INDIGENOUS ENVIRONMENTAL NETWORK
- Energy Star
- Save Our Environment
- The Ramsar Convention
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου