10/5/09

ΔΕΛΦΙΝΙΑ: ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΕΥΦΥΪΑΣ

O δρ Μαρκ Νόρμαν, έφορος στο Μουσείο της Βικτώριας, και ο Τομ Τρεγκέντζα, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν είδαν ένα ρινοδέλφινο του γένους Τursiops aduncus να πραγματοποιεί ξανά και ξανά στον Κόλπο Σπένσερ, ανοιχτά της Νότιας Αυστραλίας, μια περίπλοκη σειρά ελιγμών, ώστε να μετατρέψει τη λεία του σε μαλακό, μαστιχωτό μεζέ.

Αρχικά, εντοπίζοντας τη σουπιά να κρύβεται σε ένα πυκνό δάσος από φύκια στο βυθό, το θηλυκό δελφίνι όρμησε υποχρεώνοντάς την να βγει σε ανοιχτό χώρο.

Στη συνέχεια, παίρνοντας κάθετη θέση, με το κεφάλι προς τα κάτω και την ουρά

προς τα επάνω, την κάρφωσε στον αμμώδη πυθμένα με το ρύγχος του.

Το δελφίνι σκότωσε τη σουπιά με ένα μόνο χτύπημα της δυνατής ουράς του- οι δύτες που παρακολουθούσαν άκουσαν ένα δυνατό κλικ, καθώς της έσπασε το κόκαλο.

Το δελφίνι αφαίρεσε το τοξικό μαύρο μελάνι που εκτοξεύουν οι σουπιές όταν δέχονται επίθεση: τη σήκωσε , χτυπώντας τη ξανά και ξανά με το ρύγχος του• πυκνά σύννεφα μελανιού σχηματίστηκαν τριγύρω.

Δεν έμενε παρά το μεγάλο, σκληρό κόκαλο της σουπιάς.

Το δελφίνι έκανε ξανά βουτιά προς το βυθό, πετώντας την ξανά και ξανά στην

άμμο, μέχρι που το δέρμα της γδάρθηκε και το κόκαλο πετάχτηκε έξω: ο μεζές ήταν έτοιμος.

Συνολικά επτά φορές είδαν από κοντά οι ερευνητές το συγκεκριμένο δελφίνι- το αναγνώριζαν από μια κυκλική ουλή στο κεφάλι - να ακολουθεί την ίδια διαδικασία.

Έχοντας ωστόσο παρατηρήσει πολλά κοπάδια δελφινιών, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιείται ευρύτατα από τα δελφίνια της περιοχής.

Όπως ανέφεραν στην ηλεκτρονική επιθεώρηση ΡLoS ΟΝΕ, είδαν επανειλημμένως γυμνά κόκαλα σουπιάς να βγαίνουν στην επιφάνεια, ενόσω περνούσαν κοπάδια δελφινιών.

«Είναι ένα δείγμα τού πόσο καλά ανεπτυγμένος είναι ο εγκέφαλός τους», δήλωσε ο δρ Νόρμαν στην εφημερίδα «Τhe Cranberra Τimes». «Για μη πρωτεύον θηλαστικό, η ευελιξία στη συμπεριφορά του είναι πραγματικά εντυπωσιακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.