24/12/08

ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Με πλήρη εξαφάνιση κινδυνεύουν οι πεταλούδες στην ομώνυμη Κοιλάδα της Ρόδου.

Την επισήμανση αυτή κάνει ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Μάργαρης, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τους εκπροσώπους των φορέων στο νησί.
Σε σχετικό, εξαιρετικά επείγον, σημείωμά του υπογραμμίζει ότι «η συνολική κατάσταση του περιβάλλοντος στην κοιλάδα είναι πολύ υποβαθμισμένη. Ιδιαίτερα οι υγρασιακές συνθήκες, οι οποίες προσελκύουν τις πεταλούδες, προκειμένου να επιβιώσουν τη θερινή περίοδο, έχουν διαταραχθεί σε επικίνδυνο βαθμό, κάνοντας πιθανή την πλήρη εξαφάνιση των πεταλούδων σε χρονικό διάστημα μικρότερο της τριετίας».
Το πρόβλημα στην περίφημη Κοιλάδα των Πεταλούδων της Ρόδου έχει οξυνθεί, όπως επισημαίνεται, από τη μεγάλη παρουσία κατσικιών, που έχουν προκαλέσει σημαντικές καταστροφές. Ενώ οι κατολισθήσεις που παρατηρούνται πιθανόν να οφείλονται στην αποσταθεροποίηση των εδαφών, λόγω της σημαντικής μείωσης των ριζών των φυτών.
Ο κ. Μάργαρης υποστηρίζει ότι «ορισμένα δέντρα και κυρίως οι ιτιές είναι πλέον γερασμένες, χωρίς να ανανεώνονται με νεώτερα φυτά, με αποτέλεσμα να εισέρχεται πλέον ανεμπόδιστα ο ήλιος στην κοιλάδα, δημιουργώντας τελείως ακατάλληλες συνθήκες για την επιβίωση των πεταλούδων».
Επίσης, επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος, λόγω της συσσώρευσης πευκοβελόνων, η δε ευφλεκτότητα της περιοχής έχει αυξηθεί υπερβολικά.
Ο καθηγητής κ. Μάργαρης, ο οποίος επισκέφθηκε την κοιλάδα στις αρχές του Ιουλίου του 2007, προτείνει την άμεση φύτευση νέων φυτών- κυρίως κισσού- όπως επίσης και τον αυστηρό αποκλεισμό των κατσικιών.
Προτείνει δε τα απαραίτητα αυτά έργα ν΄ αρχίσουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2007, ενώ παράλληλα συνιστά ως άμεσο πυροσβεστικό μέτρο, για την πρόληψη από τις πυρκαγιές και την προστασία των πεταλούδων, το πότισμα των πρανών σε καθημερινή και πλήρη βάση.
«Μπορεί με αυτό τον τρόπο να αποφύγουμε τα χειρότερα», υπογραμμίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φημισμένη Κοιλάδα των Πεταλούδων της Ρόδου συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλον τον κόσμο.
Βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου και στην Κοιλάδα, η οποία διασχίζεται από μικρό ποταμό, καταφεύγουν, για να ζευγαρώσουν, πεταλούδες που έλκονται από την πλούσια βλάστηση και κυρίως από το φυτό με την ονομασία στόρακας.
Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, στην Κοιλάδα συγκεντρώνονται εκατομμύρια πολύχρωμες πεταλούδες, και μάλιστα σπάνια είδη, όπως το ΡΑΝΑΧΙΑ QUΑDRΙΡUΝCΤΑRΙΑ.
Οι περισσότερες πεταλούδες είναι νυχτόβιες, για αυτό απαγορεύεται αυστηρά στους επισκέπτες να προκαλούν θορύβους μέσα στην Κοιλάδα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στην Κοιλάδα υπάρχουν πολλές γέφυρες και μονοπάτια, μάλιστα ένα από αυτά οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγιάς της Καλοπέτρας, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερης μονής το 1782 από τον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Αλέξανδρο Υψηλάντη.
Στην είσοδο της Κοιλάδας λειτουργεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που περιλαμβάνει ενδημικά και σπάνια είδη από τη Ρόδο και την Ελλάδα, όπως επίσης ορυκτά και πετρώματα.

2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πέραν των αναρτήσεων του blog, ρίξτε μία ματιά στη δεξιά στήλη. Περιέχονται Feeds από τα σημαντικότερα οικολογικά sites. Θα τα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενημερωμένα. Ακόμα, μπορεί να μην γίνοται αναρτήσεις σε τακτική βάση, πλήν όμως, σε τακτά διαστήματα προστίθενται νέα links και feeds.