24/12/08

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ «16» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

Ξεπερνώντας σημαντικές διαφορές, ως προς τον ορισμό συγκεκριμένων στόχων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ηγέτες των 8 μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο ανακοίνωσαν ότι θα εργαστούν από κοινού με άλλες χώρες, για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050.
Οι συνομιλίες, που διεξάχθηκαν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είχαν στόχο τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την περίοδο μετά το 2012, όταν εκπνεύσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Στη Σύνοδο των Μεγάλων Οικονομιών συμμετείχαν εκτός των χωρών της G8 (Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία), η G5, δηλαδή οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Μεξικό), καθώς επίσης η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Νότια Κορέα.
Στο ανακοινωθέν, που εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου 2008, από τις δεκαέξι χώρες που συμμετείχαν στη ετήσια δίωρη Σύνοδο Κορυφής των Μεγάλων Οικονομιών στο Τογιάκο της Ιαπωνίας, οι ηγέτες, παρά τη συμφωνία τους δε μίλησαν με λεπτομερή σχεδιασμό, γεγονός που επέσυρε κριτική από πολλές πλευρές.
Ωστόσο αναγνώρισαν «πως η δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως είναι απαραίτητη» και ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να θέσουν μεσοπρόθεσμους στόχους για τη μείωση των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Παράλληλα τόνισαν πως «είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν μεσοπρόθεσμοι στόχοι και σχέδια σε εθνικό επίπεδο».
Τα σχέδια αυτά, επισημάνθηκε, που θα υιοθετηθούν από κάθε χώρα «θα μπορούν να προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο» το πρόβλημα.
«Ανησυχούμε πολύ για την απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα και επιμένει ο κίνδυνος πτωτικής στροφής», υπογραμμίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν.
«Εκφράζουμε τη σοβαρή ανησυχία μας για τα υψηλά επίπεδα των τιμών των εμπορευμάτων, ειδικά του πετρελαίου και των τροφίμων, καθώς συνιστούν σοβαρή πρόκληση στη σταθερή ανάπτυξη παγκοσμίως, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους πλέον ευάλωτους και ενισχύουν τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις»», αναφέρεται επίσης στο ίδιο κείμενο.
«Σημαντική πρόοδο» χαρακτήρισε τη συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που την επέκριναν.
Λίγο μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος η περιβαλλοντική οργάνωση WWF δήλωσε ότι «οι χώρες της G8 είναι υπεύθυνες για το 62% του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που τις καθιστά το βασικό ένοχο για τις κλιματικές αλλαγές και το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. Θεωρούμε θλιβερό ότι εξακολουθούν να αποποιούνται των ιστορικών ευθυνών τους».
Όπως δήλωσε αξιωματούχος της G8, οι ηγέτες των οκτώ ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο συμφώνησαν να φέρουν τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του πλανήτη και τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες μαζί, σε ένα παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ, για να συζητήσουν θέματα που άπτονται της παραγωγής και των τιμών.
«Το φόρουμ θα είναι κάτι σαν την έκτακτη συνάντηση για την ενέργεια στη Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα», είπε στο Ρόιτερ ο διπλωμάτης.
«Οι ηγέτες αισθάνθηκαν ότι δεν αρκεί να πουν πως ανησυχούν για τις τιμές του πετρελαίου. Αισθάνθηκαν ότι έπρεπε να δείξουν πως πρέπει να αναληφθεί δράση», πρόσθεσε.
Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν βραχυπρόθεσμα την παραγωγική ικανότητά τους και να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα παραγωγής, για να αυξηθεί η προσφορά μεσοπρόθεσμα.
Έκαναν, εξάλλου, έκκληση στις καταναλώτριες χώρες για αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας.
«Η σύνοδος κορυφής αναγνωρίζει πολύ καθαρά τη σημασία που έχουν για την παγκόσμια οικονομία» οι τιμές του πετρελαίου, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε πριν τη έκδοση του ανακοινωθέντος ο Νομπούο Τανάκα, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.