21/3/09

ΗΛΙΑΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΡΕΥΜΑ ΣΕ 11.000 ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι Ισπανοί αναζητούν στο δυνατό ήλιο τους την πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας και φαίνονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανένα χώρο ανεκμετάλλευτο: ένας πυκνοκατοικημένος δήμος αποφάσισε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκούς συλλέκτες στο τοπικό νεκροταφείο.

Μια έκταση όσο 100 γήπεδα ποδοσφαίρου καλύπτεται με εκατοντάδες κάτοπτρα το τελευταίο διάστημα στην έρημο της Ανδαλουσίας.
Τα κάτοπτρα είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο μεγαλύτερος ηλιακός πύργος στον κόσμο.
Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το Φεβρουάριο του 2009, οπότε θα τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, το οποίο θα τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα 11.000 σπίτια.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας - γνωστή ως CSΡ - είναι πιο φτηνή και πιο αποτελεσματική,
σε σχέση με άλλα συστήματα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργεια, όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ.
Για να λειτουργήσει όμως προϋποθέτει καθαρό ουρανό και δυνατό ήλιο.
Η έρημος της Ανδαλουσίας είναι ιδανικό μέρος από αυτή την άποψη.
Όπως δηλώνει στην «Guardian» στέλεχος της ισπανικής εταιρείας, που έχει αναλάβει το σχέδιο, «η ακτινοβολία που χτυπάει τη Γη είναι 10.000 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώνουμε».
Η ισπανική εταιρεία έχει δοκιμάσει ήδη την αποτελεσματικότητα του συστήματος με την κατασκευή ενός μικρότερου πύργου, ο οποίος παράγει 11 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και δύο χρόνια.
Ο νέος ηλιακός πύργος θα ξεπεράσει τα 160 μέτρα στο ύψος και θα παράγει 20 μεγαβάτ.
Όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο σύστημα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.
Τα σχέδια των Ισπανών δε σταματούν εδώ: περισσότερα από 50 σχέδια έχουν εγκριθεί από τις αρχές, ενώ ως το 2015 η Ισπανία θα παράγει περισσότερα από 2 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από συστήματα συγκέντρωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ισπανική τεχνογνωσία εξάγεται παράλληλα στο Μαρόκο, την Αλγερία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η τεχνολογία CSΡ είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης έκρηξης», τονίζει στη βρετανική εφημερίδα το μέλος της ισπανικής Greenpeace, Χοσέ Λουίς Γκαρθία. «Η Ισπανία βρίσκεται στην κατάλληλη γεωγραφική θέση για να αναπτύξει αυτή την τεχνολογία. Έχουμε τον ήλιο κι επομένως μπορούμε να πρωτοπορήσουμε σε αυτόν τον τομέα», επισημαίνει ο ίδιος.
Ήλιο και κατάλληλη γεωγραφική θέση έχει ασφαλώς και η Ελλάδα.
Η παραγωγή ηλεκτρισμού από την ηλιακή ενέργεια είναι όμως μηδενική- αν και σύμφωνα με τη WWF Ελλάς- η χώρα μας θα μπορούσε να παράγει 300 μεγαβάτ έως το 2020 και να φτάσει τα 1.500 έως το 2050 μόνο από ηλιακούς πύργους, όπως αυτόν της Ανδαλουσίας.
Ο πυκνοκατοικημένος δήμος της Σάντα Κολόμα ντε Γκράμενετ, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βαρκελώνη, δε διαθέτει ανάλογο χώρο για την εγκατάσταση ηλιακού πύργου.
Βρήκε όμως το κατάλληλο μέρος για να εγκαταστήσει εκατοντάδες φωτοβολταϊκούς συλλέκτες: το νεκροταφείο της πόλης.
Οι 462 συλλέκτες θα παράγουν ποσότητα ρεύματος ικανή να καλύψει τις ανάγκες 60 σπιτιών στην πόλη των 100.000 κατοίκων. «Το καλύτερο μνημόσυνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στους προγόνους μας είναι να παράγουμε καθαρή ενέργεια για τις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το σύνθημά μας», δήλωσε ο Εστέβε Σέρετ, διευθυντής της εταιρείας που έχει αναλάβει το σχέδιο.
Φυσικά υπήρξαν και αντιδράσεις: «Μας έλεγαν “είστε τρελοί, δεν σέβεστε τίποτε”», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης Άντονι Φόγκουε.
Ο δήμος υποχρεώθηκε να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία του σχεδίου, ενώ τα πνεύματα ηρέμησαν όταν οι επισκέπτες του νεκροταφείου διαπίστωσαν ότι με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών δεν είχαν αλλάξει και πολλά πράγματα στο κοιμητήριο, καθώς οι συλλέκτες καλύπτουν μόλις το 5% της επιφάνειάς του.
Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να εγκαταστήσει και άλλα φωτοβολταϊκά για να τριπλασιάσει την ηλεκτρική παραγωγή.

2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.